Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Kasvanut akkupalojen riski litiumioniakkujen negatiivisena ominaisuutena

11.10.2019 8:23


denios-smartstore_latauskaappi-litiumioniakuille.jpg

DENIOS on tuonut markkinoille paloturvalliset säilytys- ja latauskaapit litiumioniakuille. SmartStore- ja SafeStore-akkukaapit ovat palosuojattuja niin ulkoista kuin kaapin sisäistä paloa vastaan. Kaapit tarjoavat mallista riippuen optimaalisen turvan litiumioniakkujen säilytykseen tai akkujen säilytykseen ja lataamiseen.

Litiumioniakkujen (Li-ion) käyttö ja käyttökohteet ovat lisääntyneet huomattavan nopeaa tahtia. Akkuja käytetään esimerkiksi akkutyökaluissa, puutarhakoneissa kuten ruohonleikkureissa, taskulampuissa sekä sähköpyörissä ja -potkulaudoissa. Kyseisten akkujen etuna on niiden aiempaa kevyempi paino, nopeat latausajat ja erittäin korkea energiatiheys.

Perinteisiin akkuihin verrattuna korkea energiatiheys tuo kuitenkin mukanaan myös selvästi aiempaa suuremman tulipaloriskin, joka on merkittävin Li-ion-akkuihin liittyvistä riskeistä. Tulipaloriski perustuu niin sanottuun lämpökarkaamis-ilmiöön (thermal runaway), jolla tarkoitetaan litiumioniakun sisältämien kemikaalien hajoamisesta, syttymisestä sekä lopulta voimakkaasta palamisesta muodostuvaa reaktioketjua. Räjähdysmäinen ja paljon lämpöä tuottava palaminen leviää helposti toisiin akkuihin tai muuhun esineistöön sekä rakenteisiin. Lisäksi litiumioniakkujen palaminen synnyttää erityisen vaarallisia palokaasuja.

Akkupalo saattaa olla seurausta akun fyysisestä vioittumisesta esimerkiksi kolhun seurauksena. Myös painevaihtelut tai jatkuva tärinä sekä voimakkaat lämpötilavaihtelut saattavat johtaa akun vioittumiseen ja syttymiseen. Li-ion-akkuja ei myöskään tule koskaan ladata muulla kuin nimenomaisesti niiden lataamiseen suunnitellulla laturilla, sillä lataaminen liian suuren jännitteeseen voi myös johtaa akun syttymiseen.

Litiumioniakkujen turvallinen säilyttäminen

DENIOS on tuonut markkinoille paloturvalliset litiumioniakkujen säilytys- ja latauskaapit, jotka pienentävät akkupaloihin liittyvää riskiä. SafeStore- sekä SmartStore- mallisarjojen kaapit estävät esimerkiksi lataustilanteessa syttyvän akkupalon leviämisen tehokkaasti.

- Perinteinen kemikaalien varastointiin tarkoitettu paloturvakaappi on suunniteltu kestämään ainoastaan ulkoista paloa, ja suojaamaan kaapin sisältöä palolta. Tällainen paloturvakaappi ei kuitenkaan kestä kaapin sisällä syttyvää paloa, eikä se siten sovellu litiumioniakkujen säilyttämiseen. Akkujen säilyttämiseen ja lataamiseen tarkoitettu kaappi on suunniteltu ulkoisen palon lisäksi suojaamaan ympäristöä kaapin sisällä syttyvältä akkupalolta, kertoo DENIOS Finlandin avainasiakaspäällikkö Juha Porraskorpi.

Testattua ja sertifioitua turvallisuutta litiumioniakkujen säilytykseen

SafeStore- ja SmartStore-akkukaapit on luokiteltu SS-EN 14470-1 -standardin mukaisesti kestämään 90 minuuttia ulkoista ja sisäistä paloa. Jos esimerkiksi viallinen litiumioniakku syttyy palamaan kaapin sisällä, eristää kaappi akkupalon sisälleen 90 minuutin ajan. Kaappien kestävyys kaapin sisäistä paloa vastaan on testattu ja varmistettu SS-EN 1363-1 standardin mukaisesti.

SafeStore PRO ja SmartStore -kaapit on lisäksi varustettu laadukkaalla sisäänrakennetulla palonsammutusjärjestelmällä, joka antaa lisäaikaa tarvittaviin suojautumistoimenpiteisiin onnettomuustilanteessa.

- Jos yrityksessäsi on käytössä litiumioniakkuja, suosittelemme ehdottomasti huomioimaan kyseisiin akkuihin liittyvät turvallisuusriskit jo ennen kuin mitään on tapahtunut. Akkujen ikääntyessä ja saadessa kolhuja normaalin käytön seurauksena, kasvaa myös niiden syttymisriski jatkuvasti. On myös todennäköistä, että työpaikoilla joissa litiumioniakkuja on jo nykyisin käytössä esimerkiksi akkutyökaluissa, tulee niiden määrä kasvamaan entisestään tulevaisuudessa, päättää Porraskorpi.    

18.11.2019 12:393D-tulostuspalvelut tuovat lisäävän valmistuksen yhä useamman ulottuville
17.11.2019 10:00HAWE Finland on muuttanut uusiin toimitiloihin Espoossa
16.11.2019 11:00IT- ja metsäyhtiöt aloittavat tiiviin yhteistyön - tehtaat innovaatioalustoiksi
15.11.2019 11:11AEL ja Amiedu yhdistyvät - uusi koulutus- ja konsultointipalvelujätti sai nimen Taitotalo
14.11.2019 10:52Bosch Rexroth -jälleenmyyjien tehdasvierailu Saksassa
13.11.2019 12:11Syyskuussa liikevaihto kasvoi kaikilla kaupan toimialoilla
12.11.2019 14:30Stauff tuo markkinoille Pohjolan vaativiin oloihin tarkoitetun liitinvalikoiman
12.11.2019 9:09Team Finland -verkosto tiivistää yhteistyötään - entistä sujuvampaa asiakaspalvelua yrityksille kotimaassa ja maailmalla
11.11.2019 9:00Messukeskus: Teknologia 19 kasvoi kokoa niin pinta-alaltaan kuin kävijämäärältään
10.11.2019 9:11Itseohjautuvat autot kisaavat toisiaan vastaan Hervannassa

Siirry arkistoon »