Yhteystiedot

Ammattilehti.fi
Vironkatu 9, 00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi

Janne Jokela
janne.jokela@ammattilehti.fi
050 412 9030

Taneli Jokela
taneli.jokela@ammattilehti.fi
050 320 8174

Tero Lahtinen
tero.lahtinen@ammattilehti.fi
050 464 7972

Satunnaiset kuvat

Uutuuskirja Jättiläisen askeleet: Kiinan omaleimainen talous muuttuu vauhdilla

29.09.2017 10.30

kansikuva_jattilaisen_askeleet.jpg

Kiina on noussut viimeisten vuosikymmenten aikana maailmanlaajuiseksi talousmahdiksi, mutta kasvu on tuonut mukanaan myös ongelmia. Eeva Erosen teos Jättiläisen askeleet tarkastelee tavallisten ihmisten tarinoiden kautta Suomelle tärkeän talouden erityispiirteitä ja tulevaisuuden suuntaa.

Rakentaminen, teollisuus ja vienti ovat vauhdittaneet Kiinan taloutta sen vähittäisen avautumisen myötä. Erityisesti teollisuudessa ja pankkisektorilla toimivilla valtionyhtiöillä on vahva rooli yhteiskunnassa. Keskushallinto pyrkii kuitenkin uudistamaan taloutta tukemalla esimerkiksi teknologista kehitystä ja startup-yrittäjyyttä.

Talouden laajentuminen ja kaupungistuminen ovat aiheuttaneet ongelmia saasteiden, korruption, eriarvoisuuden ja kuumenevien asuntomarkkinoiden muodossa. Kiinan kasvuluvut ovat madaltuneet aiempaa kestävämmälle tasolle, mutta nopea velkaantuminen varjostaa lähitulevaisuutta. Miljardin kuluttajan maa tarvitseekin taloudelleen uuden suunnan päästäkseen eroon vanhan kasvumallin ongelmista.

Jättiläisen askeleet näyttää, kuinka yksipuoluejärjestelmän ja markkinatalouden yhdistävä Kiinan talous pyörii. Keskeisessä osassa ovat tavallisten kiinalaisten tarinat, joiden kautta kuljetaan niin asuntomarkkinoille, rahoitusmarkkinoille kuin Kiinan yrityskentällekin. Maassa vaikuttavien suomalaisyhtiöiden toimintaa esittelemällä teos osoittaa, että jättiläistalouden suunta koskettaa myös meitä.

Startup-into selittyy sillä, että Kiina tahtoo monipuolistaa taloutensa pohjaa

Vuonna 2017 Kiina tavoittelee noin 6,5 prosentin talouskasvua. Tavoite liittyy Kiinan aikeisiin olla vuonna 2020 ’kohtalaisen hyvinvoiva yhteiskunta’. Mittariksi tälle Kiina päätti aikanaan, että̈ sen bruttokansantuotteen on oltava vuonna 2020 kaksinkertainen vuoden 2010 tasoon nähden. Nykyiset kasvutavoitteet on siis naulittu keinotekoisesti tähän suunnitelmaan (…).”

Kiinaa hämmensi vuosituhannen alussa yhteiskuntarakenteen muutos. Aiemmin ihmisten poliittinen asema oli määritellyt hyvin pitkälle, kuka kukin oli. Nyt raha sai entistä enemmän painoarvoa, ja ihmisten sosiaalinen sekä maantieteellinen liikkuvuus lisääntyivät. (…) Vanha tasaisen köyhä yhteiskunta oli muuttunut maaksi, jossa toiset ajelivat Ferrarilla toisten nukkuessa öitään tehtaiden ahtaissa asuntoloissa.”

Pariskunnan asuinalue on Shanghain mittapuulla edullista. Keväällä 2016 neliöhinnat ovat alle neljätuhatta euroa – tosin vuoden tai parin päästä ne voivat olla jo ties millaisia. Asuntojen hinnat kallistuivat edeltävän vuoden aikana eli maaliskuun 2015 ja 2016 välillä yli 30 prosenttia. Miltei samankaltainen nousu jatkui myöhemmin.”

