Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Pk-yritysten energiatalous kuntoon - ammattilaiset ja valtio avuksi

Share |
17.09.2018 9:03

motiva.png

Huoleton energiankäyttö raastaa suotta pienten ja keskisuurten teollisuusyritysten tulosta ja lisää ilmastokuormaa. Fiksummassa energiankäytössä auttaa uudenlainen energiakatselmus, johon pk-yritykset saavat valtion energiatukea. Helsinkiläinen metallialan yritys Kaso Oy teetti katselmuksen, jonka seurauksena yritys löysi tapoja vähentää vuosittaisia energiakuluja lähes 20 000 eurolla. 

Useimmat pk-yritykset eivät arjessaan kykene kiinnittämään riittävästi huomiota järkevään ja tarkoituksenmukaiseen energiankäyttöön. Monessakaan yrityksessä ei kyseenalaista oman energiankäytön tehokkuutta, vaan tyydytään maksamaan isotkin laskut. Iso jarru pk-sektorin energiatehokkuudelle on ajan ja osaamisen puute.

– Jos yrityksen energiakulut ylittävät 50 000 euroa vuodessa, kannattaa ehdottomasti teettää energiakatselmus. Ammattilainen selvittää kohteeseen sopivat energiansäästötoimenpiteet ja yritys voi höylätä energialaskusta pois sievoisen summan. Suomessa on satoja tähän pätevöitettyjä lämpö- ja sähköalan ammattilaisia, sanoo johtava asiantuntija Tomi Kiuru valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta. 

Energiatehokkuudesta euroja perheyritykselle
Helsingin Suutarilassa kassakaappeja, turvaovia ja metallisia pukukaappeja valmistava Kaso Oy teetti vuoden alussa uudentyyppisen kustannustehokkaan energiakatselmuksen. Se paljasti useita energiansäästökeinoja, joiden avulla Kaso voi vähentää vuosittaisia energiakulujaan jopa 13 prosenttia.

– Meillä on pulverimaalauslinja, jossa yksi pelti oli väärässä asennossa. Pelkällä pellin sulkemisella voimme säästää energiaa useita tuhansia euroja vuodessa, kertoo Kason toimitusjohtaja Risto Palkama.

Valtaosa Kasolla löydetyistä säästötoimista kohdistuivat maakaasuun, jota käytetään uunien ja rakennuksen lämmitykseen. Ehdotuslistalle päätyi myös sähköä säästäviä toimia, kuten paineilmavuotojen korjausta ja energiatehokkaampaa valaistusta. Suurin yksittäinen katselmuksessa ehdotettu toimenpide liittyy maalauslinjan automatisointiin. Sen avulla säästyy sähköä ja lämpöä vuodessa yhteensä yli 10 000 euron edestä.

– Ennen kuin aloitimme tämän työn, laitoimme vuosittain energiaan 200 000 euroa. Jokaisen valmistavan yrityksen, jolla uppoaa vuosittain näin paljon energiakuluihin, pitäisi tehdä energiakatselmus. Säästökohteita löytyy varmasti, kannustaa Palkama.

Vuoden 2018 alussa Kasolla tehty katselmus oli sarjassaan toinen. Aiempi energiakatselmus oli tehty vuonna 2013.

– Energiakatselmus on hyvä uusia noin 5 vuoden välein. Energiatehokkuus ei ole pysyvä olotila, vaan vaatii jatkuvaa jumppausta, Motivan Kiuru toteaa.

Ammattilaiset ja valtio pk-yritysten apuna
Motivasta rohkaistaan pk-yrityksiä energiakatselmusten tekoon.

– Pk-yritykset ja kunnat saavat selvityksiin valtion tuen, joka on jopa 40-50 prosenttia työn kustannuksista. Tuen edellytys on, että energiakatselmus tehdään Motivan ohjeiden mukaan. Tuki haetaan Business Finlandilta, kertoo Kiuru

Viimeisen 25 vuoden aikana energiakatselmuksia on tehty yhteensä yli 10 000 kohteeseen. Tällä hetkellä katselmuksia tarjoavia yrityksiä on yli 60 ympäri Suomen.

Kevyesti kiinni säästöihin 
Motiva kehitti alkuvuodesta pk-teollisuuden tarpeisiin uudentyyppisen energiakatselmuksen, joka mahdollistaa selvityksen toteuttamisen ja kustannusten jakamisen kahteen eri vaiheeseen.

Ensimmäisessä vaiheessa katselmoija selvittää tehtaan energiankäytön jakautumisen ja kohteeseen soveltuvat, taloudellisesti kannattavat energiansäästötoimet sekä mahdollisuudet lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Tämän jälkeen yritys päättää haluaako se jatkaa työtä toiseen vaiheeseen, jossa käydään tarkemmin läpi merkittäviksi arvioituja säästömahdollisuuksia. Näin tarkastelu keskittyy juuri oikeisiin kohteisiin ja yritys saa lopputuloksena riittävän yksityiskohtaista tietoa tarvittavista toimenpiteistä.

Katselmusmalli on laadittu yhteistyössä Energiaviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Lisää aiheesta verkossa

Kaso Oy:n energiakatselmus ja pk-teollisuuden energiakatselmus
www.motiva.fi/files/15236/Pk-teollisuuden_energiakulut_hallintaan_valtion_tukema_energiakatselmus.pdf

www.motiva.fi/energiakatselmus  

18.02.2019 13:22Change on the Board of Management of Bosch Rexroth AG
17.02.2019 12:22Hydrauliikkajärjestelmien huollot ja modernisoinnit takaavat teollisuuden tuotantotehokkuuden
16.02.2019 11:22Arri Priimägin tieteellinen rohkeus palkittiin akatemiapalkinnolla
15.02.2019 15:38Suomalainen sijoittajaryhmä ostaa Senticalta enemmistöosuuden teollisuuskalusteita valmistavasta Trestonista
15.02.2019 9:02Suomalaisyritykset panostavat innovaatiotoimintaan aiemmin arvioitua enemmän
14.02.2019 8:11Maailman ensimmäinen LNG-jäänmurtaja Polaris bunkrattiin Porissa ja Torniossa
13.02.2019 8:55Parker Domnick Hunter ja Agidens Automation yhteistyöhön
13.02.2019 8:36Keyencen kuituanturisarja ja nesteiden virtausanturi vievät mittauksen uudelle tasolle
13.02.2019 8:12PRH poistaa kaupparekisteristä osakeyhtiöitä ja osuuskuntia, jos tilinpäätöstä ei ilmoiteta 27.5.2019 mennessä
12.02.2019 17:20HAWE Hydraulik erhält den Deutschen Unternehmerpreis

Siirry arkistoon »