Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Bosch Rexroth -jälleenmyyjien tehdasvierailu Saksassa

14.11.2019 10:52

00000001Bosch-Rexroth-Logo.png
Bosch Rexroth -jälleenmyyjät vierailivat syys-lokakuun taitteessa Saksan tehtailla. Matkapäiviin mahtui kolme tehdastamme, kaupunkinähtävyyksiä ja mukavaa yhdessäoloa. Lue mielenkiintoinen matkapäiväkirja, jonka on kirjoittanut Tomi Lastunen, Raiha Hydraulics.

"Mielenkiintoinen ja odotettu jälleenmyyjämatka alkoi yhteisellä tapaamisella Helsinki-Vantaan lentokentän Oak Barrel Bar:ssa sunnuntaina iltapäivällä. Siellä matkaisäntämme aloittivat meidän jälleenmyyjien nesteytyksestä huolehtimisen. Samassa baarissa asiakkaana meidän kanssamme oli Malagaan matkalla oleva naislääkäri, joka arvioi toisen matkaisäntämme iäksi 25 vuotta. Kuultuaan todellisen iän hän yritti tiedustella matkaisäntämme elämäntavan salaisuuksia nuorena pysymiselle.

Saavuttuamme Saksaan aloitimme matkan kohti hotellia vuokra-autoilla ja heti kärkeen otimme ensimmäisellä autobaanalla huiput irti vuokra Vitostamme. Matka taittui nopeasti Saksan hyvillä moottoriteillä ja Nürnbergin hotellille saavuimme lähes aikataulun mukaisesti. Hotellilla kuittasimme huoneemme ja jatkoimme matkaa kävellen läheiseen ravintolaan. Ravintolassa illallistimme yhdessä ja kohotimme maljan matkaisännillemme kiitoksena matkasta. Nälkäisyydestämme kertoi hiljaisuus, joka koitti liharuokien saavuttua pöytään. 

Maanantaiaamuna tapasimme porukalla hotellimme edessä ja siirryimme ajoneuvoillamme Bosch Rexrothin Nürnbergin tehtaalle. Tehtaan portilla meitä oli vastassa iso kyltti, joka toivotti meidät suomalaiset vieraat tervetulleeksi. Tämä oli ensikosketus saksalaisen tehtaan vieraanvaraisuudesta. Portilta ajoimme parkkiin ja siellä meitä oli vastassa isäntämme Mr. Andreas Ohr. Vierailu alkoi virvokkeiden nauttimisella, pienellä esittäytymisellä ja Mr. Andreaksen tehdasluennolla, jonka jälkeen pääsimme laajalle tehdaskierrokselle. Tehdaskierroksen aikana saimme tutustua Bosch Rexrothin investoimaan varaosien automaattivarastoon, suureen lähettämöön, IAM-tuotteiden ja -vaihteiden kokoonpanoon sekä hammaspyöräpumppujen tuotantoon. Automaattivaraston fyysinen koko ja nopeus teki meihin kaikkiin vaikutuksen. 

Tehdaskierroksen jälkeen siirryimme herkulliselle lounaalle tehtaan ruokalaan. Syötyämme lounaan porukalla jatkoimme matkaa Ulmiin, jossa matkaisäntämme viihdyttivät meitä pienellä kaupunkinähtävyyskierroksella sekä maittavalla illallisella tunnelmallisessa ravintolassa joen läheisyydessä.

Tiistaiaamuna siirryimme porukalla hotellilta Bosch Rexrothin Elchingenin tehtaalle. Tehdas sijaitsee aivan Tonavan joen tuntumassa ja reitti itsessään tehtaalle on vaikuttava ja mieleenpainuva, koska se kulkee pitkän matkan Tonavan vieressä. Tehtaan aulasta meidät nouti Mr. Jurgen Noszkovics ja vierailu alkoi virvokkeilla, esittäytymisellä ja luennolla kuten aikaisempikin tehdasvierailu. Tehdaskierroksen aikana pääsimme näkemään komponenttikokoonpanon ja testauksen lisäksi myös komponenttien osien valmistusta. Tässä hienointa oli nähdä, että miten automaattiseksi ja nopeaksi työstökeskusten lataus, työstö ja purku on saatu. Vaikuttavaa oli myös nähdä, että miten monimutkaisten kappaleiden kiinnitys työstökeskuksiin on toteutettu. Yhtenä yllättävänä osana laadun hallintaa oli, että alihankkijoilta osat eivät tule täysin valmiina vaan viimeinen koneistuspinta tehdään Bosch Rexrothin toimesta. Tehdaskierroksen aikana pääsimme näkemään myös tehtaan korjaamon. Vaikka siellä ei tehdä uudistuotantoa , oli se samanlaisesti organisoitu ja loogisesti järjestetty kuten tehtaan puoli. Huoltotoiminnassa yllättävää oli, että aina pesun jälkeen moottoreista ja pumpuista poistetaan maali automaattilinjalla. Korjaamoon tutustumisen jälkeen vuorossa oli yhteinen lounas tehtaan ruokalassa ja tästä matka jatkui kohti Stuttgartia.

