Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

VTT:n uusi prosessikemian pilotointialusta Espoossa on valmis vauhdittamaan bio- ja kiertotaloutta

05.10.2020 11:00

biovtt2.jpg

VTT:n uusi prosessikemian pilotointialusta VTT Bioruukki -pilotointikeskuksessa vaikuttaa arkeemme: mitä puemme päällemme, mitä syömme, miten liikumme. Se on suunniteltu nopeuttamaan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden bio- ja kiertotaloushankkeita. Prosessien modernisointi ja digitalisointi tarjoavat aiempaa paremmat työkalut esimerkiksi muovin kemiallisen kierrätyksen kehittämiseen. 

”VTT Bioruukissa ja sen avajaisiaan viettävällä kemian pilotointialustalla ratkaisemme aikamme suurimpia haasteita - ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä. Samalla uudistamme yritysten liiketoimintaa ja luomme niille kasvun mahdollisuuksia. VTT Bioruukki on viiden vuoden taipaleellaan osoittanut vahvuutensa ja toiminut useiden maailman megahaasteita ratkaisevien läpimurtojen katalysaattorina”, toteaa VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Kemian pilotointialustan myötä VTT Bioruukki vahvistaa paikkaansa maailman merkittävien pilotointikeskusten joukossa. ”Kehitämme kemian pilotointialustalla uusia lisäarvoisia tuotteita bio- ja kierrätysmateriaaleista. Se täydentää VTT Bioruukissa jo olemassa olevia prosessointiteknologioita kokonaisvaltaiseksi ketjuksi raaka-aineista tuotteiksi. Osa raaka-aineista on sellaisia, joita on pidetty hyvin vaikeasti kierrätettävinä”, kertoo VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen ja toivottaa yritykset tervetulleiksi kokeilemaan ideoitaan.

Yli 20 vuotta prosessikemian innovaatioita

VTT:n prosessikemian koetehdastoiminta käynnistyi 1990-luvun lopulla Rajamäellä ja Otaniemessä. Pilotoinnin tarkoitus on viedä uusia, laboratorioissa hyviksi todennettuja ideoita ja menetelmiä kohti teollisen tuotannon mittakaavaa. Tällaisia kehitystöitä VTT on toteuttanut esimerkiksi tärkkelyspohjaisten paperikemikaalien tuotannon uudistamiseksi, uusiutuvien polttoaineiden raaka-aineiden esikäsittelyyn, erikoiskemikaalien ja -polymeerien syntetisointiin ja selluloosapohjaisten tekstiilikuitujen valmistamiseen. 

Muovijätettä kemialliseen kierrätykseen

Vaihtoehtoisten muovimateriaalien ja muovin kierrätyksen kehittäminen ovat tärkeimpiä tehtäviä VTT Bioruukin prosessikemian pilotointialustan toiminnassa. Kemiallisen kierrätyksen avulla voidaan toteuttaa tehokkaasti muovien kierrätystavoitteita. Näin teollisuus pystyisi hyödyntämään myös huonolaatuista kierrätysmateriaalia. 

Muovin kemiallinen kierrätys on yksi viidestä toimitusjohtaja Antti Vasaran hiljattain julkaisemalla eksponentiaalisen toivon listalla. Se esittelee viisi alaa, joihin panostamalla Suomella ja Euroopalla on mahdollisuus menestyä. Lisäksi VTT:n A Circular Economy of Plastics -julkaisussa kerrotaan muoviongelman ratkaisemisesta ekosuunnittelulla, lajittelulla, mekaanisella kierrätyksellä, fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentämisellä ja muovien kemiallisella kierrätyksellä.

VTT Bioruukki -pilotointikeskus pienentää yritysten tuotekehitykseen liittyvää riskiä

VTT Bioruukki on vuonna 2015 Espoon Kivenlahteen perustettu maailman mitassa merkittävä pilotointikeskus, jossa suomalainen teollisuus ja pk-sektori voivat kehittää ja kaupallistaa tuote- ja prosessikonseptejaan entistä nopeammin ja halvemmalla.  Viedessään tuotekehitystään kaupallistamiseen asti yritysten riski pienenee, kun ne hyödyntävät VTT:n asiantuntijoita ja tutkimusympäristöjä. Samalla ne voivat välttyä omien pilotointialustojen rakentamiselta ja säästää merkittävästi aikaa ja rahaa. Yritykset voivat myös hyödyntää kehityshankkeissaan eurooppalaisen Pilots4U-verkoston palveluja.

21.01.2021 16:01Uudet pakkas-sylinterit ja jarruliittimet Metal Worksilta
19.01.2021 10:00SMC webinaarikutsu: aiheena ionisaattorit - vielä ehdit ilmoittautua mukaan
15.01.2021 19:35KATSO TÄSTÄ 15.1.2021 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
15.01.2021 9:10Indutrade konserniin kuuluva Filterteknik laajentaa Suomeen
13.01.2021 9:11Kalmarin luotettava konttilukkiteknologia parantamaan Reunionin sataman toimintaa
12.01.2021 11:00SSAB:n Raahen-tehtaalla kokeiltiin lisätyn todellisuuden hyödyntämistä asennustyön valvonnassa
12.01.2021 10:00Kalmar ja Nokia laajentavat kumppanuutta satama-automaatiossa
12.01.2021 7:44SMC Uutuustuotteet 2020 Vol 2 -esite julkaistu
11.01.2021 15:21Ohjelmoitavien ruuvinvääntimien saralla tapahtuu
11.01.2021 15:12Baumerin kamerauutuudet liikkuvien kohteiden kuvaukseen ja nopeaan tiedonsiirtoon

Siirry arkistoon »