Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

IT- ja metsäyhtiöt aloittavat tiiviin yhteistyön - tehtaat innovaatioalustoiksi

16.11.2019 11:00

komee1.jpg

Joukko suomalaisia metsäyhtiöitä, digitaalisen sektorin yrityksiä sekä tutkimuslaitoksia aloittaa VTT:n johdolla kaksivuotisen SEED-hankkeen, joka luo uudenlaista liiketoiminnan tarpeista lähtevää innovaatiotoimintaa. Tavoitteena on kehittää yhdessä digitaalisia ratkaisuja, jotka parantavat kaikkien osallistujien kansainvälistä kilpailukykyä.

Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan erittäin korkeasta teknologian ja osaamisen tasosta. Jotta ala pääsee ottamaan seuraavan ison loikan kilpailukyvyssä ja tuottavuudessa, on punnittava uudenlaisia digitaalisia mahdollisuuksia kehittää toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä liiketoimintamalleja ja verkostoja. Mahdollisuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen edellyttää tiivistä yhteistyötä IT-yhtiöiden kanssa ja yhteisen kielen rakentamista toimijoiden välille.

"Haluamme auttaa metsäteollisuutta lunastamaan sen valtavan potentiaalin, joka suomalaisella IT-sektorilla on sille annettavana. Tuomme SEED-hankkeessa tarvitsijat ja tarjoajat saman pöydän ääreen innovoimaan digitaalisia konsepteja, joilla metsäteollisuus voi tehostaa toimintaansa niin tehtaan sisällä kuin tehtaiden välilläkin ja tehtaan elinkaaren yli. Tavoitteena on parantaa suomalaisten metsäfirmojen kilpailukykyä kansainvälisesti. Samalla IT-alan toimijat pääsevät kehittämään uusia tuotteita sekä avaamaan reittejä uudelle asiakastoimialalle ja kansainvälisille markkinoille", sanoo SEED-ekosysteemistä vastaava päällikkö Jutta Nyblom VTT:ltä.

SEED-hankkeen kokonaisvolyymi on noin 7 miljoonaa euroa, ja sen päärahoittajana toimii Business Finland. UPM, Metsä Group ja Essity tarjoavat hankkeessa omia tehtaitaan innovaatioalustoiksi, joiden äärelle tutkimuslaitokset sekä IT-, teknologia- ja designyritykset kokoontuvat ratkaisemaan metsäyhtiöiden esittämiä haasteita. Osalla haasteiden ratkaisijoista on hankkeessa omia kehitysprojekteja, ja osa työskentelee ilman ulkopuolista rahoitusta. SEEDin käynnistysvaiheessa yrityksiä on mukana 20 kappaletta mukaan lukien iso joukko Suomen johtavia IT- ja designtoimijoita. 

Innovaatioekosysteemi tähtää monivuotiseen yhteistyöhön

Metsäyhtiöt avaavat SEED-hankkeessa ovensa sovelluskehittäjille ja tutkimukselle. Osallistujien tavoitteena on selvittää yhdessä, millaisiin työtehtäviin tai prosesseihin digitalisaatio voisi tehtaissa purra ja miten. Sovelluskohteena voi olla esimerkiksi huollon ja kunnossapidon tehtävät tai työvuorojen ja tehtaiden välinen tiedonvaihto. Kuten modernissa innovaatiokehityksessä on tapana, tarkoituksena on saattaa ideoista syntyneet konseptit ja demot hyvinkin nopeasti käyttäjien kokeiltaviksi ja ratkaisut jatkossa markkinoille.

"SEED tarjoaa meille suurta potentiaalia. Digitalisaatio muuttaa tekemisen kulttuuria ja mahdollistaa uusia ratkaisuja työnteon ja samalla tuottavuuden kehittämiseksi. Keskiössä ovat ihmiset, hiljainen tieto, tiedon hyödyntäminen ja käyttöönotto", sanoo kunnossapidon kehityspäällikkö Tero Junkkari UPM:stä.

"Digitalisaatio on olennainen tekijä Essityn kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Tekoälyn ja analytiikan eri osa-alueita hyödyntävät digitaaliset sovellukset nostavat asiakkaan kokeman laadun, resurssien optimoinnin sekä työntekijöidemme prosessinhallinnan uudelle tasolle. SEED on erinomainen alusta hyödyntää suomalaista osaamista älykkään ja resurssitehokkaan tuotannon kehittämiseksi", sanoo digitalisaatiojohtaja Olli Härkönen Essitystä.

"Olemme saaneet SEEDin kokoon joustavasti ja tehokkaasti, ja nyt odotamme innolla kokeilevaa konseptikehitystä tehtaiden tuottavuuden kasvattamiseksi. Kun yhdistämme tehtaan järjestelmät, internetin datan sekä asiantuntijoidemme osaamisen, luvassa on uusia ja vielä ennustamattomia mahdollisuuksia", sanoo Metsä Groupin energiatehokkuuden kehityksestä vastaava johtaja ja SEEDin ohjausryhmän puheenjohtaja Pirita Mikkanen.

Nopean kehitystyön rinnalla partnerit syventävät yhteistyötä säännöllisissä tapaamisissa, joissa pohditaan koko joukon voimin muun muassa digitalisaation hyödyntämiseen liittyviä haasteita, kuten datan omistajuutta. Lisäksi hankkeessa kehitetään yhteistyön toimintatapoja eteenpäin, jotta liitto yritysten ja toimialojen välillä saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin. Tavoitteena on luoda perusta, jonka pohjalta liitto voi jatkaa tehokkaana ja tuloksellisena innovaatioekosysteeminä ja laajentua uusien haasteiden äärelle. 

VTT koordinoi innovaatioekosysteemihankkeita myös muilla toimialoilla ja pystyy näin puolueettomana toimijana jakamaan parhaita käytäntöjä hankkeiden välillä. SEED-hankkeeseen VTT tuo osaamisensa niin IT-sektorin, teollisuuden toimintamallien kuin liiketoiminnankin kehittämisestä.

23.01.2020A-Insinöörit laajentaa akustiikkapalvelujaan teollisuuden meluntorjuntaan
22.01.2020 10:22Konecranesin automaattiset RTG-järjestelmät kolmeen Eurooppalaiseen konttiterminaaliin
21.01.2020 15:20Toyota Material Handling Europen toimitusjohtaja Matthias Fischer LOGY Conference 2020 -keynote puhujaksi
20.01.2020 17:01Pimatic Oy:n toimitusjohtajaksi on nimitetty Mika Virtanen
20.01.2020 11:00PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordicissa puhutaan alan vastuullisuudesta ja tulevaisuuden trendeistä
19.01.2020 12:11IP-Produkter hakee palvelukseensa hydrauliikan tuotepäällikköä
19.01.2020 11:30Teollisuuspalvelu on vahva kumppani valmistavassa teollisuudessa
18.01.2020 12:00Hydrotek Oy - Uusi hydrauliikka-alan toimija yli 150 vuoden kokemuksella
16.01.2020 19:00ILMOITTAJA! Katso tästä Fluid Finland lehden, Metsäalan Ammattilehden ja Kivirock lehden MEDIAMENU 2020
15.01.2020 9:00Uuden teknologian taivutus-automaatti tehostanut Hydroscandin putkituotantoa oleellisesti

Siirry arkistoon »