Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

VTT käynnistää lähes 20 miljoonan euron biotaloushankkeet osana Yhdysvaltain tiedesäätiön Global Centers -tutkimusohjelmaa

05.11.2024 10.00

vvvvvv.jpg

VTT on mukana kahdessa Yhdysvaltain National Science Foundationin (NSF) Global Centers -ohjelman hankkeessa, joiden tavoitteena on ratkoa maailmanlaajuisia haasteita erityisesti biotalouden keinoin. Suomi on valittu mukaan ohjelmaan ainoana EU-maana. Hankkeissa yhteensä viiden maan huippututkimuksen organisaatiot kehittävät ilmastoneutraalia tulevaisuutta tukevia ratkaisuja.

Yhdysvaltain tiedesäätiön johtama laaja Global Centers -ohjelma avautui 2024 ensi kertaa myös Suomelle. Hakuprosessissa NSF Global Center -statuksen sai kuusi kansainvälistä konsortiota, joista yhdessä VTT on mukana. Lisäksi ohjelmassa käynnistyi useampi kansainvälinen proof-of-concept (poc) hanke. VTT on tärkeässä roolissa toisiaan tukevissa Biofoundry Global Centerissä ja FoodID-poc-hankkeessa, joita yhdistää biotalous ja biotekniikan hyödyntäminen toisaalta materiaalien ja toisaalta ruoan tuotannossa.

”Pääsy mukaan näihin tulevaisuutta mullistaviin, kansainvälisiin läpimurtohankkeisiin on meille suuri kunnia ja myös arvokas tunnustus biotalouden huippututkimukselle, jossa olemme maailman kärjessä. Roolimme onkin tuoda ohjelmaan suomalaista teollisen biotekniikan ja bioprosessien asiantuntemusta ja teknologiaa. Arvoonsa nousee myös VTT:n kyvykkyys skaalata teknologiaa laboratoriosta pilotointiympäristöön, minkä ansiosta pystymme kehittämään bioprosessien teollistamista”, sanoo Tua Huomo, VTT:n kestävät tuotteet ja materiaalit liiketoiminta-alueen johtaja.

VTT:n hankkeiden kokonaisbudjetti nousee lähes 20 miljoonaan euroon. Business Finland ja Suomen Akatemia ovat myöntäneet niihin yhteensä noin 13 miljoonan euron rahoituksen.

”Olemme ylpeitä siitä, että Global Centers -ohjelmaan ylsi Suomesta jopa kaksi Business Finlandin rahoittamaa ja VTT:n vetämää konsortiota. Pitkäjänteisellä tutkimus- ja kehitysrahoituksella on tärkeä rooli tällaisissa kauas tulevaisuuteen tähtäävissä hankkeissa, joiden odotetaan tuottavan läpimurtoratkaisuja kansainvälisille markkinoille vasta vuosien kuluttua,” sanoo johtaja Timo Metsä-Tokila Business Finlandista.

VTT:n koordinoimiin hankkeisiin osallistuu myös kymmenen yritystä sekä Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto omilla tutkimuspanoksillaan.

”Suomen osallistuminen NSF Global Centers -ohjelmaan on merkittävä konkreettinen askel tiede- ja teknologiayhteistyön tiivistämisessä Yhdysvaltojen kanssa. VTT:n yhteistyö NSF:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa vahvistaa suomalaisten organisaatioiden asemaa biotalouden edelläkävijöinä. Global Centers -hankkeiden tavoitteet tukevat myös Euroopan Unionin ilmastotavoitteita ja globaaleja pyrkimyksiä kohti hiilineutraaliutta”, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen, joka on toiminut Yhdysvaltain ja Suomen tiede- ja teknologiakomitean suomalaisena puheenjohtajana.

Biotekniikalla kestävän kehityksen vaatimia materiaaleja ja ravintoa

Biofoundry- eli bioverstashanke keskittyy uudenlaisten mikrobeihin perustuvien biologisten tuotantoprosessien kehittämiseen ja hyödyntämiseen teollisessa mittakaavassa. Tavoitteena on mahdollistaa erityisesti fossiilisista raaka-aineista valmistettujen materiaalien korvaaminen biopohjaisella materiaalilla.

”Pitkällä tähtäimellä bioverstaat mullistavat biotalouden, kun voidaan valmistaa materiaaleja eri raaka-aineista, kuten biomassasta ja hiilidioksidista. VTT kehittää hankkeessa biotuotannon vaatimia laitteistoja, prosesseja, mikrobikantoja ja datan käsittelyä siten, että tulevaisuudessa biotuotanto toimii kuin mikä tahansa tuotanto”, sanoo Tiina Nakari-Setälä, VTT:n teollisen biotekniikan ja ruokaratkaisujen johtaja.

Vuoden 2025 alussa alkavassa ja vuoden 2029 loppuun kestävässä Biofoundry-hankkeessa on Suomen lisäksi mukana tutkimuslaitoksia ja yliopistoja Etelä-Koreasta, Japanista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Yhteistyötä koordinoi University of Illinois Urbana-Champaign.

Biotekniikka tukee vahvasti myös FoodID-hanketta. Tavoitteena on kiihdyttää ruokajärjestelmän muutosta suuntaan, joka vähentää erityisesti lihan tuotannon aiheuttamaa ympäristökuormitusta yhdistämällä solumaatalouden ja kasvipohjaiset innovaatiot. FoodID keskittyy erityisesti vaihtoehtoisten ruokien aistinvaraisen ja ravitsemuksellisen laadun parantamiseen. Kolmivuotinen hanke toteutetaan Yhdysvaltojen ja Suomen yhteistyönä, jota koordinoi University of Nebraska-Lincoln.

04.12.2024 8.00Danfoss Power Solutions launches Editron EM-PMI375 690-volt electric motor - creating a mobile-grade solution for higher voltage applications
29.11.2024 21.00KATSO TÄSTÄ 29.11. LÄHETYS! Laajasti mielenkiintoista kuljetus, maarakennus ja metsäalan asiaa
27.11.2024 8.00Upcoming Webinar: Stefa® High-Pressure Radial Shaft Seals Unmatched Performance for Demanding Environments
26.11.2024 8.00Varustele cobottisi SMC:llä - uudet tarttujat parantavat tuottavuutta
25.11.2024 8.00Huippunopea induktiivinen mittaus - Etäisyysmittalaite IO-Link-liitännällä tarkkaa mittausta ja syvällistä analyysiä varten
24.11.2024 11.00Alamäki loiveni, mutta käännettä saadaan vielä odottaa - Teknisen Kaupan myynnin ennakkotieto 3Q 2024
22.11.2024 21.00KATSO TÄSTÄ 22.11. LÄHETYS! Laajasti mielenkiintoista kuljetus, maarakennus ja metsäalan asiaa
22.11.2024 11.00Drive solutions for nearly every requirement
19.11.2024 11.00Valmet toimittaa keittämön esihaihduttimen Mercer Rosenthalille Saksaan
16.11.2024 8.00Insta uudistaa Tampereen Teatterin näyttämömekaniikan - automatisointi lisää turvallisuutta ja mahdollistaa entistä monipuolisemmat näytökset

Siirry arkistoon »