Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

NSK:n innovaatiot tukevat kestävää kehitystä teollisuudessa

17.10.2022 12:00

P_AIP-Plus_LAS.jpg_ico500.jpg

Valmistajat eri puolilla Eurooppaa tuskailevat nousevien energialaskujen aiheuttamien taloudellisten paineiden kanssa ja kohtaavat seuraavan dilemman: kantaako itse kustannukset vai siirtääkö ne asiakkaille. Kumpikaan vaihtoehto ei ole helppo. Siksi nyt on ihanteellinen hetki yrityksien laskea käyttökustannuksia tarkasti kohdistetuilla koneilla ja NSK:n energiatehokkailla laakeriratkaisuilla.

Energiakustannusten nousuun ei näytä juurikaan löytyvän helpotusta. Tästä syystä yhä useammat teollisuusyritykset turvautuvat uusimpiin liikkeenohjaustekniikoihin keinona parantaa tehokkuutta ja vähentää laskuja. Laakerit ovat hyvä esimerkki komponenteista, jotka voivat suoranaisesti parantaa koneiden energiatehokkuutta, ja sama pätee myös akselien ja hihnojen optimointiin. Esimerkiksi koneen ja sähkömoottorin optimaalinen kohdistus parantaa energiatehokkuutta.

Kohdistus on tärkeää

Arvioiden mukaan yli 50 prosenttia koneista ja teollisuuslaitteista ei ole kohdistettu ISO-standardien mukaisesti. Mutta mikä on syynä virheelliseen kohdistukseen? Ongelmat alkavat yleensä siitä, kun kytketyt akselit on sijoitettu niin, että niiden liikevälit tai offsetit ylittävät hyväksyttävät rajat. Tämän seurauksena akselit pyörivät epäkeskisesti, mikä johtaa suurempaan kuormitukseen, korkeaan lämmöntuottoon ja korkeampaan energiankulutukseen.

Virheellisen kohdistuksen merkkejä ovat kohonnut lämpötila, voimakas tärinä, löysät kytkentäpultit ja voiteluaineen runsas vuotaminen laakeritiivisteissä. Kaikki koneet tai järjestelmät, joissa on näitä merkkejä, vaikuttavat lähes varmasti negatiivisesti kannattavuuteen, koska ne kuluttavat enemmän energiaa.

NSK tarjoaa kehittyneitä laserkohdistustyökaluja sekä akseleita (LAS-Set) että hihnoja (LAB-Set) varten. Näiden avulla voidaan saavuttaa nopea ja täydellinen kohdistus joka kerta. LAS-Set käyttää kahta laserlinjaa, jotka helpottavat asetusten tekemistä myös pidemmillä etäisyyksillä, sekä korkearesoluutioisia digitaalisia antureita tarkkojen tulosten saamiseksi. LAB-Set sisältää kaksi linjalaserlähetintä, mikä tekee kohdistuksesta paljon tarkempaa kuin yhtä laserpäätä käyttävät ratkaisut.

Näiden työkalujen käyttöönotto ei ainoastaan paranna energiatehokkuutta, vaan myös vähentää kulumista kriittisissä koneenosissa, kuten kytkimet ja tiivisteet, jolloin koneen seisokkiaika minimoituu ja tuottavuus maksimoituu.

NSK:n laserkohdistustyökaluja käyttävät laitokset ovat saavuttaneet jopa 17 prosentin energiansäästöt, mikä on johtanut investointien nopeaan takaisinmaksuun.

Nollapäästöhaaste

Energiatehokkuus on tällä hetkellä voimakkaasti esillä, kun teollisuus pyrkii saavuttamaan nollahiilipäästöt. Vaikka nollapäästöjen saavuttamiseen liittyy monia haasteita, muutos voi edistää investointeja, innovaatioita, tuottoa ja työpaikkojen luomista. Sähkömoottorien ja niiden pyörittämien järjestelmien osuus maailman sähkönkulutuksesta on yli 40 prosenttia. Kun tämä ajatus pidetään mielessä, tarjolla on melko helppoja saavutuksia.

NSK valmistaa lukuisia energiatehokkaita laakereita, jotka paitsi säästävät rahaa vähentäen koneiden käyttökustannuksia, myös vähentävät CO2-päästöjä ja edistävät kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Hyvä esimerkki on NSK:n urakuulalaakerit, jotka voivat vähentää sähkömoottorin energiahäviöitä jopa 80 %. NSK:n huippusuorituskykyisten laakerien kitka on teräksisiä laakeripitimiä käytettäessä 60 % pienempi ja muovisia laakeripitimiä käytettäessä 80 % pienempi kuin konventionaalisten urakuulalaakerien.

