Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Qentinelin testiautomaation kautta parempaa ohjelmistojen laatua Konecranesilla

22.04.2020 10.55

Quontinel.png

Konecranesin Agilon-varastorobottijärjestelmien tuotantolaitos sijaitsee Tampereella, missä on tehty maailmanluokan koneita pitkälti toistasataa vuotta. Nyt laitteiden tärkein kilpailutekijä on sen äly eli ohjelmisto, joka ohjaa, valvoo, analysoi ja raportoi laitteen toiminnasta sen operaattorille. Tämä koskee myös Agilon-robotteja.

”Ohjelmisto on laitteen kallein komponentti”, Konecranesin Agilon-tuoteperheen tuotekehityksen johtaja Vesa Hämetvaara sanoo. Hän seisoo valkoisen, suurta kaapistoa muistuttavan laitteen vieressä. Tämän kokoluokan Agilon-laitteita käytetään esimerkiksi tuotantolaitosten huollon pientyökalujen ja tarvikkeiden logistiikkakeskuksina.

Agilon on kotimaisen keksijän innovaation tulos, jota Konecranes on kehittänyt aimo harppauksin vuodesta 2011 alkaen. Asiakkaat hankkivat Agilon-järjestelmät jatkuvana palveluna, jolloin kuukausimaksu kattaa sekä järjestelmän että siihen liittyvät palvelut.

Konepajoilta verkkokauppaan

Tyypilliset Agilon-järjestelmät ovat kymmeniä metrejä pitkiä, jotka ulottuvat tuotantolaitoksissa korkealle kattoon saakka. Metalliteollisuuden sisälogistiikkakeskuksissa ja paperiteollisuuden varaosakeskuksissa ne toimivat komponenttivarastoina. Järjestelmän hallintaohjelmisto huolehtii siitä, että tuotannolle on aina tarjolla tarvittava määrä oikeanlaisia komponentteja. Näin turvataan tuotannon häiriötöntä toimintaa ja tuodaan varmuutta liiketoimintaan. Suurimmissa Agilon-järjestelmissä on yli 10 000 tuotenimikettä.

”Vahvuutemme on se, että järjestelmämme mukautuvat hyvin asiakkaidemme tarpeiden mukaan”, Hämetvaara sanoo. Modulaarisen rakenteen vuoksi Agiloneja on helppo sovittaa asiakkaan olemassa olevaan tilaan, ja tarpeiden muuttuessa, laitetta on helppo muokata.

Konecranes on kehittänyt Agilonista version myös ruoan verkkokaupan noutopisteeksi yhdessä päivittäistavarakauppaketjujen ja alan logistiikkatoimijoiden kanssa.

Elintarvikejakeluun tarkoitetussa laitteessa on kaksi lämpötilaosaa. Toisessa on jääkaappilämpötila ja toisessa huonelämpötila. Molemmista osista tavara tulee samasta luukusta ulos. Ensimmäiset pilottilaiteet otettiin käyttöön Järvenpäässä ja Vantaalla vuoden 2020 alussa.

Etävalvonta minimoi häiriöt

Ympäri maailmaa hyrräävät Agilon-laitteet ovat Tampereella sijaitsevan etähallinnan piirissä. Yli sataa laitetta seurataan reaaliajassa ja mikä parasta: asiakasta autetaan ongelmatilanteissa.

”Saamme laitteelta hälytyksen, kun ongelma tulee. Pääsemme etänä selvittämään syyn ja kommunikoimaan asiakkaan kanssa, mitä pitää tehdä. Jos jotain on rikki, järjestämme paikalle tarvittavat osat ja meidän huoltajamme”, Antti Taskula kertoo.

Hetken päästä Taskula näyttää, kuinka hän pääsee tutkimaan Intiassa messuilla esiteltävän Agilon-laitteen toimintaa: paljonko sillä on siirretty eri tuotteita, minkälaisia keräilylistoja kullakin asiakkaalla on ollut, miten eri toimenpiteet ovat edenneet ja mitä laitteen sisällä oleva videokamera näkee. Kaikki tapahtuu reaaliaikaisesti ja kaikki laitteen data tallennetaan tulevia käyttötarpeita varten.

Etähallinnan ja ennakoivan huollon avulla minimoidaan laitteiden huoltotarpeet ja samalla lyhenevät myös seisokit. Näin Konecranes varmistaa asiakkaiden liiketoiminnan jatkuvuuden mahdollisimman tehokkaasti.

