Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Savon ammattiopisto sai kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon tutkinnonanto-oikeuden englanniksi

21.02.2023 10:00

lianapressfile-1676979093584.jpg

Savon ammattiopisto järjestää tulevaisuudessa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opetusta myös englanniksi. Englanninkielinen tutkintokoulutus on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2024. Luvan myönsi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Savon ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta valmistuu levyseppähitsaajia, koneistajia ja koneasentajia.

- Elinkeinoelämämme on jo nyt hyvin kansainvälistä, ja meidän on koulutuksen järjestäjänä pystyttävä vastaamaan heidän tarpeeseensa. Samalla toivomme tämän lisäävän maakuntamme vetovoimaa ja investointeja, sanoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Turvaa Pohjois-Savon elinvoimaisuutta ja yritysten kilpailukykyä

Pohjois-Savossa on useita kansallisesti ja kansainvälisesti toimivia kone- ja energiateollisuuden yrityksiä, jotka tarvitsevat kipeästi lisää osaavia ammattilaisia. Jos työvoiman tarvetta ei saada täytettyä, yritysten tuotannon ylläpitäminen on vaikeuksissa ja kasvu lähes mahdotonta. Savon ammattiopisto haki englanninkielistä tutkinnonanto-oikeutta, jotta koulu voisi omalta osaltaan vastata yritysten ahdinkoon ja sen kautta turvata alueen elinvoimaa.

- Pohjois-Savon elinkeinoelämällä on tahtoa kasvaa ja kehittyä, mitä haastaa krooninen osaajapula. Alueen yritykset ovat erittäin tyytyväisiä siitä, että Savon ammattiopisto saa nyt oikeuden järjestää kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opetutusta englanniksi, iloitsee Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

Kone- ja tuotantotekniikan englanninkielinen järjestämislupa helpottaa merkittävästi alan kansainvälisten osaajien saatavuutta ja parantaa yritysten kilpailukykyä Pohjois-Savossa. Kuopion kaupunki ja Kuopion alueen kauppakamari iloitsevat uudesta mahdollisuudesta ja näkevät koulutuksessa paljon potentiaalia.

- Kone- ja tuotantotekniikan englanninkielinen koulutusohjelma palvelee hyvin elinkeinoelämämme kasvavia osaajatarpeita. Tämä avaa myös hienon mahdollisuuden houkutella alueellemme ulkomaalaisia opiskelijoita, iloitsee Kuopion kaupungin elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen.

Kuopion alueen kauppakamari on samoilla linjoilla.

- Englanninkielinen koulutus avaa laajemmat mahdollisuudet koulutusrekrytointiin, kaventaa osaajapulaa ja eritoten mahdollistaa maakuntamme kärkitoimialoille uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kasvua, toimitusjohtaja Kaija Savolainen sanoo.

Haaste heitetty alueen yrityksille

Kuopion alueen kauppakamari on ollut prosessissa aktiivinen toimija alusta lähtien. Kauppakamarin puheenjohtaja, PetterSteel oy:n toimitusjohtaja Petteri Heimonenkiitteleekin sekä Savon ammattiopistoa nopeudesta, millä hakemus ministeriöön lähti, että ministeriötä päätöksenteon rivakkuudesta. Samalla hän heittää haasteen alueen yrityksille.

- Nyt on yritysten aika vastata tähän mahdollisuuteen ja osoittaa harjoittelupaikkoja tuleville uusille opiskelijoille – tavoitteena palkata opiskelijat pysyvästi töihin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yritysten pitää olla kykeneviä kommunikoimaan suomen lisäksi muilla kielillä. Uskon, että yritykset, jotka ovat tässä mukana, ovat tulevaisuuden voittajia, Heimonen sanoo.

Kone- ja tuotantotekniikan opettajilla ja alan yhteistyöyrityksillä on vahva osaaminen laadukkaan englanninkielisen koulutuksen toteuttamiseksi. Yritykset ovat sitoutuneet myös kehittämään alan perustutkintokoulutusta yhteistyössä Savon ammattiopiston kanssa.

Englanninkielinen koulutus on omiaan myös lisäämään vieraskielisen väestön työllistymistä ja pysyvyyttä alueella.

- Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon elinkeinoelämä ja keskeiset sidosryhmämme koemme tämä erittäin myönteisenä kehityksenä. Savon ammattiopisto on myös hieno toimija täydentämään meidän kolmen koulutusasteen kampusaluetta Savilahdessa, uusilla – moderneilla toimitiloilla ja vahvalla osaamisellaan, toteaa Pitkänen.

Suomen kielen osaaminen kulkee mukana

Ammatillinen koulutus kansainvälistyy.

- Ammatillisen koulutuksen kielen pitää elää yhteiskunnan muutoksessa mukana. Kone- ja tuotantotekniikan englanninkielinen tutkinnonanto-oikeus on hyvä avaus toisen asteen koulutuksen kansainvälistymiseen, sanoo Helve.

Ammatillisen osaamisen lisäksi Savon ammattiopisto huolehtii, että maahanmuuttaneet opiskelijat harjoittavat myös suomen kielen taitoaan. Suomi toisena kielenä (S2) -opintoja voi tehdä muun muassa opiskeluvalmiuksia tukevissa opinnoissa eli treeniopinnoissa sekä erilaisissa työpajoissa. Tarjoamme myös yksilöllistä kielenopetusta. Maahanmuuttajaohjaajat tukevat opiskelijoita läpi opintojen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö velvoittaa myös maahanmuuttaneiden kieli- ja kulttuuriosaamisen, kotouttamisen ja työllistymisen edellytysten varmistamista.

26.03.2023 17:00Metso Outotec jatkaa Prerovissa, Tsekin tasavallassa sijaitsevan valimonsa toimintaa
24.03.2023 22:20KATSO TÄSTÄ 24.3. LÄHETYS! Laaja kooste ConExpo 2023 messuilta Las Vegasista - paljon kone ja kuljetusalan asiaa
24.03.2023 11:00Teollisuuden tuottajahinnat nousivat vuoden 2023 helmikuussa 9,2 % vuoden takaisesta
17.03.2023 20:00KATSO TÄSTÄ 150. JUHLALÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
16.03.2023 11:00Kaupan liikevaihto kasvoi 5,9 % vuoden 2023 tammikuussa
10.03.2023 23:00KATSO TÄSTÄ 10.3. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
08.03.2023 11:00Suomeen uusi vetyprofessori: VTT nimitti Jari Kiviahon tutkimusprofessoriksi
03.03.2023 21:15KATSO TÄSTÄ 3.3. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
28.02.2023 16:12Parker julkaisee uuden kattavan tuoteluettelon teollisuuden kaasusovelluksiin tarkoitettujen kryogeenisten Bestobell-venttiilien valikoimalleen
26.02.2023 20:00LÄHDE MUKAAN! Hakevuori järjestää lauantaina 18.3. ENERGIAPÄIVÄN & VAIHTOKONETORIN Askolan Vähijärven terminaalissa kello 11-16

Siirry arkistoon »