Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Agronic Oy ja Dynaset Oy: Yhteistyöllä suomalaista osaamista maailmalle

28.07.2019 12:22

agro1.jpg

Haapavedellä, Suomen maantieteellisessä keskipisteessä, kehitetään ja valmistetaan Agronic Oy:n toimesta laadukkaita sekä kestäviä maatalouskoneita niin kotimaan käyttöön kuin vientiinkin. Hyvät yhteistyökumppanit ja työntekijät ovat kullanarvoisia.

(kuva yllä: Agronic Oy käyttää valmistamissaan maatalouskoneissa Dynasetin kompressoreita. Agronic Oy:n Ari Kuronen (vas.) ja Dynaset Oy:n aluemyyntipäällikkö Timo Välimäki ovat tyytyväisiä yhteistyöhön.)

Vuonna 1986 perustettu Agronic Oy on maatalouskoneiden erikoisosaaja yli kolmen vuosikymmenen kokemuksella. Koneet suunnitellaan ja valmistetaan omalla 4 800 neliön tehtaalla Haapavedellä. Asiakastarpeiden mukaan tuotevalikoima on kasvanut tasaisesti kattaen ratkaisut useaan eri maataloustöiden vaiheisiin.

- Teemme maatalouskoneita neljään eri tuoteryhmään: lietteenkäsittely, tuorerehukoneet, paalaimet ja rehunjakokoneet. Tuotannostamme puolet jää Suomeen ja toinen puoli viedään muihin maihin, kertoo Agronic Oy:n Ari Kuronen.

Agronic työllistää tällä hetkellä noin 50 henkilöä - vaihtuvuus on erittäin alhainen, mikä kertoo onnistuneesta ja hyvinvoivasta toimintakulttuurista:

- Hyvät työntekijät ja yhteistyökumppanit ovat kullanarvoisia.  Vuosien ja vuosikymmenten aikana opimme tuntemaan toisemme ja toistemme tavat toimia. Luottamus syntyy vähitellen hyvistä kokemuksista puolin ja toisin. Olemme saaneet ja kouluttaneet suunnitteluun sekä tuotantoon osaavaa ja työhönsä sitoutunutta väkeä.  Maatalousvaltaisen alueen vahva käytännön kokemus niin maatalouskoneiden käytöstä kuin niiden valmistuksesta antaa hyvän pohjan toiminalle.

Haapavedellä on hyvä tahti päällä; vuosittain tuotannosta valmistuu 250 yksikköä toimitettavaksi asiakkaille. Myynnissä pitkäaikainen yhteistyö Hankkijan kanssa on tärkeä asia.

- Olemme toimineet myynti- ja markkinointiyhteistyössä Hankkijan kanssa alusta saakka. Heidän kauttaan toimitamme myös vientiin menevät koneemme, sanoo Kuronen.

agro2.jpg

(kuva: Agronic Oy:n lietevaunut tehdään räätälöitynä asiakkaan toiveiden mukaan. Tuotanto ja suunnittelu ovat Haapavedellä - vientiin menee puolet laitteista.)

Koneita urakointiin ja tehokkaille maatiloille

Agronic esitteli vuonna 1994 automaattisen paalinkeräimen, jonka saattoi kytkeä junaksi mihin tahansa pyöräpaalaimeen. Yhdistelmäpaalaimet tulivat valikoimaan vuonna 1999 - niitä tehdään tänä päivänä yhteistyössä usean eri valmistajan kanssa. Yksi tärkeimmistä tuotteista on 2000-luvun alussa markkinoille tuodut lietevaunut ja niiden perään tulevat kiekkomultaimet. Uusin tuote on puolestaan vetoletkulevittimet.

- Agronic -vetoletkulevittimet eroavat kilpailijoistaan mm. siten, että levittimen ja traktorin välistä nouseva, kääntyvä teleskooppipuomi vähentää vääntöjä ja estää letkun traktorin alle jäämisen päisteissä. Tuote on saanut nopeasti vahvan suosion maatalousyrittäjien keskuudessa, toteaa Kuronen.

Lietevaunut vaativaan käyttöön - räätälöitynä

Agronic -lietevaunut on suunniteltu ja valmistettu vaativaan käyttöön. Käyttäjät ovat joko yksittäisiä tiloja tai urakoitsijoita. Kaikki lietevaunujen rakenteet on mitoitettu jatkuvaan urakointiin.

