Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Bosch Rexrothin liikevaihto kasvuun vuonna 2023 ? haasteita vuonna 2024

17.04.2024 11.00

boschrexilogo.jpg

Bosch Rexroth saavutti jälleen vahvaa kasvua tilivuonna 2023 Liikevaihto nousi edellisvuodesta 7,5 prosenttia noin 7,6 miljardiin euroon. Kasvua edistivät yritysostojen lisäksi myös myönteiset aluekohtaiset kehityssuunnat, esimerkiksi Intiassa. Yrityksen tilauskanta kuitenkin pieneni 13,1 prosenttia noin 6,4 miljardiin euroon erityisesti yrityksen tärkeimmillä markkina-alueilla vallinneen taantuman takia.

Tämä heikentää kuluvan varainhoitovuoden näkymiä. Bosch Rexroth noudattaa pitkän tähtäimen kasvustrategiaa. Se on investoinut uusiin tuotantolaitoksiin ja rakennuksiin esimerkiksi Saksassa, Sloveniassa ja Meksikossa, nykyaikaisempiin tuotantotiloihin sekä tutkimukseen ja kehitykseen. Vuoden 2023 lopussa Bosch Rexroth työllisti noin 33 800 henkeä eri puolilla maailmaa. Työntekijöiden määrä kasvoi edellisvuodesta 5,5 prosenttia, mikä johtui pääasiassa vuonna 2023 loppuun saatetusta HydraForcen hankinnasta. 

”Globaali tiimimme onnistui tasapainoilemaan vuonna 2023 ensin erittäin suuren kapasiteetin käyttöasteen ja sen jälkeen pienenevien tilausmäärien kanssa. Tämä on hyvä osoitus Bosch Rexrothin vahvuudesta: olemme pitäneet yrityksemme liiketoiminnan oikealla kurssilla. Samalla asiakastyytyväisyys on jälleen parantunut”, kertoo Bosch Rexroth AG:n toimitusjohtaja Dr. Steffen Haack. Yritys on vahvistanut valikoimaansa hydrauliikka- ja tehdasautomaatioasiakkaille innovoinneilla, hankinnoilla ja kumppanuuksilla sekä kehittänyt globaalia valmistusverkostoaan johdonmukaisesti. Asiakkaille tarjottavaa ja sisäisissä prosesseissa käytettävää digitalisaatiota kehitetään, ja Bosch Rexroth vahvistaa jatkuvasti vastuullisuustoimiaan ja hankkimansa HydraForcen yhdistämistä. ”Voimme haastavinakin aikoina nojata vahvaan yrityskulttuuriimme, joka tukee asiakkaidemme ja yrityksemme menestystä”, kertoo Haack.

Liikevaihto: kasvua yritysostoilla

Liikevaihto kasvoi nimellisesti 7,5 prosenttia (n. 530 miljoonaa euroa) 7,6 miljardiin euroon. Valuuttakurssien vaikutukset laskivat liikevaihtoa noin 190 miljoonalla eurolla, joten liikevaihto kasvoi niiden huomioimisen jälkeen 10,1 prosenttia. HydraForce ja ELMO Motion Control ovat olleet osa Bosch Rexrothia vuodesta 2023 lähtien, ja ne ovat nyt mukana kasvattamassa konsernin liikevaihtoa samaan tapaan kuin Kassow Robots, josta suurin osa hankittiin vuonna 2022. 

Myönteinen kehitys Pohjois- ja Etelä-Amerikassa (+24 prosenttia) oli pääasiassa HydraForce-yritysoston ansiota. Liikevaihto kasvoi Saksassa 3,4 prosenttia ja muualla Euroopassa 9,3 prosenttia. Aasian, Afrikan ja Australian alueella liikevaihto laski 4,6 prosenttia. Alueen kehityssuunnat olivat erittäin vaihtelevia: Muiden Aasian alueen maiden tulokset eivät pystyneet tasapainottamaan jyrkkää kasvua Kiinassa, joka on Bosch Rexrothin suurin markkina-alue Yhdysvaltojen ja Saksan ohella. Liikevaihto kasvoi kuitenkin noin 30 prosenttia edellisvuodesta Intiassa, jossa Bosch Rexroth on toiminut aktiivisesti jo 50 vuoden ajan. 