Valtionyhtiöiden reformi onkin monien ekonomistien mielestä tärkeimpiä uudistuksia Kiinan talouden hyvinvoinnin kannalta, sillä niiden vaikeudet jarruttavat koko Kiinan talouskehitystä. Tästä tuntuu vallitsevan täysi yksimielisyys, ja myös Kiinan johtavat poliitikot puhuvat tiukasti valtionyhtiöiden uudistamisen puolesta.

Pörssi on tavallisille kiinalaisille yksi harvoista keinoista yrittää saada rahoillensa tuottoa asuntosijoittamisen lisäksi. Viime vuosina vaihtoehdot ovat lisääntyneet, mutta aiemmin niitä oli todella vähän. Tämä johtuu Kiinan rahoitusjärjestelmän luonteesta.

Kiinan hallituksen startup-into selittyy sillä, että Kiina tahtoo monipuolistaa taloutensa pohjaa ja pyrkii pois riippuvuudestaan raskaasta teollisuudesta. Siihen tarvitaan kotimaista kysyntää, palveluita, innovaatioita ja korkealuokkaista teknologiaa. Lisäksi Kiinan yliopistoista valmistuu vuosittain miljoonia opiskelijoita, ja osalla on vaikeuksia löytää töitä. Ei hullumpaa, jos osa työllistää itse itsensä.

Selvää kuitenkin on, että Kiinan tuleva talouskehitys vaikuttaa Suomeen ja suomalaisiin. Jos Kiina todella kampeaa talouttaan pois rakentamisesta ja investoinneista kohti kulutusta, tämä voi hyvinkin säteillä Suomeen, joka on erikoistunut raskaan tavaran tekemiseen.

Jättiläisen askeleet -keskustelutilaisuus ma 16.10. klo 17.00
Akateeminen kirjakauppa, Helsinki
Eeva Eronen ja Mikael Mattlin keskustelevat teoksen teemoista ja Kiinan taloudesta. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tervetuloa seuraamaan kirjasta käytävää keskustelua myös Helsingin kirjamessuille:

Lauantai 28.10. klo 16.30–17.00, Kullervo
Ohjelmassa Eeva Erosta haastattelee Mari Manninen.

Eeva Eronen
Jättiläisen askeleet
Matka Kiinan talouteen

ISBN 9789524954310
Gaudeamus 2017

Kirjoittaja

Eeva Eronen on Kiinan asioihin perehtynyt taloustoimittaja. Hän on opiskellut Fudanin yliopistossa ja avustanut Shanghaissa Taloussanomia sekä Forbes-lehteä.

15.04.2024 8.00Merkittävä virstanpylväs automaatioliiketoiminnassa: Valmet lanseeraa uuden sukupolven hajautetun Valmet DNAe -ohjausjärjestelmän
12.04.2024 23.00KATSO TÄSTÄ MANSEN MÖRINÄT LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
09.04.2024 14.00HydSupply hakee osaajia palvelukseensa - katso tästä lisätietoja...
08.04.2024 11.00Sami Jerkku Marine Diesel Finland Oy:n toimitusjohtajaksi
05.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ 5.4. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
04.04.2024 10.00VTT:n vuosi 2023: Liikevaihto vahvistui ja asiakastyytyväisyys koheni
03.04.2024 9.30Metsäalalla investoidaan - nyt kannattaa markkinoida!
02.04.2024 9.00Metso juhlii maailman suurimman palvelukeskuksensa avajaisia Karrathassa, Australiassa
29.03.2024 20.00KATSO PÄÄSIÄISEN LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
28.03.2024 9.00Hydoring hakee kesätyöntekijöitä - kannattaa laittaa hakemus sisään...

Siirry arkistoon »