Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

HAWE Finland kasvaa ja kehittyy

13.01.2020 9:20

hawef12.jpg

Vuonna 1949 perustettu saksalainen HAWE Hydraulik on kasvanut globaaliksi hydrauliikka-alan toimijaksi, mikä työllistää yli 2400 henkilöä mutta on edelleen perheyhtiö ja perustajasuvun omistuksessa. Munchenissä pääkonttoriaan pitävä yritys valmistaa korkealaatuiset tuotteet neljässä tehtaassa mitkä sijaitsevat kaikki Baijerin alueella. Suomessa HAWE on päässyt vahvaan rooliin hydrauliikkamarkkinoilla ja tulevaisuudessa toimintaa kehitetään entisestään asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

(kuva yllä: Mikko Vainio on toiminut HAWE Finland Oy:n toimitusjohtajana koko sen historian ajan eli 1.1.2000 lähtien. HAWE on kasvanut ja kehittynyt Suomen markkinoille tasaisen vahvaan tahtiin; kuluvan talven aikana Vainio voikin siirtyä ansaituille eläkepäiville hyvillä mielin.)

Suomessa HAWE -tuotteiden virallinen maahantuonti alkoi vuonna 1959 Atoy Oy Atocon toimesta; kyseessä oli HAWE Hydraulikin historian ensimmäinen Saksan ulkopuolinen maahantuoja yhdessä samaan aikaan aloittaneen ruotsalaisen Gustav Terling Ab:n kanssa, mistä tuli sitten myöhemmin eri vaiheiden kautta PMC Hydraulics. Suomessa oma tytäryhtiö HAWE Finland Oy aloitti toimintansa uuden vuosituhannen kunniaksi 1.1.2000. Ruotsiin HAWE Hydraulik perusti oman tytäryhtiön vuonna 2016. Suomessa HAWElla on oma jälleenmyyntiverkosto sekä yhteistyötä Specman kanssa. 

- Ennen oman tytäryhtiön perustamista Suomessa myytiin lähinnä HAWEn istukka- ja vastaventtiileitä sekä korkeapainepumppuja teollisuuden tarpeisiin. Yksi syy oman tytäryhtiön perustamiseen olikin HAWEn halu kasvattaa myyntiä liikkuvaan kalustoon mitä valmistetaan Suomessa laajasti, kertoo HAWE Finland Oy:n Mikko Vainio, joka on ollut yrityksen toimitusjohtajana koko sen historian ajan. Vainiolla on pitkä historia hydrauliikka-alalla; hän valmistui Turussa autotekniikan insinööriksi vuonna 1984 ja aloitti IP-Produkterilla hydrauliikan myynnissä mm. Monsun-Tison venttiileiden parissa. Vuonna 1989 hän siirtyi Polarhydraulicin palvelukseen ja 1998 Parker Hannifinille

- Heti perustamisen jälkeen HAWE Finlandin palveluksessa aloitti toimistotyöntekijänä Jaana Partanen ja syksyllä 2000 lisää myynti- ja suunnitteluosaamista toi raudanluja alan ammattilainen Seppo Alaranta, jotka ovat molemmat edelleen yrityksen palvelussa. Ensimmäinen toimipaikka sijaitsi Espoon Viherlaaksossa, Muuralaan muutettiin 2004 ja nyt kesällä 2019 vaihtui sijainti Espoossa Koskeloon missä on käytössä erittäin toimivat tilat mitkä mahdollistavat osaltaan HAWEn kasvun tulevaisuudessa. Tänä päivänä HAWE Finlandin palveluksessa on yhteensä 10 henkilöä, sanoo Vainio.

haweff2.jpg

(kuva: HAWE Finlandin vetovastuun tulee siirtymään talvella 2020 Jari Tanhuanpäälle, joka aloitti yrityksen palveluksessa toimitusjohtajana marraskuun alussa 2019.)

Edistykselliset ratkaisut liikkuvaan kalustoon

HAWE Finlandin toiminta lähti hyvin käyntiin ja alussa komponentteja alkoi menemään mm. henkilönostinten ja kiviporalaitteiden valmistukseen. 

- Olemme alusta saakka tehneet pitkäjänteistä työtä asiakkaidemme kanssa, mistä hyvänä esimerkkinä Stonepower -poravaunut joissa yhteistyö valmistajan kanssa alkoi 2003 jatkuen edelleen. Yli 15 vuoden aikana on tehty yhdessä merkittävää kehitystyötä poravaunun hydrauliikkaan ja ohjausjärjestelmiin, mikä on osaltaan mahdollistanut tuotteen kansainvälisen menestyksen, toteaa Vainio.

