Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

HP: 3D-tulostaminen massatuotannon välineenä yleistyy kovaa vauhtia

23.11.2018 13:03

MJF-tulostettuja kappaleita jälkikäsiteltyinä eri keinoilla.

HP julkisti viime viikolla järjestetyillä formnext 2018 -messuillauusia sovellutuksia, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, jotka kertovat 3D-ratkaisujen kovasta kysynnästä teollisuuden puolella.

HP:n pohjoismaisen 3D-tiimin mukaan messuilla näkyi myös paljon suomalaisia sekä pohjoismaisia toimijoita, jotka ovat lähteneet mukaan seuraavaan teolliseen vallankumoukseen. Messujen yhteydessä järjestetty FIRPA:n (Finnish Rapid Prototyping Association) iltama oli erittäin mielenkiintoinen yleiskatsaus 3D-tulostamiseen alana. Mika Salmen ja työryhmän esityksestä jäi myös HP:n käsitystä vahvistava tunnelma: laitteistot, oheistuotteet sekä tietoisuus tekniikan tuomista hyödyistä ovat ottaneet ison askeleen kohti oikeaa, arvoa lisäävää, tuotantoa. Yleisellä tasolla voidaan sanoa messujen osoittaneen suunnan olevan oikea niin laitevalmistajien, oheistuotteiden sekä loppukäyttäjien osalta.

“Olemme 4. teollisen vallankumouksen kynnyksellä, ja HP vauhdittaa muutosta mahdollistamalla 3D-massatuotannon käyttöönoton yhä useammassa yrityksessä. Monilla aloilla, kuten autoteollisuudessa, joka käy läpi suurinta muutostaan yli sataan vuoteen, etsitään uusia teknologioita ja HP:n kaltaisia strategisia kumppaneita. Tämä auttaa yrityksiä pysymään kilpailussa mukana näinä suurten muutosten aikoina. Teemme yhteistyötä monien keksijöiden kanssa ympäri maailmaa ja muutamme heidän tapojaan suunnitella ja valmistaa tuotteitaan HP Multi Jet Fusionin ja uuden HP Metal Jetin avulla. 3D-tulostusratkaisumme avaavat aivan uusia sovellutuksia, tekevät valmistuksesta joustavampaa sekä mahdollistavat entistäkin paremmat innovaatiot, tehokkuuden ja kestävän kehityksen mukaisen toiminnan”, toteaaHP:n 3D-tulostamisesta ja digitaalisesta valmistuksesta vastaava johtaja Christoph Schell.

3D-massatuotanto yleistyy kaikkialla 

Kysyntä 3D-tulostetuille osille kasvaa jatkuvasti, ja monet HP:n uusista ja vanhoista kumppaneista laajentaa digitaalista valmistustaan HP Multi Jet Fusion -tulostimien avulla.

 • RecTech 3D, kiinalainen sopimusvalmistaja tarjoaa monenlaisia 3D-palveluita Chongqingissa sijaitsevassa lisäävän valmistuksen keskuksessaan. Yhdessä HP:n kanssa valmistaja aikoo tarjota sovellus- ja suunnitteluasiantuntijuutta sekä koulutusta asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen.  RecTech 3D aloittaa asentamalla kymmenen HP Jet Fusion 3D 4210 -ratkaisua vuoden 2019 alussa, ja suunnittelee kasvattavansa laitteiden määrän ainakin 30:een ensi vuoden aikana.
 • Forecast 3D on amerikkalaislähtöinen valmistaja, joka tarjoaa 3D-printattuja osia yli kahden vuosikymmenen kokemuksella. Yritys on sijoittanut 24:ään HP Jet Fusion 3D 4210 -järjestelmään vauhdittaakseen kasvuaan.
 • GE Transportation tarjoaa tarvikkeita, ratkaisuja ja palveluita muun muassa rautateille, kaivoksille ja merenkulkuun. GE Transportation aikoo ryhtyä valmistamaan osia kaivosjuniin ja vetureihin 3D-tulostamalla, ja on valinnut HP Jet Fusion 3D -tulostusratkaisut Intian Bangaloressa sijaitsevaan John F. Welch Technology Centeriin.  

Uudet HP Multi Jet Fusion -sovellutukset ja ensimmäiset Jet Fusion 300 / 500 -asiakkaat

Laajasta materiaalivalikoimastaan tunnettu Multi Jet Fusion on saanut uusia sovellutuksia liikenteen, teollisuuden, lääketieteen ja kuluttajatuotannon aloille. Muutama esimerkki liikennesektorilta:

 • BMW Group hyödyntää HP Jet Fusion 3D 4200 -ratkaisuja BMW i8 Roadsterin ikkunoiden ohjauskiskojen valmistamiseen:

  “HP:n Multi Jet Fusion -tekniikan avulla pystymme tuottamaan kestäviä ja luotettavia osia, kuten ohjauskiskoja BMW i8 Roadsterin ikkunoihin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme valmistaneet yli mijloona osaa 3D-tulostamalla, ja sopivasti juuri yksi tällainen ohjauskisko sattui olemaan miljoonas tulostettu osamme. Monimutkaiset osat, joiden toiminnallisudelta vaaditaan paljon, ovat täydellinen esimerkki lisäävän valmistuksen voimasta. Olemme todella innoissamme tulevista mahdollisuuksista, joita meille aukeaa yhteistyökumppaneidemme, kuten HP:n kautta,” kertoo lisäävästä valmistuksesta vastaava johtaja Dr. Dominik Rietzel, BMW Group.
 • Volkswagen Group käyttää HP:n 3D-tulostustekniikkaa sekä muovin että metallin osalta. Vuoden lioppuun mennessä yritys aikoo valmistaa kaikki uuden T-Cross SUV -mallin valmistukseen tarvittavat työkalut HP Multi Jet Fusion -tekniikalla tulostamalla. Volkswagen panostaa tulostamiseen myös massakustomoinnin välineenä käyttäen HP Metal Jet -metallitulostinta esimerkiksi personoitujen avaimenperien ja rekisterikilpien valmistukseen.

