Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Parker blogit: Yhdistä Leanin 5 salaisuutta hitsauslinjastoosi

Share |
11.05.2017 11:55

Hitsauslinjaston parhaat LEAN -menettelytavat erottavat johtajat seuraajista (vai jyvät akanoista). Johtavat tähdet valmistustekniikassa löytyvät usein ajoneuvoteollisuuden parista, jossa hitsauslinjastoja näkyy vierailtavasta tehtaasta riippumatta. Kaikki valmistavan teollisuuden tehtaat voivat hakea inspiraatiota Toyotan kehittämästä tuotantotavasta, kaupalliselta nimeltään Lean -periaatteista. Osa voi saada ideoita Chryslerin omaksumasta Fiatin World Class Manufacturing (WCM) -tekniikoista. Katsotaan sitten näitä esimerkkejä tai ketä tahansa autoalan jättiläistä, kaikilla on pyrkimys täydellisyyteen. Tämä tarkoittaa nollahukan, nollavirheiden, nollahäiriöiden ja nollavaraston tavoittelua.

parkerwaterretractactuator_installed.jpg

Hitsauslinjaston 5 Lean -vinkkiä

Lean -ajattelun soveltaminen hitsauslinjastoilla voi yllättää monen ylemmän johtotason henkilön, koska hitsaussoluissa saattaa esiintyä pitkäkestoisia, ennalta arvaamattomia seisokkeja, jotka aiheutuvat hitsauspölystä, roiskeista ja muista likaantumista tuottavista lähteistä.

On olemassa viisi tapaa soveltaa Lean -ajattelua hitsauslinjastoihin, joilla voi olla suuri merkitys linjaston toiminnan kannalta:

  1. Pidä kiinni tiukoista huoltoaikatauluista ja tarkastuksista laitteiden väsymisen ja kulumisen varalta.
  2. Hae tasapaino Lean -periaatteiden mukaan lähellä työpistettä varastoitavien osien saatavuudessaerityisesti vahinko- ja korroosioalttiiden osien kohdalla. Automatisoitujen hitsauslinjastojen ollessa kyseessä, vaihto-osat tulisi varastoida niiden kriittisyyden, vikaantumisen, saatavuuden ja asennusvaatimusten mukaan. Myös Tier 1- ja Tier 2-tasojen toimittajien kykyä ylläpitää varastoja ja toimittaa nopeasti, olisi suositeltavaa tarkastella. Jos vaihtoehtoisia toimittajia ei ole vielä katsottu, olisi hyvä olla olemassa luettelo vaihtoehdoista.

  3. Koska IoT:n (Internet of Things) myötä ja ihmisen/koneen käyttöliittymä muuttuu entistä näkyvämmäksi automaattisessa hitsauksessa, varmista, että ohjelmoitavat logiikkaohjaimet (PLC) päivitetään tietojen keräämisen varmistamiseksi.

  4. Kun hitsauksen teknologia kehittyy, pysy mukana kehityksessä ja paranna tietotaitoasi. Hitsausrobottien ja -automaatiojärjestelmien käyttäjien on omaksuttava elinikäinen oppiminen työssään. Näin varmistetaan, että laitetta käytetään oikein ja seisonta-ajat minimoidaan. Ristiinkouluttaminen pitää työntekijät myös sitoutuneina, luo heille vaihtelumahdollisuuksia ja lisää joustavuutta

  5. Poista mahdollisimman monta seisahduksen syytä. Osa näistä hitsaussolun seisahduksista on selvästi aliarvioituja, esimerkiksi hitsauskärkien jäähdyttämiseen tarkoitetun kemiallisesti käsitellyn veden vuodot tai korroosiosta aiheutuvien sähkökatkosten esiintyminen.

Luotettavan vedenpoiston hallinta

Kunnossapitohenkilöstö on usein itse kehittänyt omia ratkaisuja edellä mainitun kohdan 5 asioissa. He ovat soveltaneet ja yhdistelleet erilaisia komponentteja ongelmien ratkaisemiseksi, mutta tuloksena ei välttämättä ole linjaston ylläpidon kannalta paras ratkaisu. Joitakin tuotteita on pyritty itse tekemään roiskevettä ja hitsausroiskeita kestäviksi. Nämä pikaisesti kasatut tilapäisratkaisut ovat harvoin pidemmän päälle kestäviä tai toimivia.Yhdistä Leanin 5 salaisuutta hitsauslinjastoosi - Weld Water Retract Actuator - Parker Hannifin

Kun Leanin periaatteita on sovellettu hitsauslinjastoihin, suojauksessa on keskitytty lähinnä hitsausroiskeilta suojautumiseen. Nyt on aika suojata laitteet myös vesiroiskeilta. Tämän blokin osassa 2 kiinnitämme huomion vesivuotojen ja -roiskeiden vähentämiseen ja siten tahattomien seisakkien, eli Lean -termillä hukan -  eliminoimiseen. Kerromme kuinka Parker Water Retract Actuator estää vesiroiskeiden haitat hitsauskärkien vaihtojen yhteydessä.

 

Jos haluat lisätietoja, lataa englanninkielinen tutkimus  Four Solutions for Preventing Resistance Welding Line Downtime ,” tai ota yhteyttä Suomen Parkerin myyntiyhtiöön.

 

Artikkelin on kirjoittanut Tim Ritter, Automotive Automation Product Manager, Parker Hannifin Corporation

Kysy lisää Parkerin myyntiyhtiön yhteyshenkilöltä:

Ville Karlsson, Parker Hannifin Oy   

Ville Karlsson, Product Sales Manager

    Automation & Hydraulics

    Parker Hannifin Oy

Katso lisää blogeja osoitteesta: http://blog.parker.com/fi/

 

19.06.2018 9:11Metsolle merkittävät, yhteensä yli 8 000 venttiilin tilaukset Kiinasta
18.06.2018 9:44Eurodainu-rengaspainemittarit sekä Quicker-painemittarit nyt Dunlop Hiflexilta
17.06.2018 9:11Bosch Rexroth expands additive manufacturing
16.06.2018 11:11TTY panostaa tekoälyn soveltamiseen teollisuudessa
15.06.2018 11:11Teollisuuden liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 5,8 prosenttia
14.06.2018 9:00Wärtsilä näyttää tietä kohti 100 % uusiutuvan energian tulevaisuutta
13.06.2018 9:00Polarteknik Oy ostaa PneumaXpert Oy:n liiketoiminnan
12.06.2018 12:22Uudet timanttihiomalaikat pyöreiden työkalujen CNC-hiontaan
11.06.2018 12:01Prosessialan oppimistulokset arvioitu - osaaminen lähes erinomaista, työelämälähtöisyys melko hyvällä tasolla
11.06.2018 11:35SSAB Europe suunnittelee putkituotantonsa uudelleenjärjestelyä

Siirry arkistoon »