Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

ABB ja B&R julkistavat ensimmäisen täysin integroidun robotiikkaratkaisun

30.03.2020 13:11

Visual_Machine_Robot_Integration.jpg

ABB:n Robotics and Discrete Automation -liiketoiminnan B&R-yksikkö on ilmoittanut integroivansa ABB:n robotit osaksi automaatioportfoliotaan. Integrointi tarjoaa ennennäkemätöntä joustavuutta ja tarkkuutta koneiden käyttöön, sillä se yhdistää robotiikan ja koneohjauksen yhdeksi arkkitehtuuriksi. Valmistajilla on näin mahdollisuus hyödyntää massaräätälöintiä ja optimoida ”lot size one” -prosessejaan.

Integroimalla ABB:n robotit täysin automaatiojärjestelmiinsä B&R pystyy nyt toimittamaan konerakentajille koneautomaatio- ja robotiikkaratkaisuja saman katon alta: jatkossa asiakkaat saavat B&R:ltä paitsi robotit myös ohjausratkaisut, tulevan ja lähtevän liikenteen komponentit sekä ohjauskomponentit.

”ABB:n robottiratkaisujen integroiminen B&R:n valikoimaan mahdollistaa kaikkien ratkaisujen hankkimisen samasta paikasta. Olemme ainoa yritys, joka tarjoaa teollisuusautomaatioasiakkaille kattavan valikoiman integroituja laitteisto- ja ohjelmistoratkaisuja ohjaukseen, käyttöön, robotiikkaan, mittaukseen, analysointiin ja sähköistämiseen. Vahvuutenamme on kyky yhdistää ABB:n ja B&R:n tuotteet yhdeksi ratkaisuksi, jota tukee laaja sovellusosaamisemme. Valmistajien joustavuus lisääntyy kaikilla tasoilla, koneet mukaan lukien. Tuotekiertoja voidaan lyhentää ja myös pienten erien valmistaminen helpottuu”, toteaa Sami Atiya, ABB:n Robotics and Discrete Automation -liiketoiminnan johtaja.

Konerakentajat voivat valita tarvitsemansa ratkaisut ABB:n laajasta robottivalikoimasta, johon kuuluvat esimerkiksi käsivarsi- ja SCARA-robotit sekä eri kokoiset ja eri kuormille tarkoitetut delta- ja lavausrobotit. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi konesovelluksiin pohjautuvissa poimintaratkaisuissa, joissa tarvitaan huipputarkkaa synkronointia muiden komponenttien kanssa. ABB:n robottien integrointi koneautomaatiojärjestelmään merkitsee asiakkaalle ennennäkemätöntä robotiikan ja koneohjauksen synkronointia. Koska robotti ei enää tarvitse erillistä ohjainta, ei tarvita koneen ja robotin välisiä rajapintojakaan. Kun kaikki akselit ja anturit lisäksi viestivät yhteisessä verkossa, saavutetaan aiemmin mahdottomana pidetty mikrosekunnin tarkkuus.

Robotiikan ja automaation integrointi tarkoittaa myös sitä, että kehitystyöhön, diagnostiikkaan ja kunnossapitoon tarvitaan vain yksi ohjain ja yksi tekninen järjestelmä. Lattiapinta-alaakin säästyy, kun robotille ei tarvitse hankkia erillistä ohjauskaappia.

Toinen hyvin tärkeä etu on aiempaa käyttäjäystävällisempi ohjelmointi, joka on mahdollista kun robotiikka yhdistetään koneohjaukseen. Robotiikkasovellusta ei enää ohjelmoida yhdessä kehitysympäristössä ja konesovellusta toisessa, vaan yksi sovellus ja yksi kehitysympäristö riittävät. Tämä lyhentää kehitysaikoja huomattavasti. Kun käytettävissä on valmiita mapp Technology -ohjelmistokomponentteja, kehittäjät voivat määrittää ja konfiguroida konesovelluksen ja siihen kuuluvan robotiikan nopeasti, osaamatta mitään robottien ohjelmointikieltä.

”Äskettäin kehitetyn integroidun ratkaisumme ansiosta pystymme tukemaan konerakentajia, edistämään heidän prosessejaan sekä varmistamaan, että heidän automaatioinvestointinsa vastaavat tulevaisuuden tarpeita. Robotti on perinteisesti ollut itsenäinen järjestelmä, jolle on oma ohjain ja ohjauskaappi. Tekniset määrittelyt, diagnostiikka ja kunnossapito hoidetaan erillisillä järjestelmillä ja käyttämällä jotakin robottien ohjelmointikieltä, mihin usein tarvitaan erikoistunut ohjelmoija”, sanoo B&R:n toimitusjohtaja Hans Wimmer. ”Sisällyttämällä ABB:n robotit yksinkertaiseen arkkitehtuuriin pystymme luomaan täysin integroidun automaatiojärjestelmän. Konekehittäjille ei enää ole väliä sillä, onko koneeseen integroitava yksittäinen ohjausakseli vai kokonainen robotti.”

Integrointi helpottaa myös anturien sekä robotin liikkeiden synkronointia. B&R:n konenäkökameralla tehty laatutarkastus voidaan muuntaa ohjauskäskyksi ABB:n robotille alle millisekunnissa. Viallisten työkappaleiden poistaminen tuotantoprosessista ei vaadi ihmisen puuttumista asiaan, eikä valmistusprosessi hidastu.

Kun konerakentajan ei enää tarvitse käyttää erillisiä laitteistoja, tietoliikenneverkkoja ja sovelluksia, robotti ja muut koneen komponentit saadaan synkronoitua paljon aiempaa tarkemmin. Robotin ja koneen kaikkien liikeakselien liikkeitä voidaan koordinoida uskomattomalla mikrosekunnin tarkkuudella, mikä parantaa koneen tuottavuutta ja koko prosessin tuottoa.

Kaikkien muiden automaatiokomponenttien tavoin myös robotit ohjelmoidaan B&R:n omassa ohjelmointiympäristössä. Ennen varsinaisen koneen rakentamista käyttäjä voi simuloida ja optimoida koneen koko liikejärjestyksen sekä robotiikan käyttämällä virtuaalimallia. Kun määritys- ja kehitystyö nopeutuu ja kustannukset pienenevät, konerakentajilla on matalampi kynnys ottaa robotiikka käyttöön tuotantokoneissaan, jolloin myös sijoitetun pääoman tuotto paranee.

05.06.2020 23:00KATSO 5.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia
03.06.2020 15:10Tehohydrolle uusi toimitusjohtaja - Kai Vainio jää ansaitulle eläkkeelle
03.06.2020 9:00Tamturbo kansainvälistyy
02.06.2020 12:11Haluaako yrityksenne mukaan Ammattilehden Hyviä uutisia! lähetykseen? Näin helppoa se on...
01.06.2020 19:10LUE TÄSTÄ! Järkälemäinen Kivirock lehti on ilmestynyt - 250 sivua maarakennus- ja kaivosalan asiaa
01.06.2020 11:00Kaksi toimintoa yhdessä patruunaventtiilissä - tilaa, painoa ja rahaa säästyy
31.05.2020 11:22Neleksen yritysidentiteetti kuvastaa yhtiön visiota ja arvoja
30.05.2020 13:22ABB Power Grids Finland investoi uuteen muuntajien kokoonpanolinjaan Vaasassa
29.05.2020 23:00KATSO 29.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana maarakennusalan mielenkiintoista asiaa...
29.05.2020 11:00Valmet jatkaa toimenpiteitään vakaan liiketoiminnan kilpailukyvyn parantamiseksi

Siirry arkistoon »