Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Tuoreet huippujohtajat Mari Walls ja Leena Vainiomäki tuovat uusia näkökulmia Suomen suurimpaan ja tärkeimpään teollisuustapahtumaan - Tampereen yliopisto ja Danske ovat myös innovaattoreita

19.02.2019 13:22

mpdjee.jpg

Suomalaisen ja eurooppalaisen teollisuuden huippuvaikuttajat saavat kesäkuussa täyslaidallisen kiintoisia visioita. Kaksi tuoretta huippujohtajaa maalaa MPD-tapahtumassa näkemyksensä innovaation merkityksestä. Tampereen uuden yhdistyneen yliopiston rehtori Mari Walls sekä Dansken Suomen maajohtaja Leena Vainiomäki ovat molemmat kokeneita johtajia, mutta saavat uusissa huipputehtävissään tilaisuuden poikkeuksellisen laaja-alaiseen vaikuttamiseen.

Tuhatkunta suomalaisen ja eurooppalaisen teollisuuden keskeistä vaikuttajaa kokoontuu Tampereen Tähtiareenalle 4.-6. kesäkuuta. MPD on Suomen suurin digitaalisen tulevaisuuden teollisuustapahtuma. Ylimmälle johdolle suunnatun tapahtuman teemana on tällä kertaa koko ajan ajankohtaisemmaksi muuttuva ekosysteemitalous. Samalla teollisuusvaikuttajat päivittävät kiinnostavimmat kuulumiset teollisuuden näkymistä ja siitä, mitä innovaatiopolitiikalta nyt odotetaan ja vaaditaan.

”Meidän täytyy ottaa kestävät ratkaisut entistä enemmän huomion keskipisteeksi, myös innovoinnissa. Esimerkiksi merten muoviongelma on suuri ekologinen uhka, mutta samalla myös suuri mahdollisuus uusien kestävien tuotteiden ja liiketoimintamallien kautta. Tämä heijastuu luonnollisesti myös pankkisektorilla – finanssialankin täytyy tarkastella yhteiskunnan ja koko maailman kehitystä aivan eri tavalla kuin vielä vaikkapa 10 vuotta sitten”, linjaa Leena Vainiomäki, Dansken Bankin Suomen maajohtajana puoli vuotta sitten aloittanut huippuosaaja.

Tampereen uuden yhdistyneen yliopiston rehtori Mari Walls katsoo akuuttien haasteiden ohella myös pitkälle tulevaisuuteen. Siihen hänellä on poikkeukselliset edellytykset jo aiemmalla kokemuksellaan kilpailevien tutkimusyksiköiden johtamisesta menestyksellä yhteen.

”Haluan luoda vision siitä, millaista korkeakoulutuksen pitäisi olla 20 vuoden päästä. Tutkimuksen pitää olla innovatiivista, rohkeaa ja yllätyksellistä. Samalla opetukseen ja osaamiseen kohdistuu monenlaisia haasteita nopeasti muuttuvassa maailmassa, niihinkin on haettava älykkäitä ja innovatiivisia ratkaisuja. Erityisesti Suomen huippuyliopistoilla on suuri kansallinen vastuu. Meillä on uudessa yliopistossamme yhteensä jo pitkälti yli 30 tuhatta opiskelijaa, joille on varmistettava parhaat mahdolliset valmiudet rakentaa tulevaisuuden Suomea”, kuvailee Walls uusia haasteitaan.

Innovaatioekosysteemit hyötyvät startupeista

Walls katsoo kesäkuussa Tampereelle kokoontuvaa teollisuutta myös tamperelaisen innovaatioekosysteemin näkökulmasta.

”Tampereella on aivan keskeinen asema Suomen teollisessa osaamisessa, 80 % Suomen teollisuudesta toimii 80 kilometrin säteellä Tampereesta. Suomen teollisuuspääkaupunkina olemme monin tavoin myös Suomen innovaatiopääkaupunki. Tamperehan on ainoana suomalaiskaupunkina kutsuttu maailman tärkeimpien innovaatiokaupunkien High Level Forumiin. Siinä ovat vahvasti mukana sekä yliopisto, kaupunki että teollisuus. Tämä edistää merkittävästi esimerkiksi kiinnostavien startupien ja uusien huippuosaajien saamista Tampereelle”, arvioi Walls.

Vainiomäki uskoo myös vahvasti startupien kasvavaan merkitykseen.

“Startupit tuovat uusia tuulia ja tuoreita näkökulmia myös suuremmille yrityksille ja niiden innovaatioekosysteemeille. On vaarallista tuudittautua siihen, että menestystä voisi ikuisesti rakentaa samoilla toimintatavoilla. Myös finanssialalle syntyy jatkuvasti uusia innovaatioita, joista meidän on oltava kartalla, ja tuemme samalla itse aktiivisesti startupien menestystä. Oma Hub-konseptimme tarjoaa ilmaista apua startupeille heidän tärkeimmissä haasteissaan ja täydentää samalla oman startup-ekosysteemimme, joten kaikki hyötyvät”, iloitsee Vainiomäki.

Laaja-alainen näkemys on tarpeen

MPD-tapahtuman organisaattorit ovat erittäin tyytyväisiä kovan luokan puhujista, joiden näkemykset eivät välttämättä ole teollisuusyleisölle kaikkein tutuimpia.

”On aivan upeaa, että puhujamme edustavat sekä parasta mahdollista osaamista että tuovat esiin erilaisia perspektiivejä. Puhujakaartissamme on tietysti mukana myös kovin mahdollinen teollisuusosaaminen, mutta Mari Walls ja Leena Vainiomäki avaavat varmasti teollisuusväen silmiä tavalla, joka on sekä virkistävä että ehdottoman tarpeellinen. Innovoinnin pitää olla avointa ja ennakkoluulotonta, samaten sitä koskevan korkealaatuisen keskustelun”, painottaa Harri Kulmala, DIMECC Oy:n toimitusjohtaja.

DIMECC on Suomen digitaalisen ja valmistavan teollisuuden innovaatioalusta, MPD:n pääjärjestäjä ja Tampereen teollisuuden edustaja maailman innovaatiokaupunkien High Level Forumissa.

16.08.2019 11:11Epävarmuus kasvaa, mutta teknologiateollisuus pitänyt vielä pintansa suhdannekäänteessä
15.08.2019 12:11Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia
14.08.2019 9:00HydroShop myymälät uudistuneet Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa
13.08.2019 11:00Sini Havukainen on Tampereen ammattikorkeakoulun historian ensimmäinen Vuoden alumni
12.08.2019 12:11Kaksi toimintoa yhdessä patruunaventtiilissä - tilaa, painoa ja rahaa säästyy
10.08.2019 12:11Teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa sekä vuodentakaisesta että edellisestä kuukaudesta
09.08.2019 12:11Kvanttilaskentaan erikoistunut IQM kaupallistamaan Aalto-yliopiston ja VTT:n uraauurtavaa tutkimusta
08.08.2019 11:11Variable-speed pump drives: Designed to reduce power consumption by up to 80%
07.08.2019 19:11Ammattilehti Racing-teemalla Power Truck Showssa osastolla U3216 - tervetuloa viihtymään Mediarekkaan!
07.08.2019 12:00Teknologiateollisuus pitää pintansa suhdannekäänteessä

Siirry arkistoon »