Erilaisten työkonevalmistajien lisäksi HAWE Finlandin laajaa asiakaskuntaa löytyy myös kuorma-autopuolelta: 

- Viimeisen 10 vuoden aikana HAWE on kasvanut merkittäväksi toimittajaksi kuorma-autojen hydrauliikkapumpuissa, mikä perustuu erittäin tehokkaisiin ja luotettaviin tuotteisiin, sekä tilaa säästäviin asennusmittoihin. Tästä hyvänä esimerkkinä suurituottoinen säätyvätilavuuksinen V60N-130 mikä on noussut Suomessa erityisesti vaativassa puutavaranosturikäytössä todella suosituksi. Vuodessa tehtaalta valmistuu noin 10 000 kuorma-autopumppua joita toimitetaan laajasti ympäri maailmaa; vahvinta myynnin kasvu on ollut viime aikoina USA:ssa, Kiinassa ja Suomessa. Toimitamme kyseisiä pumppuja autopuolen lisäksi myös jatkuviin käyttöihin kuten kiviporiin, generaattoreihin jne. Tämä on mahdollista koska HAWEn PTO -pumpuissa on markkinoiden laajin säädinvalikoima mukaan lukien sähkösäätimet, sanoo Vainio. 

Vuonna 2018 HAWE Finland aloitti PSL-venttiileiden toimittamisen johtavalle koukkulavalaitevalmistajalle.

- Olemme toki toimittaneet aiemminkin komponentteja sarjaan OEM-valmistajille mutta nyt aloitettu yhteistyö on volyymiltaan meille uudella tasolla. Toimitukset on saatu rullaamaan hyvin ja tuotteet menevät suunnitelman mukaan asiakkaan virtautettuun tuotantoon, Vainio toteaa. 

HAWE Finland on päässyt mukaan myös Suomessa vahvaan metsäkonevalmistukseen:

- Toimitamme metsäkonepuolelle mm. apuventtiileitä. Metsäkonevalmistajien kanssa tehdään tulevaisuudessa kasvavassa määrin yhteistyötä ja parhaillaankin on meneillään mielenkiintoisia projekteja, sanoo Vainio.

hawefffff4.jpg

(kuva: HAWE Finland muutti kesällä 2019 uusiin tiloihin Espoon Koskeloon mitkä mahdollistavat osaltaan HAWEn kasvun tulevaisuudessa.)

Joustava ja tehokas organisaatio - Suomessa myös tuotantoa

HAWE Finlandin vahvuuksia ovat joustavuus ja asiakkaiden tarpeiden tarkka huomioiminen:

- Meillä on tehokas osaava organisaatio ja tehtaan vahva tekninen tuki vaativiinkin projekteihin. Toteutamme asiakasräätälöityjä kokonaisuuksia; sarjatoimitusten lisäksi meiltä saa tuotteet vaikka yksittäisiinkin tarpeisiin. Pyrimme tuottamaan ratkaisuillamme teknistä hyötyä asiakkaiden applikaatioihin sekä säästöä niin valmistuskustannuksiin kuin loppukäyttäjällekin, esimerkiksi vähentyneenä polttoaineenkulutuksena ja minimaalisina huoltokuluina. 

Espoon tuotannossa tehdään asiakasräätälöintejä ja protoprojekteja sekä myös pienempiä asiakassarjoja.

- Vahvaa osaamista löytyy erityisesti lohkoventtiileissä. Lisäksi teemme laajasti hydrauliikan huoltoja, toteaa Vainio.

Kesällä käyttöön otetut uudet toimitilat tukevat jatkossa myös HAWE Hydraulikin Skandinaavista strategiaa:

- Yhteistyö tulee tiivistymään Suomen ja Ruotsin välillä ja Espoossa on valmiudet tehdä asiakaskohtaisia ratkaisuja myös Ruotsin markkinoiden tarpeisiin. Lisäksi käytössä on nyt aiempaa suuremmat varasto- ja huoltotilat, moderni toimistoympäristö sekä hyvät tilat HAWE -komponentti- ja järjestelmäkoulutuksiin, kertoo Vainio. 

hawewww32.jpg

(kuva: Jaana Partanen, Mikko Vainio ja Seppo Alaranta ovat olleet HAWE Finlandin palveluksessa alusta saakka eli koko tämän vuosituhannen.)

Tiivistä yhteistyötä Sunfabin kanssa

2000-luvun alussa HAWE Hydraulik aloitti tiiviin yhteistyön ruotsalaisen hydrauliikkavalmistaja Sunfabin kanssa.

