Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

VTT:n uusi prosessikemian pilotointialusta Espoossa on valmis vauhdittamaan bio- ja kiertotaloutta

05.10.2020 11:00

biovtt2.jpg

VTT:n uusi prosessikemian pilotointialusta VTT Bioruukki -pilotointikeskuksessa vaikuttaa arkeemme: mitä puemme päällemme, mitä syömme, miten liikumme. Se on suunniteltu nopeuttamaan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden bio- ja kiertotaloushankkeita. Prosessien modernisointi ja digitalisointi tarjoavat aiempaa paremmat työkalut esimerkiksi muovin kemiallisen kierrätyksen kehittämiseen. 

”VTT Bioruukissa ja sen avajaisiaan viettävällä kemian pilotointialustalla ratkaisemme aikamme suurimpia haasteita - ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä. Samalla uudistamme yritysten liiketoimintaa ja luomme niille kasvun mahdollisuuksia. VTT Bioruukki on viiden vuoden taipaleellaan osoittanut vahvuutensa ja toiminut useiden maailman megahaasteita ratkaisevien läpimurtojen katalysaattorina”, toteaa VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Kemian pilotointialustan myötä VTT Bioruukki vahvistaa paikkaansa maailman merkittävien pilotointikeskusten joukossa. ”Kehitämme kemian pilotointialustalla uusia lisäarvoisia tuotteita bio- ja kierrätysmateriaaleista. Se täydentää VTT Bioruukissa jo olemassa olevia prosessointiteknologioita kokonaisvaltaiseksi ketjuksi raaka-aineista tuotteiksi. Osa raaka-aineista on sellaisia, joita on pidetty hyvin vaikeasti kierrätettävinä”, kertoo VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen ja toivottaa yritykset tervetulleiksi kokeilemaan ideoitaan.

Yli 20 vuotta prosessikemian innovaatioita

VTT:n prosessikemian koetehdastoiminta käynnistyi 1990-luvun lopulla Rajamäellä ja Otaniemessä. Pilotoinnin tarkoitus on viedä uusia, laboratorioissa hyviksi todennettuja ideoita ja menetelmiä kohti teollisen tuotannon mittakaavaa. Tällaisia kehitystöitä VTT on toteuttanut esimerkiksi tärkkelyspohjaisten paperikemikaalien tuotannon uudistamiseksi, uusiutuvien polttoaineiden raaka-aineiden esikäsittelyyn, erikoiskemikaalien ja -polymeerien syntetisointiin ja selluloosapohjaisten tekstiilikuitujen valmistamiseen. 

Muovijätettä kemialliseen kierrätykseen

Vaihtoehtoisten muovimateriaalien ja muovin kierrätyksen kehittäminen ovat tärkeimpiä tehtäviä VTT Bioruukin prosessikemian pilotointialustan toiminnassa. Kemiallisen kierrätyksen avulla voidaan toteuttaa tehokkaasti muovien kierrätystavoitteita. Näin teollisuus pystyisi hyödyntämään myös huonolaatuista kierrätysmateriaalia. 

Muovin kemiallinen kierrätys on yksi viidestä toimitusjohtaja Antti Vasaran hiljattain julkaisemalla eksponentiaalisen toivon listalla. Se esittelee viisi alaa, joihin panostamalla Suomella ja Euroopalla on mahdollisuus menestyä. Lisäksi VTT:n A Circular Economy of Plastics -julkaisussa kerrotaan muoviongelman ratkaisemisesta ekosuunnittelulla, lajittelulla, mekaanisella kierrätyksellä, fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentämisellä ja muovien kemiallisella kierrätyksellä.

VTT Bioruukki -pilotointikeskus pienentää yritysten tuotekehitykseen liittyvää riskiä

VTT Bioruukki on vuonna 2015 Espoon Kivenlahteen perustettu maailman mitassa merkittävä pilotointikeskus, jossa suomalainen teollisuus ja pk-sektori voivat kehittää ja kaupallistaa tuote- ja prosessikonseptejaan entistä nopeammin ja halvemmalla.  Viedessään tuotekehitystään kaupallistamiseen asti yritysten riski pienenee, kun ne hyödyntävät VTT:n asiantuntijoita ja tutkimusympäristöjä. Samalla ne voivat välttyä omien pilotointialustojen rakentamiselta ja säästää merkittävästi aikaa ja rahaa. Yritykset voivat myös hyödyntää kehityshankkeissaan eurooppalaisen Pilots4U-verkoston palveluja.

19.10.2020 10:50Wärtsilä rakennuttaa uuden logistiikkakeskuksen Vaasaan
19.10.2020 10:11TULOSSA 30. JUHLALÄHETYS! Mainostaja - lähde mukaan alan seuratuimpaan uutislähetykseen
16.10.2020 23:44KATSO TÄSTÄ 16.10. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia
15.10.2020 11:00Parker julkaisee uuden ohjelmistotyökalun IQAN-moduulien huoltoon
12.10.2020 15:03Stauff-uutuus pelatuslaitehyrauliikan kierreliitoksiin
11.10.2020 16:44Valmet toimittaa älykangasteknologiaa hyödyntävät suodatinkankaat Karara Mining -yhtiölle Australiaan
09.10.2020 22:11KATSO TÄSTÄ 9.10. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia
09.10.2020 11:00Dyadic ja VTT kehittävät lääketeollisuudelle tehokasta tuotantotapaa Covid19-rokotteille
08.10.2020 12:00Biohajoava hydrauliikkaneste terästeollisuuden ja hydrauliikkasovellusten tarpeisiin
07.10.2020 9:22Kalmar introduces new range of G-Generation top loaders with improved fuel efficiency

Siirry arkistoon »