Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

ABB:n uraauurtava YuMi®-robotti on ollut malliesimerkki yhteistyöhön kykenevistä roboteista jo viiden vuoden ajan

17.06.2020 11:00

ABBFE_Diriyah_221119_YuMi_in_the_ABB_Booth.jpg

ABB juhlii tänä vuonna pienen robottinsa suurta tarinaa, kun kaksikätinen yhteistyöhön kykenevä YuMi®-robotti täyttää viisi vuotta.

ABB julkisti yhteistyöhön kykenevän YuMi-robottinsa alun perin vuonna 2015, jolloin sen tehtävä oli auttaa työntekijöitä kevyissä kokoamistehtävissä. Sittemmin YuMi on viitoittanut tietä monissa eri käyttötarkoituksissa ja eri teollisuudenaloilla. Se on avannut uusia mahdollisuuksia ja auttanut hahmottamaan, mitä kaikkea robottiautomaatiolla voidaan saavuttaa.

Ergonominen ja monilla turvatoiminnoilla varustettu YuMi asennetaan työpisteisiin työntekijöiden rinnalle. Se lisää joustavuutta, koska sen ansiosta ihmiset ja robotit voivat tehdä yhteistyötä tehtävissä, joissa olisi aiemmin tarvittu turva-aitoja tai häkkejä. YuMissa on kevyet magnesiumseoksesta valmistetut käsivarret, joiden pehmusteet ehkäisevät puristumisvaaraa, sekä huippuluokan liikeohjaus ja törmäysten havaitsemistoiminto.

YuMista on tullut malliesimerkki siitä, miten turvallisesti robotit ja työntekijät pystyvät tekemään yhteistyötä vierekkäin. Näppärällä, kaksikätisellä ja 14-akselisella YuMilla on ollut keskeinen rooli tuottavuuden ja laadun parantamisessa tuotantolinjoilla ympäri maailman. Sillä on esimerkiksi koottu elektroniikkaa ja sähkökomponentteja ja lajiteltu karamelleja makeistehtaissa.

YuMi on kaatanut ihmisten ja robottien välisiä fyysisiä ja psykologisia raja-aitoja, koska se on tehnyt tarpeettomiksi kömpelöt ja kalliit turvatoimet, kuten aidat. YuMista on tullut suosittu ennen kaikkea sen käyttäjäystävällisyyden ansiosta, koska se imitoi ihmiskäyttäjän kokoa ja liikkeitä. Sillä on myös erittäin kevyet pehmustetut käsivarret, joilla se pystyy liikkumaan turvallisesti muita robotteja nopeammin.

Julkistamisensa jälkeen YuMista on tullut ABB:n Robotics and Discrete Automation -divisioonan kulmakivi yhteistyöhön perustuvassa automaatiossa. YuMin ansioluettelo on vaikuttava: sillä on saatu tuloksia aikaan esimerkiksi pistorasioiden valmistuksessa ja testattu käteisautomaattien turvallisuutta, käyttövarmuutta ja kestävyyttä sveitsiläiselle maksuohjelmistovalmistajalle Abrantix AG:lle. Terveydenhuoltoala etsii keinoja tehostaa toimintaansa, joten YuMi on otettu käyttöön terveydenhuollossa ja lääketeollisuudessa, joissa sitä käytetään eri tehtävissä laboratorioissa ja sairaaloissa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Copan Diagnostics käyttää YuMiin pohjautuvia HEPA-suodatettuja bioturvallisia työasemia, kun käsitellään kudos-, luu- ja steriilejä nestenäytteitä ja kuljetetaan perinteisiä vanupuikkoja ja veriviljelyitä.

YuMi on tehnyt suuren vaikutuksen muuallakin kuin työpaikalla. Merkkipaaluja ovat olleet muun muassa maailman johtajien Angela Merkelin, Barack Obaman ja Narendra Modin tapaaminen Hannoverin messuilla Saksassa vuonna 2015. YuMi on myös johtanut orkesteria Andrea Bocellin kanssa Pisassa Italiassa ja tarjoillut kahvia asiakkaille kuuluisassa Selfridges-tavaratalossa Lontoossa ja Bloomingdales-tavaratalossa New Yorkissa.