- Vaunu ja lisävarusteet ovat helppoja huoltaa ja puhdistaa. Pika-avattava miesluukku ja tyhjennyshanat/-proput pumpulla sekä säiliössä helpottavat vaunun käyttöä esim. talvisessa siirtoajossa. Vakiovarusteena on mm. 6-sarjan laajakulmanivel- akseli, hydraulinen kuuden tuuman luistoventtiili määränsäätöön, miesluukku, ns. superpintalevitin sekä tieliikennevarustus, lokasuojat, jarrut ja teräsvyörenkaat. Alasäiliö laskee painopisteen todella alas. Voit ajaa täydelläkin vaunulla huoletta rinteissä tai epätasaisella pellolla. Maavara on kuitenkin riittävä, 40 cm. Alasäiliö sijaitsee telin etupuolella, joten se varmistaa riittävän aisapainon, sanoo Kuronen.

Lietevaunut tehdään avaimet käteen -periaattella asiakkaan toiveiden mukaan:

- Teemme lietevaunut räätälöityinä täyspaketteina asiakkaalle. Haapavedellä on sekä suunnittelu että tuotanto ja sitä kautta räätälöinti yhdessä asiakkaan kanssa onnistuu tehokkaasti. Vaunujen sähköohjelmistopuolen tuottaa myöskin Haapavedellä toimiva oma sisaryhtiömme.

Laadukkaat komponentit hyvällä yhteispelillä

Yhteistyö koneita kehitettäessä on hyvin tärkeää. 

- Kaikkea ei kannata yrittää keksiä ja tehdä itse, sillä maailmalta löytyy osaamista ja innovaatiota. Perusperiaatteemme on kotimainen valmistus kansainvälisessä yhteistyössä. Suomalainen ja länsimainen laatu kantavat pisimpään. Teemme laadukkaita tuotteita ja silloin myös komponenttien täytyy olla huippuluokkaa, Kuronen ilmoittaa.

Agnonicin yksi lisälaitetoimittaja on ylöjärveläinen Dynaset Oy, jonka toimittaa vaunuihin  ja levittimiin kompressorit. 

- Dynaset on kotimainen, maailmalla tunnettu ja arvostettu yritys, jonka tuotteet ovat kestäviä sekä laadukkaita. Yhteistyö heidän kanssaan on jatkunut nyt kolmisen vuotta ja tuotteiden lisäksi saamme heiltä apua myös uusien tuotteiden suunnitteluvaiheessa, mikä on tärkeää, kehuu Kuronen.

Dynasetin kompressorivalikoima on laaja kattaen niin mäntä-, ruuvi- kuin lamellikompressorit eri kokoluokissa. Esimerkiksi vetoletkulevittimissä liikkuvan työkoneen hydraulivoiman paineilman muuntava ruuvikompressori oli paras vaihtoehto.

- Dynaset HKR -hydraulinen ruuvikompressori sopii hyvin 24/7 käyttöön ja oli meille paras malli koteloinnin osalta.  Kompressorin avulla pystytään paineilmalla tehokkaasti puhdistamaan letkut käytön jälkeen eikä lietettä jää laitteeseen. 

Lietevaunuissa käytössä on 4000 litraa minuutissa tuottavat kompressorit.

- Kompressori on käytössä uudessa toiminnossamme, rengaspaineen muuntimessa. Sen avulla voidaan rengaspaine vaunuissa laskea pellolle mentäessä ja nostaa takaisin kun laitetta siirretään esimerkiksi maantiellä. Pienemmillä paineilla ajettaessa maaperä pysyy paremmassa kunnossa ja tiellä taas tarvitaan lisäpainetta muun muassa säästääkseen polttoainetta, sanoo Kuronen.

Dynaset Oy:n aluemyyntipäällikkö Timo Välimäki on tyytyväinen yhteistyöhon.

- Hienoa olla mukana kehittämässä yhdessä suomalaisia tuotteita maailman markkinoille. Agronic ja Dynaset ovat kovia tekijöitä omilla aloillaan ja yhteistyö on ollut antoisaa, toteaa Välimäki.

09.07.2020 11:00Kotimaan vesiliikenteen kuljetukset laskivat toukokuussa
07.07.2020 10:03Neleksen uusin venttiilitehdas Kiinassa aloittaa toimintansa
05.07.2020 11:33ABB:ltä teollisen tason langaton kunnonvalvontaratkaisu moottoreille ja mekaaniselle voimansiirrolle
04.07.2020 13:44Aalto-yliopistolle huippusijoitukset kahdella nuorten yliopistojen ranking-listalla
03.07.2020 23:00KATSO 3.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia
02.07.2020 11:00Vuoden 2019 teollisuustuotannon arvo 93 miljardia euroa
01.07.2020 11:11Suurten yritysten liikevaihto kasvoi toukokuussa edelliskuukaudesta, mutta laski vuodentakaisesta
29.06.2020 11:11Luontoa matkiva pinnoite tekee akuista kestävämpiä ja tehokkaampia
27.06.2020 13:11Suomen lentokenttien matkustajamäärä väheni 98 prosenttia toukokuussa 2020
26.06.2020 23:33KATSO 26.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia

Siirry arkistoon »