Toinen innovaatio on NSK:n EA7-rasva, joka vähentää sisäistä kitkaa, parantaa energiatehokkuutta ja kaksinkertaistaa sähkömoottorien huoltovälin. Yhdessä optimoidun rasvatäytön kanssa tämä matalaviskositeettinen ja kitkaa vähentävä voiteluaine tarjoaa täydellisen ratkaisun kaikkiin laitoksiin, joissa halutaan vähentää vääntömomenttia, minimoida tehohäviöt ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi EA7 tarjoaa konventionaaliseen rasvaan verrattuna paremmat voiteluominaisuudet, jos kohteessa esiintyy mikrovärähtelyä.

Myös NSK:n kontaktiton tiivistystekniikka edistää energiatehokkaita laakereita. Kun insinöörit suunnittelevat energiatehokkaita voimansiirtojärjestelmiä, heidän on kiinnitettävä huomiota vierintälaakereihin, koska konventionaalisen tiivisteen kosketuksesta johtuva luontainen kitka heikentää helposti voimansiirron energiatehokkuutta. NSK tarjoaa tuotteita, jotka tarjoavat tehokkaat tiivistysominaisuudet kasvattamatta kitkavääntömomenttia tai käyttölämpötilaa.

Hyödyt teollisuudelle 

Eniten hyötyvien joukossa ovat autonvalmistajat, jotka pyrkivät jatkuvasti parantamaan ajoneuvojen voimansiirtomekanismien energiatehokkuutta. Matalakitkaisia laakereita kysytään esimerkiksi pesukonevalmistuksen kaltaisilla segmenteillä, joilla korkean hyötysuhdeluokan saavuttaneiden valmistajien myyntimäärät ovat yleensä korkeammat.

Kehittyvillä markkinoilla NSK:n laakereille on kysyntää myös sähköajoneuvojen (EV) nopean pyörimisnopeuden moottoreiden suorituskyvyn parantamisessa. Tällaisilla aloilla muovisten laakeripidinten kaltaiset innovaatiot ovat kevyempiä kuin teräksiset laakeripitimet, tarjoavat pienemmät mekaaniset häviöt, erinomaiset itsevoiteluominaisuudet sekä alhaisen kitkakertoimen. Kaikki nämä ominaisuudet edistävät energiatehokkuutta ja kestävää kehitystä.

NSK:n uusimpiin tuotteisiin kuuluu maailman ensimmäinen laakeri, jonka laakeripidin on valmistettu 100-prosenttisesti kasviperäisestä biomuovista ja jota käytetään ilmastointilaitteiden puhallinmoottoreissa. Näiden kestävän kehityksen kannalta ihanteellisten laakerien ansiosta tuuletinmoottori voi pyöriä tasaisesti, mikä vähentää sähkönkulutusta ja säästää energiaa.

Kestävää kehitystä edistävät ratkaisut eivät ainoastaan suojele maapalloa tuleville sukupolville, vaan ne myös säästävät rahaa ja parantavat kannattavuutta. NSK on sitoutunut hiilineutraalin yhteiskunnan toteuttamiseen lukuisten ympäristöystävällisten tuoteinnovaatioidensa avulla.

26.09.2023 11:00Suomenkielinen oppikirja koneoppimisen perusteista ilmestynyt
22.09.2023 20:30KATSO TÄSTÄ 22.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.09.2023 8:00Elomatic vahvistaa asemaansa energia-alan asiantuntijana: energialiiketoiminnan konsulttiyritys Elron liittyy osaksi konsernia
18.09.2023 9:40Hydrauligeneraattorit vs. dieselgeneraattorit: Kumpi on paras vaihtoehto sinulle?
15.09.2023 23:00KATSO TÄSTÄ 15.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
13.09.2023 9:00Parker SensoControl esittelee uuden EMADN4-mittauspisteen, jolla on helppo täyttää ja tyhjentää paineistetut hydraulijärjestelmät
11.09.2023 9:00Pieni venttiili, isot säästöt
08.09.2023 18:30KATSO TÄSTÄ 8.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
07.09.2023 8:00Julkisella sektorilla iso potentiaali vauhdittaa yritysten innovointia ja tuotekehitystä
06.09.2023 11:00Merikuljetusten määrä väheni 19 % heinäkuussa 2023

Siirry arkistoon »