Uusi HP 3D PA-11-materiaali mahdollistaa vahvojen, taipuisien ja toimivien osien tulostamisen. Uuden materiaalin myötä valmiiden osien kestävyys iskuja ja katkeamista vastaan on myös vahvistunut.  Jotkut HP Multi Jet Fusion -asiakkaat valmistavat jo PA-11osia:

 • Bowman International on kehittänyt materiaalista laakerirenkaan, jonka kestävyyttä ja käyttöikää on saatu kasvatettua. Se on täydellinen esimerkki siitä, miten HP Multi Jet Fusion -teknologia pystyy tarjoamaan räätälöityjä osia massatuotantona ja samalla nopeuttaa tuotantoaikoja ja vähentää kuluja.
 • OT4 valmistaa apuvälineitä, joissa keveys ja kestävyys ovat tärkeitä. HP Multi Jet Fusion mahdollistaa unikypärän, dynaamisen nilkkatuen ja sormituen valmistamisen joustavuuden ja hengittävyyden kärsimättä.
 • Kuluttajapuolella uudet materiaalit on otettu ilolla vastaan. Kustomoituja korkoja tekevä kenkävalmistaja New Rock ja personoituja kännykkäkuoria valmistava Freshfiber voivat tarjota asiakkailleen aiemmin mahdottomina pidettyjä muotoja ja kuvioita sekä loppuun mietittyä yksilöllisyyttä.

HP julkisti jokin aika sitten edullisemmat Jet Fusion 3D 300 / 500 -sarjansa, jotka täydentävät olemassa olevia teollisuustasoisia ratkaisuja. Uudet sarjat antavat asiakkaille mahdollisuuden siirtyä protovaiheesta täyteen tuotantoon samaa HP Multi Jet Fusion -alustaa käyttäen. Ensimmäisiä asiakkaita ovat:

 • A-Dec, maailman suurimpiin kuuluva hammastarvikevalmistaja käyttää HP:n Jet Fusion 3D 300 / 500 -sarjoja prototyyppien tekoon ja hammaskojeiden ja muottien kehittelyyn. Nyt yritys kokeilee tuottaa harvoin tarvittavia osia valikoiduille asiakkailleen.
 • Kalifornian San Diegossa sijaitseva Rady Children’s Hospital hyödyntää Jet Fusion 3D 300 / 500 -tulostimien tarjoamia suunnittelun rajattomia mahdollisuuksia ja tarkkoja, kestäviä osia luodakseen yksilöllisesti potilaan huomioivia tuotteita, kuten houkuttelevan näköisiä kipsejä ja interaktiivisia ja personoituja anatomisia malleja.
 • The University of Louisville tunnetaan 3D-tulostamisen johtava asiantuntijainstituutiona, jossa on toiminut Rapid Prototyping Center jo vuodesat 1993 alkaen, ja huippuluokan 3D-tulostustilat tarjoavat mahodllisuuksia kokeiluihin metallien ja polymeerien parissa. Yliopisto käyttää HP Jet Fusion 3D 300 / 500 -tulostimia prototyyppien ja pienissä erissä tehtävien osien valmistamiseen. Tulostusyksikkö palvelee monia yliopiston laitoksia, kuten teknillistä, hammaslääketieteellistä ja lääketieteellistä sekä näiden kumppaneita.

HP ja Autodesk vievät 3D-suunnittelua eteenpäin 

HP ja suunnittelu- ja valmistusohjelmistoistaan tunnettu Autodesk ovat lanseeranneet HP:n Multi Jet Fusion -alustalla toimivan Autodesk Fusion 360 -ohjelman, jonka avulla 3D-suunnittelu tehostuu, ja protovaiheesta voi päästä nopeammin tuotantoon. Penumbra Engineering on hyödyntänyt ohjelmistoa ja on valmistanut huipputarkkoja ultraäänisensoreita esimerkiksi Perceptive Sensor Technologies -yritykselle. Lisäksi Autodeskin Netfabb tukee kaikkia HP Jet Fusion -tulostimia.

16.08.2019 11:11Epävarmuus kasvaa, mutta teknologiateollisuus pitänyt vielä pintansa suhdannekäänteessä
15.08.2019 12:11Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia
14.08.2019 9:00HydroShop myymälät uudistuneet Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa
13.08.2019 11:00Sini Havukainen on Tampereen ammattikorkeakoulun historian ensimmäinen Vuoden alumni
12.08.2019 12:11Kaksi toimintoa yhdessä patruunaventtiilissä - tilaa, painoa ja rahaa säästyy
10.08.2019 12:11Teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa sekä vuodentakaisesta että edellisestä kuukaudesta
09.08.2019 12:11Kvanttilaskentaan erikoistunut IQM kaupallistamaan Aalto-yliopiston ja VTT:n uraauurtavaa tutkimusta
08.08.2019 11:11Variable-speed pump drives: Designed to reduce power consumption by up to 80%
07.08.2019 19:11Ammattilehti Racing-teemalla Power Truck Showssa osastolla U3216 - tervetuloa viihtymään Mediarekkaan!
07.08.2019 12:00Teknologiateollisuus pitää pintansa suhdannekäänteessä

Siirry arkistoon »