Tiivis yhteistyö

Agilon-järjestelmiin liittyy kolme ohjelmistokokonaisuutta. Yksi ohjaa järjestelmän toimintaa, toinen sen etähallintaa ja kolmas on asiakasportaali, jonka kautta Agilon-käyttäjät saavat monipuolisen näkymän järjestelmässä oleviin materiaaleihin ja niiden liikkeisiin. Tyypillisesti laitteet myös integroidaan asiakkaiden ja tavarantoimittajien toiminnanohjausjärjestelmiin.

Konecranes ja Qentinel ovat tehneet vuodesta 2016 alkaen tiivistä yhteistyötä sekä asiakasportaalin testiautomaation että testi infrastruktuurin ylläpidon kehittämisessä. Yhteistyö on ollut aidosti molemminpuolista, sillä Qentinel Pace-palvelun varhaisen vaiheen testimateriaaleina käytettiin Agilonin sovellusaineistoja.

Ennen Qentinelin kanssa aloitettua yhteistyötä Konecranes testasi ohjelmistojaan omin voimin ja pääasiassa jälkikäteen.

”Näimme, että testaus pitää systematisoida, siihen on oltava eri resurssit kuin ohjelmistokehityksessä ja merkittävä osa testauksesta on automatisoitava. Huomasimme pian, että tarvitsemme työhön vahvan kumppanin”, Hämetvaara sanoo.

Säästöjä ja parempaa laatua

Konecranes arvostaa sitä, että Qentinelillä on ollut Tampereella juuri Konecranesin tarpeisiin sopivia asiantuntijoita.

”Intensiivisessä kehitysprojektissa on tärkeää, että tiimi voi toimia samassa paikassa. Qentinelin asiantuntijoiden kokemus on näkynyt muun muassa siinä, miten Agilonin laitteen sisäiseen järjestelmään kiinteästi integroidun käyttöliittymän testiautomaatio on onnistuttu tekemään varmatoimiseksi”, Hämetvaara sanoo.

Asiakasportaalin testiautomaatiossa korostuu jatkuvasti päivittyvän tuotteen testaaminen. Ohjelmistoista tuotetaan vuosittain neljä versiota. Niiden automaattinen testaaminen on tuottanut Konecranesille melkoisen säästön verrattuna siihen, että kaikki testit tehtäisiin käsin.

”Asiakasportaalin testiautomaatio säästää meiltä kahden viikon testauksen per versio per selain. Kun meiltä tulee neljä versiota vuodessa, tuloksena on se, että 24 viikon työt tehdään automaatiolla parissa tunnissa”, Hämetvaara sanoo.

Testiautomaatio pyörii Qentinelin Pace-palvelussa, josta testitulokset siirtyvät Konecranesin järjestelmiin. Henkilöstökuluja säästyy, kun Konecranesin ei tarvitse sitoa omia resurssejaan testiympäristön ylläpitoon.

Laadukkaat ohjelmistot merkitsevät myös sitä, ettei ohjelmistovirheiden korjaamiseen kulu resursseja vaan ohjelmistokehittäjät voivat keskittyä palveluiden jatkokehitykseen.
”Testiautomaation kehittäminen Qentinelin kanssa on sujunut mutkattomasti. Olemme aina saaneet sen, mitä meille on luvattu.”

Qentinel on kansainvälinen ohjelmistotestauksen ja laadunvarmistuksen asiantuntija.

Vauhditamme ohjelmistonkehitystä ja parannamme käyttökokemusta robottitestauksella. Teemme vaativia testiautomaatioratkaisuja ja autamme asiakkaitamme johtamaan digitaalisten palvelujen hankkeita. Qentinel on perustettu vuonna 2002 ja työllistämme yli 120 henkilöä. Toimipaikkamme sijaitsevat Espoossa, Tampereella, Düsseldorfissa ja Chicagossa.

23.04.2024 9.00Kompakti etäisyysanturi jopa 60 metrin mittausetäisyydellä
21.04.2024 11.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
19.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ MAAMESS 2024 -LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
17.04.2024 11.00Bosch Rexrothin liikevaihto kasvuun vuonna 2023 ? haasteita vuonna 2024
15.04.2024 8.00Merkittävä virstanpylväs automaatioliiketoiminnassa: Valmet lanseeraa uuden sukupolven hajautetun Valmet DNAe -ohjausjärjestelmän
12.04.2024 23.00KATSO TÄSTÄ MANSEN MÖRINÄT LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
09.04.2024 14.00HydSupply hakee osaajia palvelukseensa - katso tästä lisätietoja...
08.04.2024 11.00Sami Jerkku Marine Diesel Finland Oy:n toimitusjohtajaksi
05.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ 5.4. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
04.04.2024 10.00VTT:n vuosi 2023: Liikevaihto vahvistui ja asiakastyytyväisyys koheni

Siirry arkistoon »