Tilauskanta laskuun vuoden 2023 jälkipuoliskon heikon taloustilanteen takia 

Vuoden 2023 tilauskanta oli arvoltaan noin 6,4 miljardia euroa. Se on noin 950 miljoonaa euroa eli 13,1 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin tilauskanta oli yrityksen historian toiseksi suurin. Heikko taloustilanne ja jatkuva epävarmuus suurimmassa osassa maailmaa ovat vähentäneet uusien tilausten määrää merkittävästi, etenkin vuoden 2023 puolivälin jälkeen. Bosch Rexroth odottaa tilauskannan elpyvän vuoden 2024 jälkipuoliskolla. 

Näkymät vuodelle 2024: parempi kilpailukyky haastavassa ympäristössä 

”Odotamme, että heikko taloustilanne sekä taloudellisen ja poliittisen ympäristön merkittävät epävarmuustekijät jatkuvat vielä tänäkin vuonna”, kertoo Bosch Rexroth AG:n talousjohtaja Holger von Hebel. Kustannuspaine pysyy edelleen erittäin korkeana näiden olosuhteiden, korkeiden materiaali-, energia-, logistiikka- ja työvoimakustannusten sekä uusien tilausten vähenemisen takia. Siksi yritys pyrkii jatkuvasti parantamaan kilpailukykyään, esimerkiksi automatisoimaan prosesseja yhä enemmän sekä jatkamaan globaalin valmistusverkoston kehitystä ja tasapainotusta. ”Etenemme määrätietoisesti mutta tarkasti. Siksi voimme säilyttää vahvan asemamme tämänhetkisessä haastavassa ympäristössä. Samalla jatkamme investointeja ja innovointia, jotta olemme valmiina seuraavaan nousukauteen”, von Hebel lisää.

Investoinnit ja innovoinnit vahvistavat kasvustrategiaa 

Vuonna 2023 Bosch Rexroth investoi noin 460 miljoonaa euroa tutkimukseen ja kehitykseen osana pitkän tähtäimen kasvustrategiaansa. T&K-investoinnit kasvoivat siis 18,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Yritys käyttää tähän alueeseen yli 6 prosenttia liikevaihdostaan eli enemmän kuin muut alan yritykset keskimäärin. Investoinnit vahvistavat yrityksen johtoasemaa hydrauliikassa ja edistävät kasvua tehdasautomaatiossa, joka kuuluu Boschin strategisiin kasvualueisiin.

Uusiin tuotantolaitoksiin, rakennuksiin, koneisiin ja työkaluihin investoitiin vuonna 2023 noin 390 miljoonaa euroa. Bosch Rexroth on avannut uudet tuotantolaitokset Meksikon Querétaroon ja Slovenian Brnikiin. Niiden avulla se jatkaa globaalin valmistusverkostonsa vahvistamista ja tasapainottamista sekä paikallisten toimitusketjujen vakauttamista. Myös valimon modernisointi yrityksen päätoimipaikassa Lohrissa saatiin suurelta osin päätökseen. Sinne avattiin myös uusi asiakas- ja innovointikeskus. Muita samankaltaisia keskuksia avattiin Varsovaan Puolassa ja Budapestiin Unkarissa. 

