Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Schneider Electric esittelee uuden teollisuuden automaatiojärjestelmän

27.01.2021 11:03

Schneider Electricin EcoStruxure™ Automation Expert on teollisuuden automaatiojärjestelmä, jossa koodi ei ole enää rautasidonnainen.

– Vaikka tietotekniikassa on otettu käyttöön avoimia alustoja alan kehittyessä nopeaa vauhtia, samaa ei voida sanoa teollisuusteknologiasta. Uusien mahdollisuuksien ja teknologioiden hyödyntämistä rajoittavat perinteiset suljetut ja valmistajakohtaiset automaatioalustat, jotka luovat haasteita kolmannen osapuolten komponenttien integroinnin osalta. Myös niiden päivitys ja ylläpito on usein kallista. Teollisuus on kärsinyt sopeutumiskyvyn, modularisoinnin ja yhteentoimivuuden puutteesta, mikä heikentää innovointia, korostaa Schneider Electricin Offer Manager Marko Latvasalo.

IT-maailma on ymmärtänyt avoimien alustojen edut ja nyt on teollisuuden vuoro. 

– Teollisuuden automaatioarkkitehtuurit ovat tehneet hyvää työtä edistämällä teollisuutta tämän päivän tasolle, mutta ne eivät kykene tarjoamaan modernien teollisuuden toimintojen edellyttämää ketteryyttä ja joustavuutta, sanoo Schneider Electric -yhtiön teollisuusautomaatiosta vastaava hallituksen varapuheenjohtaja Peter Herweck.

– Paremman liitettävyyden takaamiseksi kaikkien laitetoimittajien tulisi jakaa ohjelmistokoodit ja sovellukset mille tahansa laitteistoarkkitehtuurille, jotta niitä voidaan hyödyntää täysimääräisesti. Toivomme teollisuuden kehittäjiltä ohjelmistokomponentteja ja ratkaisuja, joka perustuvat IEC61499-standardiin ja toimivat näin saumattomasti EcoStruxure Automation Expertin kanssa.

Valmistajariippumatonta automaatiota


Valmistajariippumattomassa ”Plug and produce” -automaatiossa ohjelmistokomponentit pohjautuvat IEC61499-standardiin, ja avointen yhteensopivien ohjelmistokomponenttien avulla asiakkaan haasteet voidaan ratkaista todennetulla tavalla. Kerran tehtyä koodia voidaan uudelleenkäyttää valmistajariippumattomasti.

- Kaikille laitetoimittajille yhteiseen IEC61499-standardiin perustuvan automaatiokerroksen käyttöönotto tarjoaa rajattomat mahdollisuudet kasvulle ja modernisoinnille läpi koko teollisuusalan. Uusi IEC61499-standardi on jatkoa aiemmalle IEC61131-standardille, mutta se tarjoaa aivan uusia mahdollisuuksia, kuten App Store -tyyppisen jakelukanavan ohjelmistokomponenteille, korostaa Marko Latvasalo.

EcoStruxure Automation Expert: teollisen toiminnan murros


Ensimmäinen IEC16499-standardiin perustuva valmistajariippumaton automaatioratkaisu käynnistää uuden, yhteensopivien teollisuuden automaatioratkaisujen aikakauden, jossa koodi ei enää ole rautasidonnainen.

EcoStruxure Automation Expert:


1.Mahdollistaa automaatiosovelluksien rakentamisen käyttämällä objektikeskeisiä, uudelleen hyödynnettäviä ja käytössä hyväksi todettuja ohjelmistokomponentteja, jotka eivät ole riippuvaisia käytettävistä laitteistoista.

2.Mahdollistaa käyttäjille sovellusten jakamisen mille tahansa laitteistoarkkitehtuurille – hajautetuille, keskitetyille tai molemmille – minimaalisin ohjelmointitarpein tai kokonaan ilman lisäohjelmointia.

3.Tukee vakiintuneita ohjelmistoihin liittyviä parhaita käytäntöjä, jotka yksinkertaistavat IT-järjestelmien kanssa käytettävien automaatioratkaisujen luontia.

EcoStruxure Automation Expertin ensimmäinen versio tukee perinteisiä automaatioalustoja, kuten Modicon™-ohjelmoitavia logiikoita, Altivar™-taajuusmuuttajia ja PC-laitteita. Ensimmäistä kertaa esimerkiksi haastavia monen taajuusmuuttajan synkronikäyttöjä voidaan toteuttaa ilman keskitettyä ohjausta hajauttamalla ohjaukset taajuusmuuttajiin. Kokonaisuutta täydentää Soft-PLC, jota voidaan ajaa Linuxin Docker-alustalla. Tämän ansiosta se sopii keskitettyihin tai hajautettuihin järjestelmiin – toiminnallinen koodi voi olla hajautettuna eri laitealustoilla.

IEC61499-standardin objektiorientoitunutta toteutusta hyödyntäviä ohjelmistokomponentteja, joista käytetään nimitystä Composite Automation Type eli CAT, käytetään mallintamaan resursseja (asset) yhdistämällä reaaliaikaista informaatiota esimerkiksi HMI-käyttöliittymän kanssa.

- Resurssikeskeinen lähestymistapa tarjoaa ennennäkemättömiä kustannus- ja suorituskykyetuja sekä vapauttaa suunnittelijat innovoimaan, kun rutiinityöt voidaan automatisoida ja vähentää toistettavaa koodia eri työkalujen välillä. EcoStruxure Automation Expertin vertailutestit tämän päivän automaatiojärjestelmiin osoittivat 2–7 kertaisen ajansäästön verrattuna perinteiseen automaatiotehtävien suoritukseen, sanoo Marko Latvasalo.

06.05.2021 11:00Parkerin uudistettu instrumentointiventtiilien ja -lohkojen valikoima tarjoaa ylivertaisia etuja
05.05.2021 15:34Teollisuuskomponentteja 3D-tulostuksella
04.05.2021 9:00Suomen Pikaliitin Oy 25 vuotta - esittelyssä Duff-Norton liittimet
30.04.2021 23:04KATSO TÄSTÄ 30.4. VAPPULÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
29.04.2021 11:00Lauri Leskinen johtavaksi asiantuntijaksi Teknisen Kaupan Liittoon ja Kaupan liittoon
23.04.2021 22:33KATSO TÄSTÄ 23.4. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
20.04.2021 11:00Suomen Pikaliitin Oy 25 vuotta - esittelyssä CPC muovipikaliittimet
18.04.2021 11:00Kaupan liikevaihto kasvoi helmikuussa 3,9 prosenttia, myös tukkukauppa kasvussa
16.04.2021 22:20KATSO TÄSTÄ 16.4. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
13.04.2021 12:22Muutoksen tekijät palkittiin kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnolla - turvallisuus on jokaisen asia

Siirry arkistoon »