Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Uusi pintakäsittelymenetelmä haastaa kilpailijansa kustannustehokkuudessa ja ympäristöystävällisyydessä

Share |
29.04.2019 12:21

Kuumasinkitys on ympäristöystävällinen tapa suojata teräs korroosiolta, mutta vaatii usein maalipinnan. Kuumasinkityn pinnan kustannustehokas jauhemaalaus on aiemmin edellyttänyt ympäristölle haitallista fosfatointikäsittelyä. Teollisuusmaalaamo Haapanen Oy on tuonut markkinoille kuumasinkitykseen erikoistuneen Aurajoki Oy:n kanssa kovaan käyttöön soveltuvan ja ympäristöystävällisen High5-Coat pintakäsittelymenetelmän.

High5-Coat pinnoitusmenetelmässä yhdistyvät kuumasinkitys ja jauhemaalaus. Niin sanottu Duplex-maalaus sopii ulkona sijaitsevien kaide- ja aitaelementtien tai muuten vaativiin olosuhteisiin joutuvien kohteiden pintakäsittelyyn. Uusi pinnoitusmenetelmä kestää käytössä huomattavasti pidempään pelkkään maalaukseen tai kuumasinkitykseen verrattuna.

– Kuumasinkityksellä saadaan teräkselle pitkäikäinen korroosiosuoja ja jauhemaalaus antaa halutun värin ja lisäsuojan korroosiota vastaan. Väliin tarvitaan maalauksen kestoa pidentävä esikäsittely, kertoo Haapasen toimitusjohtaja Teemu Mäkelä. 

Haapanen ja Aurajoki kehittivät ympäristölle haitallisen fosfatoinnin korvaajaksi alumiiinioksidiraepuhalluksen ja aminosilaani-käsittelyn yhdistelmän. Valmis pinnoite täyttää korkeimmatkin C5/High-rasitusluokan kestävyysvaatimukset.

High5-Coat pinnoitusmenetelmä onkin saanut nimensä rasitusluokan ja menetelmän viiden työvaiheen mukaan.

Materiaalihävikkiä ei juuri synny

Teemu Mäkelä kertoo, että pinnoitusmenetelmä aloitetaan peittauksella, jossa raakakappaleen pinnasta poistetaan ruoste ja valssihilse. 

– Kuumasinkityn kappaleen pinta käsitellään maalin tarttumista varten alumiinioksidipyyhkäisy-suihkupuhdistuksella. Tartunta- ja korroosiosuoja viimeistellään fosfaatittomalla aminosilaanikäsittelyllä. Lopuksi tehtävä jauhemaalaus tarjoaa lisäkorroosiosuojan ja antaa pinnalle halutun värin. Jauhemaalauksessa kappaleet kuumennetaan 200 asteessa.

Uudessa menetelmässä suurin osa ohiruiskutetusta maalista saadaan talteen ja kuumasinkitys tehdään kastamalla, joten materiaalihävikkiäkään ei juuri synny. 

Suomalainen High5-Coat haastaa norjalaisen kilpailijan

Ennen High5-Coat pinnoitusmenetelmän kehittämistä Mäkelää oli jo pitkään harmittanut, että norjalaisten kehittämä vastaavantyyppinen, fosfaattia käyttävä innovaatio on saanut Suomessa määräävän markkina-aseman.

– Arkkitehdit ja kaupunkien suunnittelijat kirjoittavat piirustuksiin vieläkin norjalaisen tuotteen nimen, vaikka kotimainenkin vaihtoehto on nyt olemassa. Kun arkkitehti Espoossa määrää norjalaisen tuotemerkin, ei toimittajalle jää vaihtoehtoja, hän puhahtaa.

– Suunnitelmiin pitäisi kirjata kilpailijan tuotemerkki tai vastaava.

Vaikka norjalainen menetelmä saattaa olla hieman Haapasen pinnoitetta edullisempi, rahdit Norjaan ja takaisin nostavat kustannukset kotimaista menetelmää korkeammiksi. 

– Kotimaisella tuotteella työllistetään suomalaisia ja vältetään ympäristöä kuormittavia fosfaatteja, Mäkelä huomauttaa. 

Vuonna 1981 perustettu yritys on edelläkävijä monella saralla. Se on ensimmäisenä teollisuusmaalaamona Suomessa investoinut omaan maalinsävytyskoneeseen ja saanut CE-merkinnän. 

Yritys voi paukutella henkseleitä myös vaikuttavilla referensseillään, joihin kuuluu muun muassa Helsingin keskuskirjaston pintakäsittely sekä Rovaniemen lentokentän ja Helsinki-Vantaan Länsiterminaali 2:n palosuojamaalaukset. 

– Meillä on noin 250 aktiivista asiakasta, jotka teettävät kaikenkokoisia pintakäsittelyprojekteja moponrungoista massiivisiin rakennus- ja teollisuuskohteisiin saakka, Teemu Mäkelä kertoo. 

Haapanen Oy

Haapanen on Suomen suurin metallipintojen käsittelyyn erikoistunut yksitoimipaikkainen teollisuusmaalaamo. Jauhemaalaamossa Pirkkalassa voidaan käsitellä tonnin painoisia ja maksimissaan kuusi metriä pitkiä kappaleita. Märkätiloissa maalataan jopa 30 metriä pitkiä ja 30 tonnin painoisia kappaleita. - Yritys: Haapanen Oy - Liikevaihto: 2018 noin 3,5 miljoonaa euroa - Henkilöstö: 30 - Liiketoiminta-alue: Koko Suomi - Yhteystiedot: www.haapanen.fihigh5coat.fi

23.05.2019 14:11Neste ja VTT vahvistavat kumppanuuttaan investoimalla suomalaisiin tutkimusympäristöihin
21.05.2019 11:11Hydroscand on avannut uuden hydrauliikkamyymälän Helsinkiin
20.05.2019 10:11Dunlop Hiflex 50v-juhlavuoden Road Show -kiertue jatkuu 21.5. Jyväskylässä, 22.5. Mikkelissä, 23.5. Joensuussa ja 28.5. Rovaniemellä
20.05.2019 8:11Taitaja2019 kilpailu alkaa - olemme ammattien, koulutuksen ja työelämän näköalapaikalla!
20.05.2019 8:00Yritysten varastojen arvot kasvussa
19.05.2019 12:11Valmet korvaa prosessi- ja laatusäädöt Delkeskampin tehtaan kartonkikoneella Saksassa
19.05.2019 7:01Uusi jättikokoinen FLUID Finland lehti työn alla - LÄHDE MUKAAN ILMOITUKSELLA!
18.05.2019 11:01Metso on saanut päätökseen HighService Service -yrityskaupan Chilessä
17.05.2019 9:00ANDRITZ toimittaa selluntuotannon avaintuotantoteknologiaa ja pääprosessi-laitteita Klabinin sellutehtaalle Brasiliaan
16.05.2019 11:11Tampere on opiskelijoiden kaupunki

Siirry arkistoon »