”YuMi on todellakin saanut osakseen julkisuutta. Se on esiintynyt vaikka missä musiikkivideoista suosittuihin tv-sarjoihin ja tehnyt niissä kaikenlaista paperilennokeista korttitemppuihin”, lisää Atiya. ”Kaikkien näiden hassuttelujen taustalla on kuitenkin vakava viesti siitä, että YuMin kaltaiset robotit auttavat muuttamaan asenteita robottiautomaatiota kohtaan. YuMi on lievittänyt ihmisten huolta robotteja kohtaan, ja sen ansiosta robotit hyväksytään aiempaa helpommin työpaikoilla ja tehtaissa ympäri maailman.”

ABB jatkoi YuMista alkanutta vallankumousta julkistamalla vuonna 2017 yksikätisen YuMi-robotin. Tämä seitsenakselinen yhteistyöhön kykenevä robotti on ABB:n ketterin ja pienin, ja sen voi asentaa pöydälle, seinälle tai kattoon. Sillä halutaan tehdä tällaisten yhteistyörobottien käytöstä houkuttelevampaa yhä laajemmin.

”Viiden vuoden ajan yksi- ja kaksikätiset YuMi-robotit ovat kumonneet harhaluuloja, jotka ovat haitanneet robottien käyttöönottoa. Ne ovat osoittaneet robottien monet hyödyt, kun niistä on tehty mahdollisimman helppokäyttöisiä ja soveltuvia erityyppisiin prosesseihin”, toteaa Collaborative Robots for ABB Robotics -yksikön tuoteryhmäjohtaja Andie Zhang. ”Asiakkaiden mukaan YuMissa on hienoa se, ettei se ole pelottava. YuMi-robotin lähellä ihmiset tuntevat olonsa mukavaksi, koska sillä on ihmismäiset piirteet. YuMi hyväksytään manuaalisissa tuotantolinjoissa yleensä nopeasti tiimin jäseneksi, koska sitä käytetään tylsiin ja yksitoikkoisiin tehtäviin. Silloin käyttäjä vapautuu tekemään vaihtelevampia ja kiinnostavampia töitä.”

YuMissa on markkinoiden johtava lead-through-ohjelmointitoiminto, jonka ansiosta kuka tahansa voi helposti siirtää robotin käsivarret tarvittuihin asentoihin käyttöä varten. Lisäksi ABB:n uusi Wizard Easy Programming -ohjelmisto helpottaa entisestään robottiohjelman laatimista. Tämä onnistuu, koska siinä on havainnollinen, graafinen vedä ja pudota -käyttöliittymä, jota kuka tahansa voi käyttää ilman erityistä koulutusta.

”YuMin kanssa voi aloittaa pienimuotoisesti tehtävistä, joiden automatisointi on nopeinta ja helpointa. Kokemuksen ja itsevarmuuden karttuessa käyttäjät voivat etsiä tapoja automatisoida muita toimintojaan. Jotkut asiakkaat ovat jopa hankkineet robotin ilman, että heillä on ollut sille mitään tiettyä käyttöä”, lisää Andie Zhang. ”He ovat halunneet tutkia tuotantotiimin kanssa, mitä kaikkea yhteistyöhön perustuvalla automaatiolla voisi tehdä.”

Lue YuMista lisää ABB:n verkkosivustolta.

20.11.2020 22:22KATSO TÄSTÄ 20.11. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia
20.11.2020 11:11225 years of Bosch Rexroth: from a water-driven forge to a digital high-tech pioneer
19.11.2020 11:00Varsinaiseen kauppalaivastoon kuului 678 alusta lokakuussa 2020
18.11.2020 8:03Stauffilta korroosionkestävä kierreliitos 720 baarin käyttöpaineelle
17.11.2020 9:01Suorituskykyinen suunnanvaihtoventtiili liikkuvien työkoneiden ohjausjärjestelmiin
16.11.2020 8:40Väitöstutkimus: Reaaliaikaiset sähköverkon mittaukset tukemaan uusiutuvan energian hyödyntämistä
13.11.2020 22:40KATSO TÄSTÄ 13.11. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia
13.11.2020 11:00Bosch Rexroth at the SPS Connect: Rethinking in automation required
11.11.2020 8:12VTT tukee suomalaisia valmistajia digitalisoitumaan ja tarttumaan vientimahdollisuuksiin
06.11.2020 21:55KATSO TÄSTÄ 6.11. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia

Siirry arkistoon »