Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Ohjelmoitavien ruuvinvääntimien saralla tapahtuu

11.01.2021 15.21

Deprag esitteli loppuvuoden aikana liudan uutuuksia, jotka tekevät ruuvauksesta taas muutaman asteen verran sujuvampaa. Pneumacon listasi pääasiat uusista tuotteista:

Sähköisten ohjelmoitavien ruuvinvääntimien ohjaamiseen ja ruuvausohjelmien hallintaan tuo uudenlaista tehoa Depragin AST12-ohjainyksikkö, joka yhdistelee aiempien AST5:n, AST6:n ja AST11:n ominaisuudet. Kun ennen ohjainyksikkö on valittu kolmesta vaihtoehdosta käyttötarkoituksen ja liitäntöjen mukaan, nyt yksi malli kattaa kaikki nämä tarpeet. AST12-ohjainyksiköstä tulee saataville kolme eri versiota vääntimen momentista riippuen ja ne julkaistaan vuoden 2021 aikana, alkaen pienimmästä päästä.

Uuden mallin etuna AST5:een ja AST6:een verrattuna on kaikkien nykyaikaisten liitäntöjen saatavuus joko vakiona tai lisätarvikkeina. AST11-ohjainyksikköön verrattuna taas uusi malli on kooltaan huomattavasti pienempi, mutta silti sillä päästään aiempaa suurempiin momentteihin – jopa 70 Nm saakka. Uudessa ohjainyksikössä on huomioitu perinteiset liitännät sekä kenttäväylät, ja tuki löytyy myös uusille liitännöille (Industry 4.0).

Uusia ruuvauksen hallintaan liittyviä ohjelmistoja Depragilta

Ruuvauksen hallintajärjestelmä DEPRAG Cockpit yhtenäistää ruuvinvääntimien hallinnan tavalla, jollaista Depragilla ei ole aiemmin ollut käytössään. Cockpit kerää dataa samanaikaisesti useilta talon ruuvinvääntimiltä – olivat ne sitten Depragin tai muiden valmistajien – ja hallitsee niitä keskitetysti. Järjestelmään tallentuvat muun muassa ruuvauksen loppuarvot ja astekäyrät. Älykkäät ominaisuudet mahdollistavat huoltojen ennakoimisen, vääntimen kalibrointien ajastamisen tietyn ajan välein ja muun muassa hälytysten asetta

misen laatupoikkeamien huomaamiseksi isossa kuvassa. Näin laatu saadaan pidettyä hyvänä koko ajan ja mahdollisiin virheisiin päästään puuttumaan heti.

Deprag Operator Guidance on ohjelmisto, jolla pystytään luomaan ruuvauksen työohjeet työntekijöille ja keräämään data talteen. Ohjelmiston avulla ruuvausjärjestys on helppo ohjeistaa järjestelmän samalla valvoessa, että kaikki tarvittavat työvaiheet tulee tehtyä. Selkeän ohjeistuksen ansiosta työ on laadukkaampaa ja tehokkaampaa, ja uusien työntekijöiden kohdalla ohjelmiston käyttö on hyvä keino helpottaa työn oppimista.

Ruuvausautomaation käyttöönoton sujuvoittamiseen Deprag on tuonut ohjelmistouutuudet nimeltä TIA Link ja TwinCAT Link.

E-SFM vaihtoehtona tavalliselle ruuvausyksikölle

Täysin sähköisesti hallittava E-SFM on täydentävä lisä Depragin perinteisten paineilmasylinterillä toimivien ruuvausyksiköiden valikoimaan. E-SFM:ssä on sisäänrakennettuna servoakselisto, joten se hallitsee tarkasti ruuvinvääntimen liikkeet. Liikkeiden nopeutta ja voimaa pystytään hallitsemaan hyvin eri kohdissa liikettä, jolloin tietyssä kohdassa liike voi olla hitaampi ja voima voidaan säätää kuhunkin liikeradan kohtaan sopivaksi.

Uusi ruuvausyksikkö on suunniteltu tuomaan kustannussäästöjä sen kautta, että toimintaa pystytään hallitsemaan

tarkemmin. Säätömahdollisuuksien hyödyt näkyvät myös laadussa: esimerkiksi herkkiä tuotteita pystytään käsittelemään pienemmällä voimalla. Hallintamahdollisuudet paranevat myös tuotteissa, joissa ruuvit ovat eri tasoissa.

Lisäksi optimaalisilla säädöillä pystytään vähentämään muun muassa ruuveista irtoavan lian ja pölyn määrää.

Uudet askelsyöttimet (Step Feeder)

Tärymalja- ja haarukkamallisten ruuvinsyöttimien rinnalle Deprag lisää nyt valikoimaansa askelruuvinsyöttimet. Askelsyöttimessä tasomainen nostin nostaa ruuveja säiliöstä syöttökiskolle, jota pitkin ne siirtyvät kohti jakajaa ja edelleen syöttöletkulle.

Täysin uudenlainen syöttötapa tuo useita etuja, joista ensimmäinen on puhtaus. Askelsyöttimissä ei käytetä täryä, joten niissä ruuveista ei irtoa materiaalia ja likaa kuten tärymaljasyöttimissä. Haarukkasyöttimiin verrattuna taas askelsyöttimien tahtiaika on parempi ja niissä pystytään käsittelemään myös uppokantaruuveja.

PKS- ja PKP-kevennystelineet

Ruuvinvääntimen sijaintia tarkkaileva DEPRAG PKS -kevennysteline helpottaa ruuvaustyötä. Omalla jalustallaan seisova teline poistaa käyttäjään kohdistuvan rasituksen ja varmistaa, että oikea määrä ruuveja on kiristetty oikeassa järjestyksessä oikeaan momenttiin.

PKP-kevennysteline toimii samalla tekniikalla kuin PKS, mutta toteutus on hiukan erilainen. Teline muodostuu työpisteen yläpuolella olevasta johdeakselistosta, jolla ruuvinväännin tuetaan käsittelemisen helpottamiseksi ja käyttäjän voiman tarpeen vähentämiseksi.

Molemmat mallit ovat vapaasti ohjelmoitavia. Niissä voidaan määrittää parametrit sekä ruuvien paikoille että niiden kiristysmomenteille.

28.03.2024 9.00Hydoring hakee kesätyöntekijöitä - kannattaa laittaa hakemus sisään...
26.03.2024 9.00Kymmenen miljoonan tutkimushankkeessa kehitetään liikkuvien työkoneiden ja ihmisten yhteistoimintaa
25.03.2024 10.00NSK kehittää yhteistyössä pitkälti räätälöitävää robottikättä
22.03.2024 23.11KATSO 22.3. LÄHETYS VILLISTÄ LÄNNESTÄ TURUSTA! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.03.2024 9.00Digikaksonen tuo selkeitä säästöjä myös teollisuusympäristössä
19.03.2024 11.00Parker Chomerics kasvattaa sähköä johtavien vaahtomaadoitusten ja EMI-suojaustiivisteiden valikoimaa
18.03.2024 11.11Suomeen Naton yrityskiihdyttämö ja kaksi testikeskusta
15.03.2024 20.00KATSO 15.3. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.03.2024 11.00Valmet toimittaa uuden keittimen yläerottimen Södra Cellin Mönsteråsin tehtaalle Ruotsiin
12.03.2024 11.00Yksityisen sektorin tehdyn työtunnin kustannus nousi 4,3 % loka-joulukuussa 2023

Siirry arkistoon »