Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Maailman paras liikkeenhallinta digitalisoituu ja muuttuu älykkääksi

21.02.2022 11:00

TT_artikkeli_kuva_w176.jpg

Perinteikkään 226-vuotiaan Bosch Rexrothin tarjonta nojaa yhä enemmän ohjelmistoihin osana liikkeenhallintaa. Asiakastarpeet toimivat kehityksen ajurina, ja tavoitteena on tarjota enemmän kuin asiakas keksii kysyä.

(kuvassa Bosch Rexrothin teollisuushydrauliikan toimialapäällikkö Hannu Petlin, liikkuvan kaluston sovellusten toimialapäällikkö Johannes Jokisuu ja teollisuusautomaation toimialapäällikkö Olli Sihvo.)

”Bosch on teollisuuden digitalisaatiossa ehkä vahvempi toimija kuin kukaan muu koko maapallolla, ja tuotekehi¬tyspanostuksemme ovat alan keskiarvoa selvästi isommat. Kova globaali osaaminen tukee meitä lokaalisti Suomessa – ja pitää askeleen tai kaksi edellä muita”, kertoo teollisuusautomaation toimialapäällikkö Olli Sihvo. ”Pystymme esit¬tämään koneenrakennusteollisuuden asiakkaillemme uusia visioita ja luotettavia ratkaisuja, joista he hyötyvät ja joiden olemassaolosta he eivät välttämättä edes tiedä. Voimme valita eri teknologioista ja laajasta tuote- ja palveluvalikoi¬mastamme juuri sopivan asiakkaan tarpeisiin. Meihin kan¬nattaa olla yhteydessä jo tuotekehitysvaiheessa.”

Hyvä esimerkki täysin uudesta ajattelusta – ja älyn lisää¬misestä liikkeenhallintaan – on Boschin pari vuotta sitten lanseeraama ctrlX AUTOMATION -automaatiojärjestelmä. Se poistaa perinteiset rajat automaation, IT-maailman ja esineiden internetin väliltä integroimalla ne toisiinsa. Järjestelmän avulla komponenttien määrä ja suunnittelu-kustannukset vähenevät jopa 30–50 prosenttia. Tämän mahdollistavat Linuxin reaaliaikainen käyttöjärjestelmä, avoimet standardit ja piensovellukset, joiden avulla järjestelmän ominaisuuksia voidaan lisätä pilvipalvelimelta.

”Luomme nyt IoT-ekosysteemiä. Jatkossa big datan keräämisen ja analysoinnin sekä pilvipalvelun merkitys kasvaa kaikilla toimi¬alueillamme”, Sihvo jatkaa.

Mielenkiintoisena kuriositeettina hän kertoo pian valmistuvas¬ta automaatioprojektista, jossa Bosch Rexroth toimittaa Suomen energiatehokkaimman ja uusinta teknologiaa edustavan näyt¬tämöautomaation Nykytaiteen museo Kiasmaan. Toimitus kat¬taa servokäytöt, ohjausjärjestelmän, ohjelmistot ja mekaaniset ratkaisut.

Sähköä ja älyä liikkuvaan kalustoon

Bosch Rexroth on vahvasti mukana myös liikkuvien koneiden sähköistämisessä. Syksyllä 2021 lanseerattu eLION-tuotealusta sisältää siihen tarvittavat fyysiset komponentit ja järjestelmärat¬kaisut softineen ja älyineen.

”Toinen vahva trendi on tuoda koneisiin autonomiaa eli lisätä niihin kuljettajaa avustavia toimintoja”, sanoo liikkuvan kalus¬ton sovellusten toimialapäällikkö Johannes Jokisuu. ”Työvuoron aikana tuottavuus laskee aina riippumatta työntekijästä tai ko¬neesta. Mietimme jatkuvasti, miten voimme älyn ja automaation avulla pitää sekä tuottavuuden 

että turvallisuuden korkealla koko työvuoron ajan. On paljon myös työntekijäpulasta kärsiviä aloja, joille älykkäät laitteet voivat tuoda ratkaisun ja tehdä ainakin osan työstä.

Hybridiratkaisuja teollisuushydrauliikkaan

Bosch Rexrothin Pohjoismaiden hydrauliikan kokoonpanoteh¬das ja osaaminen on keskitetty Vantaalle. Digitalisoituminen ja sähköistyminen muuttavat myös teollisuushydrauliikan alaa, vaikkei kaikkia sovelluksia voida korvata sähköllä.

”Moniteknologiayrityksenä pystymme yhdistämään eri teknologioita eli tuomaan esimerkiksi hybridiratkaisussa hydrauliikan parhaat ominaisuudet yhteen sähkökäyttöjen älyn kanssa. Tästä esimerkkinä on palkittu hydraulinen Cytrobox-hydraulikoneikko, jossa älykäs servomoottori ajaa hydraulipumppua. Koneikon säiliön tilavuus on edistyksel¬lisesti optimoitu, ja lisäksi kokonaisuus on modulaarinen, konfiguroitava ja IoT-valmis”, valottaa teollisuushydrauliikan toimialapäällikkö Hannu Petlin.

Älykkäitä Cytro-perheen tuotteita kehitetään jatkuvasti li¬sää. Uusin tulokas on Cytroforce, joka toimii itsenäisenä lineaariakselina ilman erillistä voimayksikköä. Sovelluksesta riippuen perheen tuotteilla säästyy energiaa jopa 80 pro¬senttia perinteiseen verrattuna.

24.05.2022 10:00MacGregor on saanut merkittävän tilauksen toimittaa RoRo-laitteiston kolmeen hybridikäyttöiseen RoPax-alukseen
23.05.2022 10:00Parkerin uusimmassa asiantuntijakatsauksessa käsitellään tämänhetkisiä sähköajoneuvoteknologioita ja niiden vaikutuksia ajoneuvojen sähköistymiselle
20.05.2022 22:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 20/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, kuljetus- ja maarakennusalan kuulumiset
18.05.2022 11:00Rekisteröityjä uusia yrityksiä oli 13 470 tammi-maaliskuussa 2022
13.05.2022 22:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 19/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, kuljetus- ja maarakennusalan kuulumiset
10.05.2022 9:33Uusia lupaavia menetelmiä lentopolttoaineiden ja kemikaalien valmistukseen
09.05.2022 15:22Kivirock -jättilehti työn alla - lähde mukaan ilmoituksella!
06.05.2022 16:00KATSO TÄSTÄ! Ammattilehden ja Kivirockin MAXPO 2022 erikoislähetys - jättikooste osastoista & tunnelmista
05.05.2022 11:00Valmet toimittaa Eren Paperin Shottonin tehtaalle Isoon-Britanniaan OCC-, massankäsittely- ja ulkopakkauskartonkilinjat sisältävän tilauksen
04.05.2022 11:00Teknisen Kaupan Liiton jaosto TIC FORUM seuraa EU:n uutta standardointistrategiaa

Siirry arkistoon »