Keskiviikkona oli vuorossa jälleenmyyjämatkan kolmas ja matkan viimeinen tehdasvierailu. Tämä tehdas sijaitsee vuoristokylässä Horbissa. Horbin tehdas on erikoistunut isojen aksiaalimäntäpumppujen/-moottoreiden sekä A10V-yksiköiden tuotantoon. Tehdasvierailu alkoi samalla vanhalla tutulla kaavalla. Tehdaskierros alkoi tehtaan korjaamoon tutustumisella, josta kierros jatkui tuotannon puolelle. Vierailun aikana pääsimme näkemään pumppujen tuotantoa vaikuttavilla kokoonpanolinjoilla, joissa jokainen mahdollinen minuutti on hiottu pois pumpun kokoonpanoajasta. Tehtaan osien pintakäsittely on sijoitettu tuotantotiloihin, mutta kokoonpanoasentajien ei ole tarvetta käyttää tämän vuoksi minkäänlaisia erillisiä suojavälineitä. Tämä kertoo pintakäsittelyprosessin laadun hallinnasta. Tästä Horbin tehtaasta mieleenpainuvinta oli kokoonpanolinjojen kehitykseen käytetyt resurssit ja niillä saavutettu näkyvä tulos sekä pumppujen kehitykseen käytettävä akustiikkahuone. Akustiikkahuoneessa olemisen tunnetta on vaikea pukea sanoiksi, ehkä luonnottoman hiljaista.

Keskiviikkoiltana vuorossa oli osallistuminen Stuttgartin olutfestivaaleille, Cannstatter Volksfesteille. Tämä oli monelle Bosch Rexrothin jälleenmyyjämatkaan osallistuneelle ensimmäinen kerta kyseisillä festareilla. Tämä ehdottomasti kruunasi kokemuksena koko onnistuneen matkan.

Merkittävämpinä asioina mieleen tehdasvierailuista jäi tehtaiden siisteys, järjestelmällisyys ja niihin tehtyjen investointien ja kehitysten määrä ja näkyvät tulokset. Investoinnit ja kehitykset näkyivät esimerkiksi varastoinnissa, kokoonpanolinjoissa, työstökeskusten automatisoinneissa, tuotetestauksessa ja laadun tarkkailussa. Laadun varmistamisesta kertoi myös joka tehtaalla olleiden koeajopenkkien lukuisa määrä. Lisäksi tehdasisäntiemme ystävällisyys ja positiivisuus sekä tehtaiden koko henkilökunnan positiivinen suhtautuminen meihin oli hienoa. Esimerkiksi kokoonpanolinjoilta asentajat tervehtivät meitä iloisesti. Yllättävä oli myös nähdä, että miten tehtaan sisällä tervehdittiin toisia jopa ihan kättelemällä. Koko jälleenmyyjämatkan tehdaskierrosten lisäksi kruunasi Suomesta mukaan tulleet Bosch Rexrothin matkanjärjestäjät Lassi Perämäki ja Jari Peltonen. He olivat järjestäneet kaiken valmiiksi meille sekä myös aina iltaohjelmaa halukkaille. Välillä jopa tuntui, että meillä oli ihan viralliset matkaoppaat mukana, kun kiersimme tehtaita ja paikallisia nähtävyyksiä ja saimme infoa niistä."

Tomi Lastunen 
Raiha Hydraulics

31.07.2020 23:33KATSO 31.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa
03.08.2020 14:11Saabin kruununjalokivi löytyy yhä Suomesta
02.08.2020 11:00Transparent with a perfect flow
31.07.2020 11:00Enersense on saattanut Empower-yrityskaupan päätökseen
30.07.2020 11:00Alkusyksyn Metsäalan Ammattilehti työn alla - lähde mukaan ilmoituksella - lisäjakelussa mm. FinnMetko messuilla
29.07.2020 11:11Certified Marine Repair Center opened in Istanbul and Singapore
28.07.2020 11:33Metso Outotec toimittaa kiertouunijärjestelmän Lynas Kalgoorlien uudelle laitokselle Länsi-Australiaan
27.07.2020 11:11Kuluttajien luottamus ylitti jo keskiarvonsa - isot ostot houkuttavat
24.07.2020 23:00KATSO 24.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa
24.07.2020 11:00Hydroscandilta saa komposiittiletkut varastosta

Siirry arkistoon »