Bosch Rexroth on innovoinut esimerkiksi ratkaisuja vedyn paineistukseen ja käsittelyyn, koko automaatiomarkkinoille avoimen ctrlX OS ‑käyttöjärjestelmän, joka on vakuuttanut jo Dell Technologiesin, congatecin, Nokian ja muita tunnettuja kumppaneita, uuden eOC-yhteensopivan (sähköinen avoin piiri) A10VO-sarjan 60-aksiaalimäntäpumpun, joka soveltuu keskitason painealueelle ja jonka avulla liikkuvia koneita voidaan käyttää entistäkin monipuolisemmin ja joustavammin, digitaalisen myBODAS-yhteistyöalustan, joka on tarkoitettu tukemaan käyttäjien ja BODAS-asiantuntijoiden välistä tehokasta yhteistyötä työkoneiden ohjelmistokehityksen vauhdittamiseksi, sekä kokonaisvaltaisia automaatioratkaisuja akkutuotannon arvoketjun kaikkiin vaiheisiin: elektrodien ja kennojen tuotannosta akkumoduulien ja akkujen kokoamiseen, lopputestaukseen sekä kierrätykseen. Bosch Rexrothin akkukierrätysratkaisu on ehdolla arvostetun Hermes-palkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan Hannoverin messuilla. Yritys esittelee messuilla lukuisia innovaatioitaan 22.–26.4. 

Hankinnat ja kumppanuudet: vahvempi valikoima ja tulevan kasvun varmistaminen 

Bosch Rexroth hankki yhdysvaltalaisen HydraForce-yrityksen vuoden 2023 keväällä. Sen myötä Bosch Rexrothiin liittyi noin 2 100 HydraForcen työntekijää eri puolilta maailmaa. HydraForce on erikoistunut mekaanisiin ja sähköisiin kierreventtiileihin ja ohjauslohkoihin. Kiinassa Bosch Rexroth on solminut sopimuksia paikallisten kumppanien kanssa ja perustanut näin yhteisyrityksiä, jotka keskittyvät työkoneiden sähköistykseen ja automaatioon. Ne kehittävät, valmistavat ja markkinoivat juuri tälle alueelle tarkoitettuja tuotteita.

Työntekijät: henkilöstömäärä kasvoi merkittävästi pääasiassa Yhdysvalloissa tehdyn yritysoston ansiosta 

Vuoden 2023 lopussa Bosch Rexroth työllisti noin 33 800 henkeä eri puolilla maailmaa. Se on 5,5 prosenttia eli noin 1 800 työntekijää enemmän kuin sitä edellisenä vuonna. HydraForcen yritysoston myötä kasvu oli vahvinta Pohjois- ja Etelä-Amerikan alueella, jossa henkilöstömäärä kasvoi yhteensä 40 prosenttia eli noin 1 300 työntekijällä. Saksassa työntekijöiden määrä lähti hienoiseen laskuun (2,8 prosenttia eli noin 400 työntekijää) kahden kasvuvuoden jälkeen. Tämä johtui osin tiettyjen toimintojen siirtämisestä muualle, mistä ilmoitettiin jo vuonna 2022. Noin 42 prosenttia kaikista Bosch Rexrothin työntekijöistä työskentelee Saksassa.

24.05.2024 23.00KATSO TÄSTÄ 24.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
23.05.2024 9.00Parker Hannifin esittelee vetykomponentteja ja ‑ratkaisuja Hydrogen Online Workshop ‑työpajassa
22.05.2024 11.00Danfoss Power Solutions names Domenico Traverso president of Fluid Conveyance division
21.05.2024 13.00Parker esittelee DFplus® Generation IV -proportionaaliventtiilit vaativiin teollisiin sovelluksiin
20.05.2024 10.00VTT sparraa kotimaisia yrityksiä menestymään Naton DIANA-haastekilpailussa ja pääsemään puolustusmarkkinoille
17.05.2024 23.00KATSO TÄSTÄ 17.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset - MUKANA IFAT 2024 MESSUKOOSTE!
16.05.2024 11.00Kansantalouden tuotanto väheni maaliskuussa 2024
14.05.2024 10.00Toyota-trukkien ja -hyötyajoneuvojen yhteinen tapahtuma 22.-23.5. Tampereella
14.05.2024 9.00Inovance-tuotteet Suomen markkinoille: Masino-Konaflex laajentaa tarjontansa kattamaan sähkö- ja automaatiotekniikan tuotteet ja palvelut
12.05.2024 11.00Emersonin uusi kompakti ja kestävä teollinen PC

Siirry arkistoon »