- Sunfab on myös pitkän historian omaava perheyritys joten yhteistyö on ollut taustojen puolestakin luontevaa ja hyvin läheistä. HAWE myy Sunfabin kiinteät pumput ja moottorit Suomessa Sunfabin brändillä ja muilla markkina-alueilla HAWE -nimellä kun taas Sunfabin tuotevalikoimaa täydentää HAWEn valmistamat säätötilavuuspumput, taustoittaa Vainio.

Sunfab -tuotteiden lisäksi HAWE Finlandin omaa valikoimaa täydentää johtavien valmistajien tuotteiden maahantuonti kuten mm. Bondioli & Pavesin apuventtiilit ja jäähdyttimet. Lisäksi käytetään muitakin tuotetoimittajia erilaisten kokonaisuuksien toimituksissa.

- HAWE Hydraulik on tehnyt viime aikoina useita yrityskauppoja, mitkä laajentavat tulevaisuudessa tarjontaa mm. sähkökäyttöisten ajoneuvojen akkuteknologiassa, erilaisissa ohjausjärjestelmissä ja robotisaatiossa, valottaa Vainio. 

Jari Tanhuanpää HAWE Finlandin ohjaimiin

HAWE Finlandin vetovastuun tulee siirtymään talvella 2020 Jari Tanhuanpäälle, joka aloitti yrityksen palveluksessa toimitusjohtajana marraskuun alussa 2019. 

- Siirtymäajan ansiosta minulla on hyvää aikaa tutustua HAWEn toimintaan konserni- ja maayhtiötasolla sekä henkilökuntaan Mikon ohjauksessa, ennen kuin otan ohjakset kokonaan omiin käsiin ensi helmikuussa, kertoo Tanhuanpää, jolla on vankka kokemus hydrauliikka-alan myynnistä, markkinoinnista ja asiakaspalvelusta: 

- Aloitin aikanaan Hydrauliikka Oy:n palveluksessa Hämeenlinnassa ja vuonna 2000 siirryin Parker Hannifinille toimien Vantaalta käsin, eli samana vuonna kun Mikko lähti Parker Hannifinilta HAWElle. Vuonna 2014 menin TECAlle missä vastasin teollisuusmyynnin ja erityisesti hydrauliikkapuolen toimintojen kehittämisestä. Nyt ympyrä sulkeutuu siltä osin kun minä tulen HAWElle ja Mikko lähtee nauttimaan ansaituista eläkepäivistä.

Tanhuanpää tunsi HAWE Finlandin jo aiemmista vaiheista urallaan.

- Mikon kanssa on tutustuttu vuosia sitten ja TECA mm. myi hydrauliikkaliittimiä ja painemittareita HAWE Finlandille, mikä yhteistyö jatkuu edelleen. Kun minuun otettiin yhteyttä niin päätin tutustua HAWEen tarkemmin ja ajatus uudesta tehtävästä alkoi kiinnostaa, sillä yritys ja sen tuotteet sekä osaava henkilökunta mahdollistavat myynnin kasvattamisen jatkossa seuraavalle tasolle. HAWE Finland on tehnyt tämän vuosituhannen ajan pitkäjänteistä työtä markkinoilla mikä on luonut sekä tuotteille että palvelulle loistavan maineen asiakkaiden keskuudessa. Siitä on hyvä lähteä kehittämään asioita tulevaisuuteen, toteaa Tanhuanpää.

29.03.2020 11:00Valmet toimittaa kovanippisen pintaliimauslaitteen Asia Paper Manufacturingille Etelä-Koreaan
27.03.2020 11:00Bosch Rexroth and Geek+ join forces in robotics
26.03.2020 13:16Kumipyörärahdin merikuljetukset varmistetaan Huoltovarmuuskeskuksen toimenpitein
25.03.2020 12:11Teollisuuden tuottajahinnat laskivat 2,8 prosenttia edellisvuoden helmikuusta
24.03.2020 14:30Pohjoinen Teollisuus 2020 -tapahtuman uusi ajankohta on 30.9. - 1.10.2020, paikkana Ouluhalli
23.03.2020 9:00Uusi erittäin tehokas puhdistusaine hydrauliikka- ja kiertovoitelujärjestelmiin
22.03.2020 11:00SafeMaster Range from Manuli Hydraulics
21.03.2020 14:33Likasietoiset venttiilit parantavat koneen luotettavuutta ja turvallisuutta
20.03.2020 11:00Fyysikkoseura palkitsi Markus Hiekkamäen kvanttioptiikan diplomityöstä
19.03.2020 11:11VTT kehittää kvanttiteknologiaa ennätystarkkoihin sähköisiin mittauksiin

Siirry arkistoon »