Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Formula Student -tiimin uusi auto valmiina kauden koitoksiin

Share |
04.05.2017 8:20

Tampere UAS Motorsport Roll Out -tilaisuus TAMKissa 11.4.2017. Kuva Essi Kannelkoski

Tampere UAS Motorsport Roll Out -tilaisuus TAMKissa 11.4.2017. Kuva Essi Kannelkoski

Tampereen ammattikorkeakoulun formula-tiimi esitteli uuden kilpa-autonsa huhtikuussa pidetyssä Roll Out -tilaisuudessa. Formula-tiimin ensimmäinen koitos uudella autolla on 17.- 20. heinäkuuta Formula Student Netherlands, joka pidetään Hollannin Assenissa.

"FS017 autossa on lähdetty tavoittelemaan huomattavaa painonsäästöä viime vuotiseen verrattuna. Rungon osalta on optimoitu muotoja ja putkikokoja, sekä toteutettu perälevy erillisenä koneistettuna osana, johon kiinnittyvät moottori, takatukivarsien taemmat päät, jousitus, jarrut sekä tasauspyörästö.

Alustan osalta on siirrytty käyttämään ilmaan perustuvia iskunvaimentimia/jousia ja on mietitty uudestaan iskunvaimentimien sijainnit ja kallistuksenvakaajien toteutus. Jarrujen osalta on pyritty parantamaan osien luotettavuutta ja huollettavuutta.

Moottori on pidetty samana, mutta sen viritysastetta on lähdetty nostamaan. Imusarjan parannusten pitäisi jo itsessään tuoda simulointien mukaan lisää tehoa. Lisäksi aiempina vuosina ongelmia tuottaneeseen melunhallintaan on taas panostettu äänenvaimentajan suunnittelussa.

Katteiden ja aerodynaamisten osien osalta jatkojalostettiin viime vuotista ratkaisua, jossa katteet olivat kiinteästi osana runkoa. Tällä kertaa katteista kuitenkin jätettiin sandwich-rakenne pois, koska se toi suhteellisen paljon painoa, vaikka sillä ei saavutettu tavoiteltua vääntöjäykkyyden lisääntymistä. Siipiä on optimoitu kevyemmiksi, ja niiden valmistukseen on käytetty uusia innovatiivisia menetelmiä, joilla on saavutettu huomattavia kustannussäästöjä.

Sähköjen osalta on laajennettu CAN-väylän toteutusta koko autoon, ja datankeruu tapahtuukin pääosin CAN-väylän välityksellä. Perinteinen sulake/reletaulu on korvattu mikrokontrolleriohjatulla täysin puolijohteilla toteutetulla modulilla. Kojetaulun toteutus näyttöineen ja nappeineen on siirretty kokonaisuudessaan rattiin. Autoon tulee itse suunniteltuja piirilevyjä neljä erilaista, yhteensä yhdeksän kappaletta. Lisäksi johtosarjaa on optimoitu johtokokojen osalta sekä käytetty laadukkaampia materiaaleja, joilla on saavutettu myös huomattavaa painonsäästöä.

Kaiken kaikkiaan optimointi näyttää tuoneen tulosta. Viime vuotisen auton punnitustulos kisoissa oli 210,4 kg. Nyt roll-outin jälkeen punnitustulos oli 172 kg, mutta tähän tulee vielä noin 15 kg nesteitä päälle. Lisäksi autosta puuttui vielä joitakin osia, mutta toisaalta toisista osista pitäisi myös lähteä vielä painoa pois, kertoo Tampere UAS Motorsportin tekninen johtaja Tarmo Heiskanen

Millaisilla odotuksilla tiimi lähtee uuteen kauteen?

"Uudesta autosta on nyt todella hyvät fiilikset. Auto näyttää pirun komealta ja siitä on lähtenyt hyvin painoa pois. Aiemmin ongelmia tuottaneisiin osioihin on kiinnitetty erityistä huomiota, joten nyt voisi olla hyvät mahdollisuudet päästä vuosikausia ongelmia tuottanut kisojen endurance-osio maaliin asti."

Miltä kisa-aikataulu näyttää?

"Heinäkuun 17.-20. on Formula Student Netherlands Hollannin Assenissa TT-Circuitilla ja kuukautta myöhemmin Formula Student Hungary Unkarin Győrissa. Tänä vuonna kilpailut käydään kahdella erillisellä reissulla aikataulusta johtuen."

Kuinka kauan uuden auton rakentaminen kesti?

"Aikaa meni. Ja tulee vielä menemään. Vajaan parin kymmenen hengen aktiiviporukka käyttää kukin projektin pariin satoja tunteja kauden aikana. Kahvia kuluu formulaluolalla toista sataa pakettia kauden aikana."

FS017 auton tärkeimmät ominaisuudet

  • Pituus: 2,94 m
  • Leveys: 1,50 m
  • Akseliväli: 1525 mm
  • Arvioitu paino: 187 kg
  • Moottori: Aprilia RXV V-twin 549 cm³
  • Huippunopeus: 120 km/h
  • Kiihtyvyys: 0-100 km/h 4,3 sek


Tampere UAS Motorsport

Tampere UAS Motorsport on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoista koostuva tiimi, joka kilpailee kansainvälisessä Formula Student -sarjassa. Kilpailut järjestetään vuosittain kesäisin ympäri maailmaa, suurin osa kuitenkin Euroopassa. Kilpailujen ideana on kehittää opiskelijoiden osaamista oman alan vaativissa työtehtävissä ja tarjota autonvalmistajille ideoita tulevaisuuden autoihin. Kisoja sponsoroivat suuret yritykset kuten Bosch, Mahle, Audi ja Mercedes Benz. Jäseniä on tällä hetkellä n. 50, monelta eri koulutusalalta. Valtaosa jäsenistä on insinööriopiskelijoita, mutta myös liiketalouden ja media-alan opiskelijoilla on suuri rooli tiimin toiminnassa.

Tampere UAS Motorsport: http://www.tampereuasmotorsport.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/TampereUasMotorsport/

14.12.2017 16:00VIELÄ EHDIT MUKAAN ILMOITUKSELLA! Seuraava mielenkiintoinen Fluid Finland lehti on valmistumassa - tehokas kanava markkinoida tuotteita ja palveluita valmistavalle teollisuudelle
14.12.2017 15:00LUE TÄSTÄ! Uusi jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - 156 sivua kone- ja kuljetusalan asiaa
14.12.2017 14:00Yritysauto: Uusi Opel Insignia Country Tourer - lippulaiva vankalla maasturiolemuksella
13.12.2017 12:44Vene 18 Båt uutuus Veneilijän kamapörssi
13.12.2017 11:09VTT kehittää Oxfordin yliopiston kanssa uuden sukupolven atomikelloa
12.12.2017 16:00Kaksi miljoonaa euroa Lounais-Suomen ammatillisen koulutuksen pilottiin
12.12.2017 9:00Digitalisaatio ei pelota myyntipäälliköitä
12.12.2017 8:36VTT:ltä laite usean kaasun samanaikaiseen mittaamiseen
12.12.2017 8:30Loudspring kasvattaa omistustaan Eagle Filtersissä
11.12.2017 12:00Valmet toimittaa OptiConcept M -ulkopakkauskartonkilinjan Kiinaan

Siirry arkistoon »