Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

VTT juhlisti mokia Gala of Failuresissa: "Epäonnistuessaan oppii aina"

08.02.2020 10:00

moka1.jpg

Millaista on nousta näyttämölle kertomaan urasi noloimmasta hetkestä, kun yleisössä on sata kollegaa ja toimitusjohtaja istuu eturivissä? Nöyryyttävältä? Järkyttävältä? Painajaismaiselta? "Ei, vaan elähdyttävältä," sanoo henkilöstöasiantuntija Katariina Siponen, tämän vuoden VTT Gala of Failuresin voittaja, palkitsemisensa jälkeen.

"Olin kauhuissani, mutta kun minun vuoroni tuli niin annoin vain mennä. Kun huomasin, että juttuni hölmöstä kirjoitusvirheestä nauratti ihmisiä ja sai heidät hyvälle tuulelle, sain siitä voimaa. Nautin tilanteesta," Katariina kirjoitti LinkedIn-palvelussa tapahtumaa seuraavana päivänä.

Nauru, voimaantuminen ja rohkeus yrittää ja epäonnistua ovat juuri sitä mihin tapahtuma kannustaa. Viime viikolla pidetty järjestyksessään toinen Gala of Failures on VTT:n Young Professionals -verkoston järjestämä tapahtuma, joka rohkaisee VTT:läisiä kertomaan toisilleen sekaannuksistaan ja sähläyksistään.

Näin voi käydä vain minulle

Työskentely maailmanlaajuisten haasteiden parissa tieteen terävimmän kärjen kanssa voi joskus jännittääkin, joten kokonaisen illan omistaminen katajaan kapsahtamiselle antaa terveen muistutuksen siitä, että epäonnistuminen on inhimillistä – ja usein välttämätöntäkin matkalla kohti läpimurtoja.

Tämän vuoden mokina yleisölle esiteltiin mm. läheltä piti -syanidimyrkytystapaus laboratoriossa ja kokousmatka Saksaan, jolla jotakuinkin kaikki meni pieleen. Voittanut moka oli kenties vähemmän dramaattinen, mutta sitäkin samaistuttavampi. Yleisössä varmaankin kaikkien kasvoja kuumotti, kun Katariina kertoi sujuvasti tapauksesta, joka olisi voinut sattua kenelle hyvänsä, ja moni onkin varmasti kokenutkin vastaavaa. Yksi ainoa kirjain väärässä paikassa muutti tavanomaisen sähköpostin kiusaannuttavaksi viestinvaihdoksi. Katariinan kertoessa, kuinka hän oli aluksi inttänyt olevansa oikeassa, kunnes oma moka valkeni, yleisö repesi nauruun. On lohdullista saada muistutus siitä, ettei itse ole ainoa, jolle mokia tapahtuu.

Epäonnistumisen kulttuuriin kannattaa panostaa

Tulevalle vuodelle luo hyvää henkistä perustaa viettää ilta laboratorioiden ja toimistojen ulkopuolella kertomalla juttuja noloista mokista kannustavassa ilmapiirissä. Ja vaikka itse gaala järjestetäänkin vain kerran vuodessa, epäonnistumisista oppiminen on ajatusmalli, jota kannattaa vaalia.

"Viime vuoden gaala oli menestys ja osoitti meille, kuinka suuri vaikutus epäonnistumisilla on avoimuuden edistämisessä ja ihmisten välisten yhteyksien luomisessa. Tänä vuonna halusimme entisestään vahvistaa mielikuvaa yhteisöstä, joka ei edellytä täydellisyyttä, vaan kykyä oppia ja olla rohkea," sanoo Erkka Rinne, ja muu järjestäjätiimi on yhtä mieltä.

Näkemys jaetaan myös laajemmin VTT:ssä, minkä osoitti sekin, että gaalassa jakoivat kokemuksiaan myös johtajat ja kokeneet kollegat. Illan esiintyjät korostivat kertomuksissaan, kuinka tärkeää on olla sitkeä, nöyrä ja armollinen itselleen. Toimitusjohtaja Antti Vasara tiivisti illan annin: "Joskus sitä epäonnistuu, joskus onnistuu – mutta aina oppii."

31.07.2020 23:33KATSO 31.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa
03.08.2020 14:11Saabin kruununjalokivi löytyy yhä Suomesta
02.08.2020 11:00Transparent with a perfect flow
31.07.2020 11:00Enersense on saattanut Empower-yrityskaupan päätökseen
30.07.2020 11:00Alkusyksyn Metsäalan Ammattilehti työn alla - lähde mukaan ilmoituksella - lisäjakelussa mm. FinnMetko messuilla
29.07.2020 11:11Certified Marine Repair Center opened in Istanbul and Singapore
28.07.2020 11:33Metso Outotec toimittaa kiertouunijärjestelmän Lynas Kalgoorlien uudelle laitokselle Länsi-Australiaan
27.07.2020 11:11Kuluttajien luottamus ylitti jo keskiarvonsa - isot ostot houkuttavat
24.07.2020 23:00KATSO 24.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa
24.07.2020 11:00Hydroscandilta saa komposiittiletkut varastosta

Siirry arkistoon »