Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Tutkimuslaitokset liittyvät 3D-tulostuksen käyttöönottoa ja hyödyntämistä edistävään FAME-ekosysteemiin

04.12.2023 11.00

3d-platform1.jpg

Koko 3D-tulostuksen arvoketjun kattavan FAME-ekosysteemin jäsenkunta laajenee, kun mukaan liittyvät keskeiset tutkimuslaitokset. Vuorovaikutuksen tiivistäminen hyödyntää sekä yrityksiä että tutkimuslaitoksia, sillä lisäävän valmistuksen monipuolinen käyttöönotto teollisuudessa tarvitsee vielä runsaasti tutkimusta ja tuoreilla tiedoilla koulutettuja osaajia.

Jo noin 50 materiaalia lisäävää valmistusta hyödyntävää organisaatiota yhdistävä FAME-ekosysteemi laajenee kattamaan myös tutkimusorganisaatioita.

”Olemme saaneet FAME-ekosysteemiin dynaamisen joukon yrityksiä, jotka ovat 3D-tulostuksen käyttöönoton edelläkävijöitä. Halusimme laajentaa vuorovaikutusta ekosysteemin sisällä siihen suuntaan, että saamme myös tutkimuslaitosten laajan osaamisen ja kehitystyön tulokset nopeammin ja tehokkaammin yritysten käyttöön. Lisäävän valmistuksen kentällä riittää vielä paljon tutkimista, että teknologia saadaan mahdollisimman laajasti teolliseen käyttöön”, FAMEn ekosysteemijohtaja Sini Metsä-Kortelainen sanoo.

Myös koulutuksen kehittäminen kiinnostaa sekä yrityksiä että ammattikorkeakouluja ja yliopistoja. Koulutusta koskevaa vuorovaikutusta tiivistämällä työelämään saadaan tuoreimmilla tiedoilla päivitettyjä osaajia.

Uusia jäseniä Aallosta Ouluun

Ensimmäisinä tutkimuslaitoksina mukaan liittyvät Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, Turun yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja VTT.

”Tuotannonaloilla on usein haasteena yliopistojen ja teollisuuden TKI-toimintojen hankkeistaminen sekä kansainvälisen huippututkimuksen tukemiseksi että kotimaisten kaupallisten läpimurtojen luomiseksi. FAME-ekosysteemi avaa uusia mahdollisuuksia viemällä teollisuuden edustajat saman pöydän ääreen keskustelemaan tutkijoiden kanssa yhteisestä kotimaisesta strategiasta tutkimuksen ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi”, sanoo tutkimusjohtaja Antti Järvenpää Oulun yliopistosta (FMT).

“Osana FAME-ekosysteemiä VTT pyrkii tunnistamaan ja edistämään teollisuuden tarpeista lähtöisin olevia lisäävän valmistuksen tutkimuskohteita. Tavoitteenamme on perustavanlaatuisen tutkimustiedon ja käytännön sovellusten saumaton yhteen liittäminen teollisuuden uudistumiseksi”, sanoo tutkija Hari Nagarajan VTT:ltä.

Entistäkin vaikuttavampi kokonaisuus

Teollisen 3D-tulostuksen tekijät yhteen kokoava FAME-ekosysteemi (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) perustettiin vuonna 2020. Voimakkaasti kasvaneen ja kansainvälisestikin merkittäviä tuloksia saavuttaneen ekosysteemin jäsenet halusivat nyt saada tutkimuslaitosyhteistyötä tiivistämällä kokonaisuudesta entistäkin vaikuttavamman.

”On tärkeää, että yritysten ja tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä saadaan entistä tiiviimmäksi ja saumattomammaksi. Tutkimuslaitosten voi olla vaikeaa saada tietoa yritysten todellisista tutkimustarpeista ja päinvastoin yritykset eivät tiedä, mitä tutkimuslaitoksilla on tarjottavanaan. Vaikka yksittäiset yritykset tai tutkimuslaitokset ovat jo tehneet onnistunutta kahdenvälistä yhteistyötä, haluamme parantaa vuorovaikutusta monenvälisesti ja valtakunnallisesti sekä laajentaa ekosysteemin tutkimusyhteistyötä myös kansainväliseen suuntaan”, Sini Metsä-Kortelainen sanoo.

FAME-ekosysteemiä johtaa Suomen valmistavan teollisuuden johtava innovaatioalusta DIMECC Oy. Ekosysteemin toiminnan rahoittavat jäsenet sekä Business Finland.

22.02.2024 11.00Metso toimittaa innovatiivisen jauhatusratkaisun alumiiniteollisuuden projektiin Kiinaan
21.02.2024 8.00HydraSpecman Oulun uuden myymälän avajaiset nyt perjantaina 23.2. - tervetuloa!
20.02.2024 10.00Valmet toimittaa sakeusmittauksia DS Smithille Italiaan
16.02.2024 21.00KATSO TÄSTÄ 16.2. TALVITIEPÄIVÄT ERIKOISLÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
13.02.2024 9.00Virtuaalitestit voivat vähentää laivanrakennuksen riskejä ja hiilidioksidipäästöjä
12.02.2024 9.00Enersense jatkosopimukseen Elektrilevin kanssa koskien sähköverkkojen huoltoa Virossa
09.02.2024 20.00KATSO TÄSTÄ 9.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
08.02.2024 11.00Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät viime vuonna 10,9 % edellisvuodesta ? joulukuussa metalliteollisuus nosti tilaukset hienoiseen kasvuun
06.02.2024 11.00Kohti päästötöntä sellun valmistusta: Metsäteollisuus ja tiedeyhteisö yhdistävät voimansa
05.02.2024 10.00Enersense valittu pääurakoitsijaksi toteuttamaan Fingridin Harjavallan alueen verkkomuutokset

Siirry arkistoon »