Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Savon ammattiopisto sai kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon tutkinnonanto-oikeuden englanniksi

21.02.2023 10.00

lianapressfile-1676979093584.jpg

Savon ammattiopisto järjestää tulevaisuudessa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opetusta myös englanniksi. Englanninkielinen tutkintokoulutus on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2024. Luvan myönsi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Savon ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta valmistuu levyseppähitsaajia, koneistajia ja koneasentajia.

- Elinkeinoelämämme on jo nyt hyvin kansainvälistä, ja meidän on koulutuksen järjestäjänä pystyttävä vastaamaan heidän tarpeeseensa. Samalla toivomme tämän lisäävän maakuntamme vetovoimaa ja investointeja, sanoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Turvaa Pohjois-Savon elinvoimaisuutta ja yritysten kilpailukykyä

Pohjois-Savossa on useita kansallisesti ja kansainvälisesti toimivia kone- ja energiateollisuuden yrityksiä, jotka tarvitsevat kipeästi lisää osaavia ammattilaisia. Jos työvoiman tarvetta ei saada täytettyä, yritysten tuotannon ylläpitäminen on vaikeuksissa ja kasvu lähes mahdotonta. Savon ammattiopisto haki englanninkielistä tutkinnonanto-oikeutta, jotta koulu voisi omalta osaltaan vastata yritysten ahdinkoon ja sen kautta turvata alueen elinvoimaa.

- Pohjois-Savon elinkeinoelämällä on tahtoa kasvaa ja kehittyä, mitä haastaa krooninen osaajapula. Alueen yritykset ovat erittäin tyytyväisiä siitä, että Savon ammattiopisto saa nyt oikeuden järjestää kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opetutusta englanniksi, iloitsee Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

Kone- ja tuotantotekniikan englanninkielinen järjestämislupa helpottaa merkittävästi alan kansainvälisten osaajien saatavuutta ja parantaa yritysten kilpailukykyä Pohjois-Savossa. Kuopion kaupunki ja Kuopion alueen kauppakamari iloitsevat uudesta mahdollisuudesta ja näkevät koulutuksessa paljon potentiaalia.

- Kone- ja tuotantotekniikan englanninkielinen koulutusohjelma palvelee hyvin elinkeinoelämämme kasvavia osaajatarpeita. Tämä avaa myös hienon mahdollisuuden houkutella alueellemme ulkomaalaisia opiskelijoita, iloitsee Kuopion kaupungin elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen.

Kuopion alueen kauppakamari on samoilla linjoilla.

- Englanninkielinen koulutus avaa laajemmat mahdollisuudet koulutusrekrytointiin, kaventaa osaajapulaa ja eritoten mahdollistaa maakuntamme kärkitoimialoille uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kasvua, toimitusjohtaja Kaija Savolainen sanoo.

Haaste heitetty alueen yrityksille

Kuopion alueen kauppakamari on ollut prosessissa aktiivinen toimija alusta lähtien. Kauppakamarin puheenjohtaja, PetterSteel oy:n toimitusjohtaja Petteri Heimonenkiitteleekin sekä Savon ammattiopistoa nopeudesta, millä hakemus ministeriöön lähti, että ministeriötä päätöksenteon rivakkuudesta. Samalla hän heittää haasteen alueen yrityksille.

- Nyt on yritysten aika vastata tähän mahdollisuuteen ja osoittaa harjoittelupaikkoja tuleville uusille opiskelijoille – tavoitteena palkata opiskelijat pysyvästi töihin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yritysten pitää olla kykeneviä kommunikoimaan suomen lisäksi muilla kielillä. Uskon, että yritykset, jotka ovat tässä mukana, ovat tulevaisuuden voittajia, Heimonen sanoo.

Kone- ja tuotantotekniikan opettajilla ja alan yhteistyöyrityksillä on vahva osaaminen laadukkaan englanninkielisen koulutuksen toteuttamiseksi. Yritykset ovat sitoutuneet myös kehittämään alan perustutkintokoulutusta yhteistyössä Savon ammattiopiston kanssa.

Englanninkielinen koulutus on omiaan myös lisäämään vieraskielisen väestön työllistymistä ja pysyvyyttä alueella.

- Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon elinkeinoelämä ja keskeiset sidosryhmämme koemme tämä erittäin myönteisenä kehityksenä. Savon ammattiopisto on myös hieno toimija täydentämään meidän kolmen koulutusasteen kampusaluetta Savilahdessa, uusilla – moderneilla toimitiloilla ja vahvalla osaamisellaan, toteaa Pitkänen.

Suomen kielen osaaminen kulkee mukana

Ammatillinen koulutus kansainvälistyy.

- Ammatillisen koulutuksen kielen pitää elää yhteiskunnan muutoksessa mukana. Kone- ja tuotantotekniikan englanninkielinen tutkinnonanto-oikeus on hyvä avaus toisen asteen koulutuksen kansainvälistymiseen, sanoo Helve.

Ammatillisen osaamisen lisäksi Savon ammattiopisto huolehtii, että maahanmuuttaneet opiskelijat harjoittavat myös suomen kielen taitoaan. Suomi toisena kielenä (S2) -opintoja voi tehdä muun muassa opiskeluvalmiuksia tukevissa opinnoissa eli treeniopinnoissa sekä erilaisissa työpajoissa. Tarjoamme myös yksilöllistä kielenopetusta. Maahanmuuttajaohjaajat tukevat opiskelijoita läpi opintojen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö velvoittaa myös maahanmuuttaneiden kieli- ja kulttuuriosaamisen, kotouttamisen ja työllistymisen edellytysten varmistamista.

20.05.2024 10.00VTT sparraa kotimaisia yrityksiä menestymään Naton DIANA-haastekilpailussa ja pääsemään puolustusmarkkinoille
17.05.2024 23.00KATSO TÄSTÄ 17.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset - MUKANA IFAT 2024 MESSUKOOSTE!
16.05.2024 11.00Kansantalouden tuotanto väheni maaliskuussa 2024
14.05.2024 10.00Toyota-trukkien ja -hyötyajoneuvojen yhteinen tapahtuma 22.-23.5. Tampereella
14.05.2024 9.00Inovance-tuotteet Suomen markkinoille: Masino-Konaflex laajentaa tarjontansa kattamaan sähkö- ja automaatiotekniikan tuotteet ja palvelut
12.05.2024 11.00Emersonin uusi kompakti ja kestävä teollinen PC
11.05.2024 11.00Teknologiateollisuuden heikko kysyntä ja tilauskertymä vaikeuttavat yhä talouskasvua
10.05.2024 20.00KATSO TÄSTÄ 10.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
08.05.2024 11.00Teknologiateollisuuden heikko kysyntä ja tilauskertymä vaikeuttavat yhä talouskasvua
07.05.2024 11.00Tervetuloa Hydoringin osastolle Pohjoinen Teollisuus -tapahtumassa

Siirry arkistoon »