Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Tekninen kauppa seilaa myötätuulessa, mutta miehistössä täydennystarpeita

Share |
06.04.2018 8:12

Markku_Uitto_teknisen_kaupan_liiton_tj.png

Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto: Suomen talouden nykyisen nousun käynnisti rakentamisen vahva suhdannekäänne vuoden 2015 jälkimmäisellä puolikkaalla. Teollisuus pääsi kyytiin mukaan vuotta myöhemmin. Nämä teknisen kaupan yritysten kaksi tärkeintä asiakastoimialaa jatkoivat voimakasta kehittymistä koko viime vuoden.

Lähes kaikilla talouden indikaattoreilla mitattuna viime vuosi oli hyvä. BKT:n arvioidaan kehittyneen lähes kolme prosenttia, millä olemme euroalueen kärkimaita. Teollisuuden luottamus lähestyy jo aikaa ennen finanssikriisiä ja kuluttajaluottamus on mittaushistoriansa parasta.

Tekniselle kaupalle viime vuosi oli toinen perättäinen vahvan kasvun vuosi. Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti oli nousujohteista läpi vuoden 2017. Viimeisellä vuosineljänneksellä myynnin kehitys teknisessä kaupassa oli vuoden parasta ja koko vuonna päädyttiin 7,5 prosentin kehitykseen. Erityisen iloinen olen siitä, että lähes kymmenen vuotta kestänyt vaisu investointijakso päättyi ja teollisuuden investoinnit käynnistyivät vihdoin. Kuluva vuosi on jatkunut samoissa merkeissä ja Teknisen Kaupan Liiton sadas toimintavuosi näyttääkin valoisalta. Jäsenyritysten odotukset myynnin kasvun jatkumisesta ovat korkealla ja lähes kaikki ulkoiset indikaattorit antavat tukea tälle optimismille.

Poikkeuksellisen vahva kysynnän jatkuminen aiheuttaa jo lähes unohdettuja nousukauden pullonkauloja. Teollisuuden tuotantokapasiteetti on vielä lähes viidenneksen jäljessä vuoden 2008 tasosta. Pitkään hiipuneen kapasiteetin kasvattaminen nopeasti on käytännössä mahdotonta, kun vielä teollisuuden investointien kiihtyminen myös muualla Euroopassa on tosiasia. Tämä aiheuttaa sen, että toimitusajat monille koneille, komponenteille ja tuotteille ovat venähtäneet selvästi. Metallintyöstökoneiden toimituksissa puhutaan jo hyvinkin vuodesta 2019.  Pahimmillaan suomalainen teollisuusyritys ei voi tyydyttää kaikkea sille tulevaa kysyntää vaan toimitukset siirtyvät jollekin ulkomaiselle tuotantoyksikölle.

Myös osaavien työntekijöiden löytäminen on nousemassa yhä enemmän teknisen kaupan myyntiä jarruttavaksi tekijäksi. Osaajista on pulaa etenkin suurissa kaupungeissa ja monissa eri tehtävissä niin myynnin, suunnittelun, huollon kuin tietohallinnonkin puolella. Teknisen kaupan myyjä on asiantuntija ja ratkaisujen myyjä, jonka taustalla on usein tekniset opinnot. Näistä osaajista käydään kovaa kilpaa, koska tekniikan ala kouluttaa tällä hetkellä liian vähän uusia insinöörejä verrattuna tarjolla olevien työpaikkojen määrään.

Nopeaa lääkettä tähän tautiin ei ole löydettävissä. Koulutusuudistukset kestävät kauan. Toimialan ja yritysten maine, työtehtävien kiinnostavuus, etenemismahdollisuudet ja palkkataso kiinnostavat nuoria. Varsinkin maineasioissa meillä teknisenä kauppana on paljon tehtävää. Emme ole mediaseksikäs, kuten vähittäiskauppa tai vientiteollisuus. Tekninen kauppa kuitenkin mahdollistaa teollisuuden menestyksen: ei siis vientiä ilman tuontia. Alalla toimivat ja sen tuntevat ovat vakuuttuneita, että tarjoamme paljon mielenkiintoisia, kansainvälisiä työmahdollisuuksia. Maineen paraneminen ei tapahdu sormia napsauttamalla. Se vaatii määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä.

Kun elämme nyt tätä vahvaa digitalisaation pyörremyrskyä, yksi lääke osaajapulaan voi olla tiettyjen työtehtävien automatisointi. Voiko robotiikkaa tai tekoälyä valjastaa tekemään tarjousluonnoksia tai esiselvityksiä? Voiko osaa asiakkaista palvella digitaalisesti verkkokaupan tai muun sähköisen tilaamisen avulla? Tällöin arvokkaan myyjän aikaa vapautettaisiin tärkeimpien asiakkaiden hoitamiseen. Mielestäni olemme liian varovaisia uusien työkalujen hyödyntämisessä ja samaan päätyy yhteistyökumppanimme e21 Solutionsin tekemä kysely teknisen kaupan yrityksille. Voit lukea selvityksen täältä.

20.07.2018 13:30TECA on mukana Jämsän FinnMETKO -suurtapahtumassa
18.07.2018 10:10Aalto menestyi jälleen arvostetun Shanghai-rankingin alakohtaisissa vertailuissa
17.07.2018 9:01Tommi Reinikalle IFAC:n nuoren tutkijan palkinto
16.07.2018 10:20Suomen Yrittäjät esittää uutta oppisopimusmallia
15.07.2018 11:01Bosch Rexroth expands additive manufacturing
14.07.2018 11:01Launch of zinc nickel flat face quick couplings - Fluiconnecto
13.07.2018 15:01Tawastia Truck Weekend nyt viikonloppuna Hämeenlinnassa - Ammattilehden Mediamobiili paikalla - hae uusimmat ammattilehdet
13.07.2018 13:50DHL kuljettaa ilmastoneutraalisti yhdellä maailman suurimmista rahtikoneista
12.07.2018 11:35Hyundailta toisen sukupolven polttokennoauto
12.07.2018 10:55Festool tuo markkinoille helposti mukana kuljetettavan ja nopeasti käyttövalmiin verstaan

Siirry arkistoon »