Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Uuden teknologian taivutus-automaatti tehostanut Hydroscandin putkituotantoa oleellisesti

15.01.2020 9:00

putki1.jpg

( kuva: Hydroscand on ottanut käyttöön Turun putkituotannossaan edistyksellisen BLM Groupin E-Turn52 -putkentaivutusautomaatin.)

Hydroscand Oy on merkittävä hydrauliikkaputkistojen toimittaja kone- ja laitevalmistajille. Liikkuvan kaluston valmistuksessa siirrytään koko ajan käyttämään yhä enemmän putkituksia pitkien letkutuksien sijaan, mikä mahdollistaa kompaktit ja luotettavat rakenteet, jotka ovat myös siistin näköisiä eivätkä niin vaurioherkkiä. Tähän kehitykseen Hydroscand on reagoinut hyvissä ajoin kehittämällä toimintojaan; nelisen vuotta sitten putkistotuotannolle rakennettiin uudet tilat Turkuun ja vuodenvaihteessa 2019 käyttöön otettiin markkinoiden edistyksellisin putkentaivutusautomaatti. 

putki2.jpg

(kuva: Eero Vihersaari Hydroscandin Turun putkituotannosta esittelee uuden taivutusautomaatin laadukasta työnjälkeä.)

Hydroscand Oy:lle toimitettu BLM Groupin E-Turn52 –putkentaivutusautomaatti on mallisarjansa suurin ja monipuolisin Suomeen toimitettu laite, mikä on tarkoitettu 6-50 mm putkikoolle. Täysin servo-ohjattuun, pyörivään ja kolmessa tasossa operoimaan taivuttimeen voidaan asettaa yhtä aikaa kuusi erilaista työkalulestiä, joissa voi olla kuusi eri radius-kulmaa tai kuusi eri halkaisijaa. Lisäksi käytössä voi olla yhtä aikaa kaksi eri taivutusakselihalkaisijaa yksittäistyökaluille, joten Hydroscandin uudella putkentaivuttimella voidaan tehdä yksittäissarjoja kustannustehokkaasti ja nopeasti. 3D-ohjelmoinnin ja simuloinnin avulla taivutetaan kerta-ajolla mittatarkat sekä laadukkaat hydrauliputkituotteet.

- Uuden teknologian putkentaivutusautomaatti on nostanut putkistotuotantomme aivan uudelle tasolle nopeuden, tarkkuuden ja kustannustehokkuuden osalta. Sen monipuolisuus mahdollistaa juuri haluttujen putkimuotojen tuottamisen yksittäiskappaleista suuriin sarjoihin. Pyörivän taivutuspään ansiosta koneella voidaan tehdä myös aiempaa pidempiä taivutettuja putkia ilman jatkoja. Lisäksi meillä on edelleen käytössä kaksi aikaisempaa automaattia, joten kapasiteettia putkien valmistukseen Turusta löytyy, sanoo Hydroscand Oy:n tuotepäällikkö Ilpo Kosonen.

putki3.jpg

(kuva: BLM:n 3DVGP -ohjelmointiohjelmistolla voidaan kappaleohjelmat tehdä toimistossa ja ajaa koneen näytöllä aito taivutussimulointi, joka vastaa täysin todellista koneympäristöä.)

Edistyksellinen putkentaivutin

BLM Groupin E-Turn putkentaivuttimet ovat täysin servo-ohjattuja koneita, joissa on 14 vapaasti ohjelmoitavaa akselia. Koneessa käytetään Siemensin servomoottori- ja ohjauspaketteja. E-Turn -mallin ainutlaatuinen 360 astetta kääntyvä CNC-taivutuspää mahdollistaa niin oikean- kuin vasenkätiset taivutukset sekä muuttuvan säteen yhdellä ajolla. Taivutuspää voidaan varustaa lestityökaluilla aina kuuteen eri taivutussäteeseen tai putkenhalkaisijaan asti.

- Teknisesti edistyksellinen putkentaivutusautomaatin käyttöönotto onnistui hyvin tehtaan edustajien opastuksella. Kone on jo nyt näyttänyt suuren tehokkuutensa erityisesti isojen putkisarjojen tekemisessä. Käytössä on oma ohjelma sarjojen tekemiseen, millä pystytään tekemään koko asiakkaalle menevän setin erilaiset putket ilman ohjelmanvaihtoja niin että käyttäjä toimii ainoastaan putkimateriaalin syöttäjänä. Automaatilla voi tehdä ilman työkalujen vaihtoa eri säteitä samaan putkeen ja käyttää halkaisijaltaan erilaisia työkaluja. Ja kun kone taivuttaa putkea molempiin suuntiin niin se mahdollistaa taivutusten tekemisen hyvin lähelle toisiaan, kertoo Eero Vihersaari Hydroscandin Turun putkituotannosta.

putki8.jpg

(kuva: Hydroscandin Turun putkiyksikön käytössä on nyt kolme taivutuskonetta.)

3D-ohjelmointi ja simulointi

BLM:n 3DVGP -ohjelmointiohjelmistolla voidaan kappaleohjelmat tehdä toimistossa ja ajaa koneen näytöllä aito taivutussimulointi, joka vastaa täysin todellista koneympäristöä. 3D -Import/Exportin avulla saadaan taivutettavat aihiot napattua suoraan Hydroscandin asiakkaiden 3D-mallien .iges tai .step formaateista. Lisäksi mahdolliset valmistettavuuden vaatimat hienosäädöt ja muokkaukset ohjelmointiohjelmassa kappalegeometriaan voidaan viedä takaisin varsinaiseen 3D -malliin sekä toimittaa nämä korjaukset takaisin hyväksyttäväksi esim. asiakkaan suunnittelijalle. Luonnollisesti ohjelmoinnissa voidaan käyttää myös perinteisiä mitta, kulma tai koordinaatistotietoa. Kuitenkin 3D -simulointiohjelmoinnin ja CNC-ohjauksen B-Tools korjausten ansiosta heti ensimmäinen taivutettava tuotantokappale onnistuu mittatarkasti.
- Simulointi on todella hyvä ominaisuus ja sillä nähdään myös mahdolliset taivutuksessa syntyvät törmäyskohdat, sanoo Vihersaari.   
23.02.2020 13:00Teknisen Kaupan markkinakatsaus Q4 2019: Maailmantalouden hidastuminen osui lopulta tekniseen kauppaankin
22.02.2020 11:00Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoitus kasvaa vuoden 2020 talousarviossa
21.02.2020 14:11Nowadays, mechanical engineering means software development
20.02.2020 14:00Varsinaiseen kauppalaivastoon kuului 685 alusta tammikuussa 2020
19.02.2020 8:11Arto Laine aloitti Key Account Managerina Metal Workilla
18.02.2020 11:11HYDAC hakee palvelukseensa suunnittelijaa
17.02.2020 13:01Valmet toimittaa uuden haihduttamon Century Pulp and Paperille Intiaan
16.02.2020 12:11More flexibility and usability for mobile robots
15.02.2020 14:11Manuli Rubber Industries and RYCO combination to result in a new market leader
14.02.2020 14:33Teollisuuden liikevaihto kasvoi joulukuussa 6,7 prosenttia

Siirry arkistoon »